Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[R] HMS Black Prince, 1:300, Fantom Model
Witajcie!

Po kilkumiesięcznej przerwie w klejeniu (nie liczę mojego eksperymenta z niedawną wodą u-bootową bo to koło klejenia nie stało:] zatęskniłem w końcu za zapachem BCG i nerwowym szukaniem tyci elementów na podłodze. 
Mata została omieciona z kurzu, zapas ostrzy uzupełniony, na dniach odebrałem nowe okulary do czytania/klejenia więc stwierdziłem: jestem gotowy!
To, że tytułowy okręt będę chciał skleić to wiedziałem od razu jak go obejrzałem w 2D, ale ostatnimi latami byłem bardziej team diorama niż cokolwiek innego tak więc Czarny Książe leżał te kilkanaście miesięcy i grzecznie czekał. 
Leżał i czekał, czekał i leżał i się chłopina doczekał.

[Obrazek: 825_16_10_24_11_07_47_22844280.jpeg]

Skala 1:300 więc trzeba będzie się trochę nagimnastykować aby finalnie ładnie wyszło, tym bardziej, że Artur lubi w detalizację.
Mam wrażenie, że przez kilka ostatnich lat HMV rozpieściło mnie trochę faktem, że ich modele dość szybko i przyjemnie (z naciskiem na szybko) się buduje z ciekawym efektem końcowym, a ja sam mając w głowie to że kleję dioramę zawsze miałem plan B w postaci, ooo, maznęło się trochę klejem czy farbką, to tam postawię skrzynki albo beczki, zaparkuje dostawczaka tudzież rzucę jakąś plandekę i będzie git.
Teraz żarty się skończyły, plandek nie będzie, mam plan wrócić do czystego standardu. 
Zobaczymy z jakim efektem.
Na początek, żebym niczego jeszcze nie sknocił to sobie pomyślałem, zacznę od dużych elementów i złożyłem szkielet na sucho, tzn. chciałem złożyć, ale mi nie wyszłoSmile W takim sensie, że tu trzeba od razu klejem wojować, tak więc deska, pattex i będzie coś poklejone, wkrótce.
Co do podposzycia to jeszcze nie zdecydowałem, czy wzmocnię całość tylko paskami poprzecznymi czy pobawię się w pełne podposzycie, pomacam złożony szkielet i zobaczę. 

[Obrazek: 825_16_10_24_11_07_47_22844847.jpeg]

Fajnie, że za kilka dni TPM ma spotkanie i będzie okazja porozmawiać z Arturem na temat Księcia.
Bezproduktywnie modelarsko trochę post mi wyszedł, ale cóż, z czasem będzie owocniejSmile
Aaa, model będzie na stan z Bitwy Jutlandzkiej - mniej szalup do sklejenia, że tak sucharem zanęcęWink

Z ciekawostek  warto odnotować, że aktualnie TPM trzysetką stoi!
Karas ciśnie ze swoim New Mexico, Winek wziął w opiekę HMS Hood i doszła moja, niniejsza relacja, dużo nas, fajnie!

A zatem, do następnego..
Odpowiedz
Yogi wrócił do "zwykłych" modeli! To niespodzianka ale przyjemna.
Powodzenia Tomku!
Pozdrawiam Wszystkich

Winek (WiesławK)

[Obrazek: 3001_30_06_20_1_44_47.jpeg]
Odpowiedz
Nie wchodziłem na to forum wieki, a tu taka niespodzianka! Czas nadrobić bo widać, że się dzieje i stocznie papermodels (nie tylko w Twojej relacji) pracują na pełnych obrotach : )
Będę kibicował i bacznie się przyglądał, a zwłaszcza, że pozyskałem ten model na dwóch konkursach w tym roku, więc jeśli będziesz potrzebował "dodatkowe" organy wewnętrzne to z chęcią udostępnię Ci taki zeszyt, bo mam w dwóch egzemplarzach, a nie podziękowałem Ci jeszcze Tomku za pomoc z przechowaniem modeli w Redzie ; )

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w budowie!
Michał
Odpowiedz
W końcu jakiś "męski model"  Big Grin
Powodzenia !
Zwodowany:
USS Gambier Bay, USS Heermann, USS San Francisco, USS Oklahoma, USS England, USS Erie, USS Aaron Ward
IJN I-176, IJN I-19, IJN Suzuya, IJN Shimakaze
DKM Hela, U-47
RM Leone Pancaldo
ORP Wicher, ORP Orzeł
Bitwa pod Cuszimą: Tsushima, Kagero
W budowie: IJN Nagato, IJN Taiho, De Ruyter, i wiele innych  Big Grin 
                  Bitwa pod Cuszimą : Aurora, Groznyj
                  Schwimmdock + SMS Undine
                  U-booty typu VII

Odpowiedz
Super miło widzieć, że ruszyłeś z kolejnym ambitnym tematem, no i skala zupełnie nieoczekiwana, o ile pamiętam Hopka masz w 200: ]
powodzenia i czuj się wyczekiwany z aktualizacjami: ]
[Obrazek: J8HtZWI.png]
Odpowiedz
No i było miło, ale się skończyło.. No to znowu zaczął się stres, że coś przegapiłem i coś wybuchnie... Coraz starszy jestem, coraz większa szansa.
Odpowiedz
Na razie nic ciekawego nie widać  Tongue , ale znając Twój warsztat wiem że zacznie się dziać..........

Cieszy mnie że wyszedłeś już  tego dioramowego klimatu bo się tam marnowałeś.
Jestem powolny i dobrze mi z tym!  Big Grin

Odpowiedz
No nareszcie. Pamiętam jak wspominałeś, że ten model jest w kolejce do sklejenia. Cieszę się że to już.
Z przyjemnością będę tu zaglądał.
Na macie: DARDO, BIEZSZUMNYJ

Odpowiedz
Dzięki Panowie za obecność i doping, postaram się doprowadzić sprawę do końca.
michal84 - druga wycinanka powiadasz, przyjmuję w ciemno, jest trochę rzeczy które potencjalnie mogę skopać, więc będzie miło mieć ten psychiczny komfort w działaniu ;-) 

Założyłem sobie w miarę regularne aktualizacje a tu zonk, plany jedno a życie drugie. Ale udało się co nieco poskładać, taki niespieszny rozbieg.
Postanowiłem, że kadłub na razie poczeka , skupię się na pomniejszych detalach a wynika to z prostego faktu, że nie mam zbytnio miejsca aby szkieletora trzymać. Repulse okupuje jedyną możliwą półkę i raczej na wycieczkę się nie wybiera:/

Na początek skleiłem sobie dwa z sześciu dział głównych

[Obrazek: 825_31_10_24_11_50_59_229821417.jpeg]

[Obrazek: 825_31_10_24_11_50_59_22982223.jpeg]

Zacząłem również nadbudówkę rufową

[Obrazek: 825_31_10_24_11_51_00_229851505.jpeg]

[Obrazek: 825_31_10_24_11_51_00_229861190.jpeg]

Całkiem miły powrót do tej skali i projektów Artura.
Odpowiedz
Przemyśl to, bo wycior z pierwszego i drugiego zdjęcia jest za duży do czyszczenia lufy działa. Wink
Jak na Ciebie przystało to odmiennie do kolegi Jaroda, liczę na galerię z dioramką cobyś Twój styl modelarskiej działalności nie zaniechał i nie zaprzepaścił.
Odpowiedz
Yogi - fajnie , pięknie ale czy te metalowe lufy nie będą powodować uwiądu tegoż organu pod własnym ciężarem?
Chyba że wkleiłeś je na stałe, wtedy bez sensu było robić oś podnoszenia i opuszczania łoża działa.

Acha, jeszcze jedno - ta drabinka na tylnej ścianie wieży działowej wygląda potwornie - chyba że to nie jest drabinka tylko jakieś cuś. Big Grin
Jestem powolny i dobrze mi z tym!  Big Grin

Odpowiedz
Trudno się z Jarkiem nie zgodzić... Tongue Big Grin
"Duma mnie rozpiera jak groch jelita frontowego oficera"
Odpowiedz
Cytat:Przemyśl to, bo wycior z pierwszego i drugiego zdjęcia jest za duży do czyszczenia lufy działa. 

kajym, kurde, przez przypadek wziąłem te do Yamato

Jarek, cholirka, wiedziałem że o czymś zapomniałem! Miałem po śrubce władować na tył działa jak w Hopku ale gdzieś mi uleciało. Na plus, że to tylko dwa działa pod stelaż z łodziami na śródokręciu. Ale jak fest przykleję to nic nie huknie do przodu.
Co do osi to tak czy siak musiałem mieć jakąś podstawę do stabilnego osadzenia lufy. 
A drabinki? Takie mnie dali w zestawie, pewnie, że fototrawki zapewne z deczko subtelniej by wyglądały, ale działam z tym co mam i czuję się całkiem komfortowo:-)
Odpowiedz
Elegancko! Jak przejdę z drewna na blaszaki to chciałbym spróbować 300, bo na 200 mało miejsca. BP to idealny jak dla mnie model, będę stale tu zaglądał Wink
Odpowiedz
W 3oo to będzie w sumie rozmiarem dorównywało większości 2 setek: ] ehehe, kawał kloca. Też mnie korci aby spróbować się z Arturową 3 setką.: ]
[Obrazek: J8HtZWI.png]
Odpowiedz