![]() |
[R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Wersja do druku +- PaperModels.pl (https://papermodels.pl) +-- Dział: Kartonowy świat. (https://papermodels.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: RELACJE z budowy naszych modeli. (https://papermodels.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: [R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] (/showthread.php?tid=7560) Strony:
1
2
|
[R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Przemek - 21-04-2014 EPISODE I ![]() Witam w kolejnej relacji ! Nie byłem pewien czy zaczynać relacje z budowy tego samolociku, czegoś mi jednak brakowało przy klejeniu a więc startujemy. ![]() Tego Włocha chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, dodam tylko, że będzie to jak zwykle u mnie standard, jedynie z leciutką walonką. Początek to jak zwykle szkielet segmentu z kabiną pilota, z wklejoną podstawą i zbiornikiem paliwa ![]() ![]() ![]() Szkielet przedniej wręgi ![]() Tablica przyrządów (tylna część) ![]() Orczyk ![]() Gotowa przednia wręga ![]() ![]() Pora na tylną część kabiny (części nr 5) ![]() ![]() Płyta pancerna, wkleiłem do niej od razu linkę napinającą pasy pilota. ![]() Elementy układu sterowania ![]() ![]() Podstawa fotela pilota ![]() Wszystko po wklejeniu wygląda tak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Następne części to butle i fotel pilota ![]() ![]() Całość po wklejeniu, dodałem również drut E którego szablon jest jednak za krótki - poprawnej długości skopiowałem z C 205-ki ;D ![]() ![]() Burty kabiny pilota ![]() ![]() Lewa burta przyłożona "na sucho" - jedyna okazja by pooglądać :lol: ![]() Prawa po przyklejeniu ![]() I tyle to wszystko widzieli ![]() ![]() ![]() ![]() Wszystko się ładnie spasowało tylko u góry przed tablicą przyrządów wyszła mała szparka > ![]() Jednak po wstępnym pasowaniu poszycia zewn. wygląda, że będzie dobrze pasowało ! Teraz to tyle, postaram się w miarę szybko przedstawić kolejny odcinek :lol: Do Zobaczenia ! Odp: [R] Macchi C 202 Fo;gore [KA 2/2005] - seb545 - 22-04-2014 Zapowiada się ciekawy modelik, fajnie ,że kleisz latadło będzie na czym oko zawiesić . ![]() Pozdro Przemek. Odp: [R] Macchi C 202 Fo;gore [KA 2/2005] - Raven - 22-04-2014 To i ja popatrzę. Samolot brzydki, ale lubię twoje relacje... :mrgreen: powodzenia, Jak narazie ![]() Odp: [R] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Cordel - 23-04-2014 " Samolot brzydki" :roll: ![]() Będę podglądał, może skusi mnie to kiedyś do powrotu do Veltro. Choć to przejście skrzydło-kadłub... Pozdrawiam i powodzenia :wink: Odp: [R] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - zbin - 23-04-2014 Przemek samolota lepi ![]() Miło będzie pozerkać na te epizody i porównać z tym :mrgreen: Ps. Masz.....kolejnego, :mil11: wiernego kibica... Odp: [R] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Przemek - 24-04-2014 Oj tam, Oj tam, zaraz brzydki - on jest po prostu piękny całkiem inaczej ![]() ![]() I dużo nadrabia na prawdę fajnym kamuflażem ! Tak właściwie nie spodziewałem się takiego zainteresowania a tu proszę ... ! ![]() Zbin - ładnie to tak kolegom na ambicję najeżdżać (nie tylko mi zresztą ![]() Tu nie ma co porównywać ... PS. To może mógłbyś i mnie podrzucić parę rzeczy odnośnie choćby wnęk podwozia ??? :lol: :mrgreen: Odp: [R] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Przemek - 04-05-2014 ![]() Odp: [R] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Przemek - 04-05-2014 EPISODE II ![]() Czołem, udało się dość owocnie wykorzystać dłuższą przerwę w pracy a oto efekty Powstało zewnętrzne poszycie kabiny - ukształtowane i sklejone ... ![]() tak by można je było od tyłu nasunąć na kabinę ![]() ![]() Od dołu doszło oprofilowanie pod chłodnicę ![]() Następne były kolejne segmenty - kierujemy się w tył kadłuba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnie dwa segmenty najpierw skleiłem razem ![]() Cała tylna cześć kadłuba gotowa ![]() ![]() ![]() Garb za kabiną - szkielet ![]() Oklejanie garbu poszyciem podzieliłem na dwa etapy tak by dopasować kolory kamuflażu i piałego pas na kadłubie ![]() ![]() Teraz nastąpił przeskok na przód - szkielet okaptowania silnika. Wkleiłem do niego od razu wnęki rur wydechowych ![]() ![]() Doklejony do powstałego wcześniej kadłuba ![]() ![]() ![]() Pozostało jedynie okleić go poszyciem, wyszło to tak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dzisiaj udało mi się podłubać jeszcze przy szkielecie skrzydeł, ale to już w następnym odcinku ! :mrgreen: Do zobaczenia !!! Odp: [R] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Przemek - 01-06-2014 EPISODE III ![]() Witam po dłuższej niż zamierzałem przerwie ![]() Prace stopniowo posuwały się na przód i powstał szkielet skrzydeł z przyklejonymi od razu sklejkami i dolnym centralnym poszyciem skrzydła ![]() ![]() Po przyklejeniu go do kadłuba przyszła kolej na najtrudniejszą część - czyli oprofilowanie przejścia skrzydło-kadłub Części wewnętrzne będące jednocześnie ściankami wnęki podwozia ![]() ![]() Dodałem jeszcze zewnętrzne części wnęk a po dopasowaniu i retuszu wyszło to tak ![]() ![]() ![]() ![]() Przygotowane elementy poszycia zewnętrznego ![]() ![]() Niestety nie obyło się bez kombinacji/machinacji i nerwów, ale jakoś poszło (szału nie ma ale wszystko w miarę pasuje a i z poszyciami skrzydeł się zgrywało ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Poszycia skrzydeł to już było z górki :mrgreen: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnie elementy poszycia kadłuba ![]() Po ich doklejeniu z przodu kadłub został ukończony :lol: ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz to tyle, jeszcze przed wykonaniem usterzenia myślę nad wypełnieniem wnęki podwozia - na tym etapie powinno to być łatwiejsze !? Do zobaczenia wkrótce !!! Odp: [R] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Przemek - 22-06-2014 EPISODE IV :twisted: Witajcie po raz kolejny ! Kolejny długi weekend za nami więc trzeba pokazać co udało się w tym czasie wykonać :lol: Powstały obie chłodnice - mała przednia i duża pod kabiną. Obie budowane były bezpośrednio na kadłubie więc przedstawiam fotki gotowych elementów. ![]() ![]() ![]() ![]() Jak możecie zauważyć wypełniłem wnęki podwozia - ograniczyłem się jednak do tego co proponuje wycinanka bo w rzeczywistości to istny koszmar inżyniera :evil: :twisted: ![]() ![]() Jak włosi dalej tak projektują to jakoś się mie dziwię, że np. od ok 5 lat nie mogą zdobyć mistrza w F1 :twisted: :mrgreen: :twisted: :mrgreen: Przyszła pora na stateczniki, najpierw pionowy - od razu ze sterem kierunku ![]() ![]() ![]() a następnie poziome również od razu ze sterami wysokości ![]() ![]() ![]() ![]() Stateczniki zamocowane na ogonie ![]() ![]() ![]() Pozostało zamocować stery i ogon był gotowy ![]() ![]() Na tym etapie prac postanowiłem wykonać jeszcze lotki ![]() ![]() ![]() Zamocowane na sprzydłach z lekkim wychyleniem ;D ![]() ![]() ![]() ![]() Kolejny przeskok do przodu kadłuba - powstał wlot powietrza do sprężarki ![]() Zaraz potem zrobiłem rury wydechowe i ich osłony - całość wygląda tak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na tę chwilę to wszystko ![]() D zobaczenia ! :-D Odp: [R] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - xoxsc - 22-06-2014 Ładnie i czysto ![]() Jak tak przeglądam zdjęcia, to mi się wydaje że poszycie skrzydła się naderwało. Odp: [R] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Przemek - 23-06-2014 (22-06-2014, 11:43)xoxsc link napisał(a):Jak tak przeglądam zdjęcia, to mi się wydaje że poszycie skrzydła się naderwało. Niestety masz rację :-? - podczas formowania, poszycie lewego płata "pięknie" się rozdarło, równiutko od naroża wycięcia na wnękę podwozia ![]() Odp: [R] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - zbin - 23-06-2014 No i masz, skrzydełko prawie się urwło i te przewody takie żarówiaste :ble: Ale masz szczęście że reszta wygląda dobrze ![]() ![]() Odp: [R] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Przemek - 09-07-2014 EPISODE V ![]() Cześć wszystkim ! Pora coś nie coś pokazać ![]() Powstał celownik - ostatni element we wnętrzu kabiny ![]() Teraz można było wykonać owiewkę - otwarta od początku mi nie leżała więc została zamknięta "na amen" ![]() - oczywiście nie obyło się bez upaprania szybki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Szybę pancerną z przodu wykonałem z 2 warstw wyciętych z plastiku z pudełka na płyty CD - patent zapożyczony bodajże od Seby ![]() Przyszła pora na podwozie ! Koła w których postanowiłem wykonać oski dla ułatwienia sobie montażu w goleniach ![]() Same golenie wyglądają tak ![]() Gotowe podwozie główne ![]() Do kompletu kółeczko ogonowe ![]() ![]() Zamocowane na kadłubie :lol: ![]() ![]() Podwozie główne również zamocowane i "uzbrojone" w pokrywy :mrgreen: ![]() ![]() ![]() ![]() Doszło jeszcze kilka drobiazgów jak rurka pitota, lufy skrzydłowych km-ów, chwyty powietrza itd. - obecnie samolocik wygląda tak ![]() ![]() Tak właściwie to do zrobienia zostało tylko śmigło i antenka więc jak dobrze pójdzie to w następnym odcinku będzie galeria !!! :mrgreen: Do zobaczenia !!! Odp: [R] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Przemek - 20-07-2014 EPISODE VI ![]() Witajcie ! :mil11: Jak zapowiadałem ostatnimi wykonanymi elementami modelu były antenka (montowana bezpośrednio na modelu) i śmigło ![]() ![]() ![]() Takim oto sposobem budowa makaroniarza została szczęśliwie, choć nie bez wpadek i kilku potknięć, ukończona. Niniejszym zapraszam na uroczysty EPILOGUE czyli ... GALERIĘ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ![]() ![]() ![]() :twisted: :twisted: :twisted: Życzę miłego oglądania ![]() ![]() i tradycyjnie już żegnam się - do zobaczenia w następnej relacji !!! Odp: [R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - seb545 - 20-07-2014 A że sklejam tylko samoloty wypowiem się... ![]() Maszynka fajnie się prezentuje po mimo drobnych potknięć. Hal to Hal ale Popraw mi się kolego następnym razem. hih ![]() Odp: [R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - arek1981 - 20-07-2014 Gratuluje ukończenia modelu, który nie jest może wielki, ale w opinii osób klejących go, dość skomplikowany. Czysta i precyzyjna robota :milbravo::milbravo: Przy okazji wielkie dzięki za Twoją relację z budowy Ju 88C-6. Stale do niej zaglądam, gdyż obecnie sklejam ten właśnie model. Jest mi bardzo pomocna. Dzięki! Pozdrawiam Odp: [R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - qn - 24-07-2014 Ładnie sklejony standard. Odp: [R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - leon65z - 24-07-2014 To co prawda nie moje klimaty lecz trudno nie docenić takiej pracy i uzyskanego efektu :milbravo: bardzo ładny model ciekawego samolotu ![]() Odp: [R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Raven - 25-07-2014 Jakoś mi umkla galeria, :twisted: Ale..., konkrety, model fajnie się prezentuje choć samolot brzydki jak chol..a. Prosty tez ten model nie jest, dlatego jak najbardziej zasłużone :milbravo: Odp: [R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Tomasz K - 26-07-2014 Bardzo zacnie się prezentuje :milbravo: Odp: [R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Marcin G. - 27-07-2014 Model wygląda naprawdę fajnie - świetnie poradziłeś sobie z elementami przejścia "skrzydło-kadłub". Gratulacje! Co teraz w kolejce do zbudowania? Odp: [R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Piter - 27-07-2014 Przyjmij i moje gratulacje, świetny model. P.S. Przejście skrzydło-kadłub też mnie czeka w 205, którego właśnie pociąłem. Odp: [R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Przemek - 27-07-2014 Wielkie dzięki chłopaki ! :mrgreen: :mrgreen: Ciesze się, że makaroniarz się spodobał ! :lol: Seb - zawsze staram się poprawić :mrgreen: , z każdym następnym modelem ![]() Arek1981 - i o to w całym tym interesie chodzi ! :twisted: Świetnie, że moje relacje są pomocne ![]() Marcin G - Już chyba o tym pisałem, że mnie ubiegłeś z Bf 109F-4, dlatego raczej nie będę robił relacji (właśnie toczę walkę z kokpitem :mrgreen: :twisted: ) Piter - mie taki diabeł straszny jak go malują, choć z drugiej strony gładko to nie poszło i za harta to za szybko się nie zabiorę :mrgreen: :twisted: Jeszcze raz dzięki i do zobaczenia wkrótce ! Odp: [R/G] Macchi C 202 Folgore [KA 2/2005] - Krystian - 08-08-2014 Świetnie sobie poradziłeś z makaroniarzem :milbravo: :milbravo: Może jeszcze zmienisz zdanie z następną relacją- 109ek nigdy za mało :wink:, tym bardziej w takim wykonaniu warto pooglądać. |