Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[R ],,Western River " z Missisipi - Draf Model skala 1:100
Witam.

Jednak się skusiłem chociaż model miał być zaczęte po zebraniu porządnej dokumentacji. Będę ją uzupełniał w trakcie budowy i mam też nadzieję że koledzy szkutnicy pomogą by model jak najbardziej odzwierciedlał oryginał.
Wycinankę opisałem już dokładnie tutaj:

https://kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=19545

W budowie skorzystam z całego zestawu dostępnego u wydawcy czyli model , laserowo wycięte wręgi, laserowo wycięte części i dodatki oraz elementy drukowane w technologii druku 3D.
Całość prezentuje się tak:

[Obrazek: Western-River-model-plus-dodatki-komplet.jpg]

Zaczynam tradycyjnie od szkieletu kadłuba. Niestety też bardzo często na tym etapie budowy modeli szkutniczych  kończę bo efekt odbiega znacznie od zamierzeń. Ale początek jest niezły. Po kilku latach stosowania tylko klejów typu wikol przeprosiłem się z budasiem wolałem nie ryzykować wykrzywienie szkieletu.

[Obrazek: Monta-szkieletu.jpg]

Dzięki temu że dno jest na większej powierzchni płaskie wszystko wyszło równe.  

[Obrazek: Szkielet-gotowy.jpg]

Całość schnie i czeka na dalszy etap budowy.

[Obrazek: Sprawdzenie-zgodno-ci-z-planami.jpg]

Jak wszystko przeschnie wzmacniam i wypełniam szkielet przed przyklejeniem części podwodnej i burt. Ale to już w następnej relacji.

Pozdrawiam.

Paweł O.
[Obrazek: XVfmj-facebook-LOT-1200x630-px.jpg]
Odpowiedz
Pierwszego widza już masz... Wink

Powodzenia!
"Duma mnie rozpiera jak groch jelita frontowego oficera"
Odpowiedz
powodzenia, second one the board: ]
[Obrazek: J8HtZWI.png]
Odpowiedz
Kurde, fajny temat, miło będzie podpatrywać postępy.
Odpowiedz
Nie spodziewałem się że coś co nie mas przed nazwą USS albo HMS wzbudzi zainteresowanie.  Tongue
Będę się starał dotrzeć do zawieszenia bandery
Odpowiedz
to ja na tą banderę poczekam
"Kruca bomba mało casu"
----------------------------------------
Odpowiedz
Obecny!
Odpowiedz
Witam.

Coraz więcej ludzi na widowni. Trzeba się chyba bardziej do pracy przyłożyć Smile
Odpowiedz
Jako, że lubie "cywile" też zasiądę na widowni. Popcorn mam. Licze na dobry seans po pierwszych klatkach Big Grin
Odpowiedz
Wieki temu kleiłem z MM i byłem pod urokiem tego modelu, bo pięknie się prezentuje. Myślę, że to wydanie jest dużo lepsze.
Odpowiedz
adam 54 - Małego Modelarza też kiedyś próbowałem skleić. Wtedy nie wyszło. To dwa różne modele i ciężko je porównywać.

Witam.

Chroniczny brak czasu to i postępów w budowie jak na lekarstwo. Przez ostatnie kilka dni udało się wzmocnić szkielet i przygotować go do oklejenia poszyciem.
Z przyciętych wykałaczek zrobiłem wzmocnienie dna kadłuba by zachowało właściwy kształt.

[Obrazek: Wyoblenia-szkieletu.jpg]

Jak wszystko wyschło zrobiłem wypełnienie dziobowej części kadłuba 

[Obrazek: wype-nienia-d.jpg]

Podobnie na górnej części, tutaj jednak wzmocnienia przede wszystkim przy burtach by się nie zapadły.

[Obrazek: wype-nienia-g-ra.jpg]

Na zakończenie tego etapu przykleiłem podkładkę pod pokład właściwy który w międzyczasie zabezpieczyłem kilkoma warstwami lakieru bezbarwnego i dałem mu czas by dobrze wysechł podobnie jak szkielet.

[Obrazek: wzmocnienie-pod-pok-ad.jpg]

Wszystko przygotowane do najważniejszego etapu czyli oklejania poszycia i naklejenia fornirowego pokładu. Mam nadzieję że nic nie zmaszczę. Smile

Pozdrawiam.

Paweł O.
Odpowiedz
Tak "paczę", "paczę" na te ostatnie zdjęcie i jakoś mnie tak naszło, że masz schemat opisywania części podobnież jak forumowy ZBIG Smile
Na rufie już jakieś deseczki widać i wyglądają dobrze. Ogólnie łajba jakby była szykowana do prawdziwego wodowania Big Grin

Podglądam dalej.
Odpowiedz
karol 1985 - bo opis części jest bardzo ważny. Bo jak by to wyglądało gdybym pomylił ,, dziup " z ,, niedziopem ". Model mógłby na tym wiele stracić. Ten kawałek pokładu był akurat na testach.
Odpowiedz
Witam.

Krótka przerwa między zmianami można zamknąć pierwszy etap budowy statku. Najpierw zgodnie z instrukcją przykleiłem fornirowy pokład. Tutaj też  użyłem butaprenu w obawie by nie wykrzywiło całości. Wyszło dobrze.

[Obrazek: Pok-ad-fornir-ca-y.jpg]

Na rufowej części pokładu zrobiłem doświadczalne poletko w temacie lakierowania i zapuszczania linii podziału.

[Obrazek: Pok-ad-fornir-ty.jpg]

Jak całość związała się z kadłubem jak Jaś z Małgosią zacząłem oklejanie poszycia na początek rufa.

[Obrazek: Rufa-oklejka.jpg]

Dalsze oklejanie też poszło nadspodziewanie gładko. Jestem bardziej niż zadowolony z efektu. Wszystkie drobne elementy pięknie się ułożyły. 

[Obrazek: Dno-oklejone.jpg]

[Obrazek: Oklejka-dna-od-rufy.jpg]

Teraz całość do porządnego lakierowania tak minimum trzy warstwy potem retusz białych krawędzi. ale to już następnym razem.

Pozdrawiam.

Paweł O.
Odpowiedz
Ładnie,  Smile
Fugi wyglądają przezacnie Big Grin
A czemu retusz dopiero po lakierze?
Odpowiedz
Witam.

Prace nad modelem cały czas trwają tylko pochwalić się tym nie było czasu.
Kadłub pomalowany bezbarwnym i wyretuszowany zaczynam oklejać poszycie części maszynowej. Delikatny grawer desek i napisu fajnie wygląda, ciekawe jak zachowa się podczas malowania.

[Obrazek: poszycie-maszynowni.jpg]

Jak całość wyschła zabezpieczam pokład i burty i najpierw lakierem bezbarwnym gruntuję a po wyschnięciu na drugi dzień białą X2 od Tamki maluję trzy  warstwy mokre na mokre. 

[Obrazek: Przygotowanie-pod-malowanie.jpg]

Zaczynam budowę nadbudówki załogi i kotłowni, na  początek montaż szkieletu i sprawdzenie jak całość pasuje do tego co już udało się zbudować.

[Obrazek: Szkielet-nadbud-wek-pierwszy-pok-ad.jpg]

Szkielet oklejam poszyciem i robię dodatkowe wzmocnienia a także ścianę oddzielającą pomieszczenia załogi od kotłowni 

[Obrazek: Nadbud-wka-1-wzmocnienia.jpg]

[Obrazek: Nadbud-wka-1-wzmocnienia.jpg]

Jak całość porządnie wyschła najpierw lakier bezbarwny jako grunt a potem X-2 od Tamki razy trzy i do porządnego wyschnięcia.

[Obrazek: Nadbud-wka-1-malowanie.jpg]

Całość po przeszkleniu mocuję do pokładu, jak na razie wszystko bez problemów.

[Obrazek: Nadbud-wka-1-monta.jpg]

[Obrazek: 20230926-104721.jpg]

Na zakończenie tego etapu budowy montuję piec w kotłowni, wykonanie pieca to czysty standard. 

[Obrazek: 20230926-104534.jpg]

[Obrazek: 20230926-104840.jpg]

Następnym etapem budowy będzie pokład spacerowy i nadbudówki dla pasażerów.

No to tymczasem....

Pozdrawiam.

Paweł O.
Odpowiedz
Wygląda ślicznie Big Grin  mogłeś już chociaż wytłoczyć te nity - aż się proszą o to Big Grin
Odpowiedz
Łukasz zrobiłem mały test przed zamontowaniem pieca i wyszło mi że to co będzie widoczne po dodaniu tam drzewa i kilku innych szpargałów sprawia że nitowanie i nanoszenie linii poszycia blach byłoby skórką za wyprawkę. Autor oddał te nity tak realistycznie że moim zdaniem jest na 6+
A ponadto jak mawia nasz Szacowny kolega ZBig ,, lenistwo jest rękojmią zdrowia " 
Smile

Pozdrawiam.

Paweł
Odpowiedz
No ale ja te nity to nawet w Szczecinie słyszę! O tak wołają: "Paweeełkuu no dźgnij nas kulkom plis plis plis!"
I powiem Ci - to jest nie do zniesienia Big Grin
Odpowiedz
Ten stateczek aż sie prosi o sklejenie Smile . A ja poproszę o denko po retuszu. Jestem ciekawy .
Odpowiedz
(21-10-2023, 06:10)Lukee napisał(a): No ale ja te nity to nawet w Szczecinie słyszę! O tak wołają: "Paweeełkuu no dźgnij nas kulkom plis plis plis!"
I powiem Ci - to jest nie do zniesienia Big Grin

Bardzo Ciebie przepraszam za ten lament ale zostaje tak jak jest. Kocioł przyklejony. Może na innym etapie pobawię w walorkę tutaj nie.

(21-10-2023, 06:29)Alski napisał(a): Ten stateczek aż sie prosi o sklejenie Smile . A ja poproszę o denko po retuszu. Jestem ciekawy .

OK wstawię w następnej relacji.
Odpowiedz