Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
XIV Festiwal Kultury Modelarskiej, Olsztyn 5-6 kwietnia 2025 r.
Już dziś zapraszamy do Olsztyna na XIV Festiwal Kultury Modelarskiej.
Jako że w kwietniu mija 50 rocznica upadku Sajgonu, kategorią specjalną będzie wojna, a nawet trzy wojny w Wietnamie. Zgłaszamy zatem modele związane zarówno z I, jak i II oraz III wojną indochińską. 
Na początek plakat.
Szczegółowe informacje wkrótce.

[Obrazek: 376_02_12_24_12_26_20.jpeg]
Odpowiedz
Kategoria Specjalna mało okrętowa, ale po pięciu latach czas najwyższy się pokazać  Smile
Zwodowany:
USS Gambier Bay, USS Heermann, USS San Francisco, USS Oklahoma, USS England, USS Erie, USS Aaron Ward
IJN I-176, IJN I-19, IJN Suzuya, IJN Shimakaze
DKM Hela, U-47
RM Leone Pancaldo
ORP Wicher, ORP Orzeł
Bitwa pod Cuszimą: Tsushima, Kagero
W budowie: IJN Nagato, IJN Taiho, De Ruyter, i wiele innych  Big Grin 
                  Bitwa pod Cuszimą : Aurora, Groznyj
                  Schwimmdock + SMS Undine
                  U-booty typu VII

[Obrazek: 3001_30_06_20_1_44_47.jpeg]  
Odpowiedz
Czy data jest poprawna? 06-07 -> niedziela-poniedziałek?
Trust me, I'm an engineer...
Odpowiedz
Data poprawiona. Zapraszamy!
Odpowiedz
XIV Festiwal Kultury Modelarskiej z V Memoriałem plut. pil. Lecha Dunajewskiego w Olsztynie, 05-06.04.2025

Organizatorzy
Głównym organizatorem jest Olsztyńskie Stowarzyszenie Modelarzy „Warmia” we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Kultury, Szkołą Podstawową nr 2 im. J.Dąbrowskiego w Olsztynie oraz Pałacem Młodzieży w Olsztynie.

Miejsce Festiwalu: Muzeum Nowoczesności, ul. Ryszarda Knosały 3B, 10-010 Olsztyn

Zasady oceny zgłoszonych modeli:
Sędzia Główny jest powoływany przez Organizatorów przed konkursem.
Sędzia Główny powołuje komisje sędziowskie do oceny odpowiednich kategorii i pełni nadzór ogólny nad ich pracą. Sędziami są wyłącznie członkowie Olsztyńskiego Stowarzyszenia Modelarzy „Warmia”.
Sędziowie nie biorą udziału w rywalizacji konkursowej. Zgłoszone do konkursu modele oceniane są wg zasady „podoba się – nie podoba się”.
Wyniki sędziowania potwierdza Sędzia Główny. Sędzia Główny oraz Organizator mają prawo do ingerencji w wyniki w uzasadnionych przypadkach, np. zbyt małej obsady klas, konieczności łączenia klas itp. Sędzia Główny może powołać nową komisję do ponownego sędziowania wybranych kategorii.
Decyzje komisji sędziowskiej podane do informacji publicznej w dniu zakończenia imprezy są ostateczne i niepodważalne.
Uczestnik może wystawić dowolną liczbę modeli.
Uczestnik może zająć tylko jedno z nagradzanych miejsc w danej klasie. Pod uwagę będzie brany najwyżej oceniony model wykonany przez uczestnika. Uczestnicy, którzy zostaną wyróżnieni otrzymają dyplomy oraz w miarę możliwości nagrody rzeczowe.
Organizatorzy planują przyznanie trzech równorzędnych wyróżnień w każdej klasie. W przypadku wysokiego poziomu wykonania modeli ilość wyróżnień może zostać zwiększona. Analogicznie, w przypadku niskiego poziomu wykonania ilość wyróżnień może być decyzją Organizatorów zmniejszona. O ilości wyróżnień w danej klasie decyduje Sędzia Główny oraz Organizatorzy.
Dołączenie dokumentacji do modelu nie jest obowiązkowe, ale zalecane w przypadku modeli waloryzowanych.
Organizatorzy nie przewidują ubezpieczenia modeli.
Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do przemieszczania modeli w obrębie wystawy w celu efektywnego wykorzystania przestrzeni wystawowej przy zachowaniu niezbędnej ostrożności.
Rywalizacja w klasie odbędzie się w przypadku zgłoszenia co najmniej trzech modeli wykonanych przez co najmniej dwóch zawodników. W przypadku niewystarczającej liczby modeli w danej klasie rywalizacja nie odbędzie się, uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy (nie dotyczy to kategorii wiekowych junior oraz młodzik).
Za kolekcję uważa się przynajmniej trzy modele powiązane tematycznie.
Organizatorzy przewidują nagrody specjalne, a połączone komisje sędziowskie wskażą laureatów poszczególnych nagród.
W trakcie sędziowania komisja sędziowska w porozumieniu z Sędzią Głównym może zdecydować z zmianie podziału na klasy (połączyć zbliżone kategorie lub w razie potrzeby wydzielić nowe).
Możliwe jest zgłaszanie i fundowanie prywatnych nagród.
Do oceny nie mogą być wystawiane modele, które w latach ubiegłych zdobyły wyróżnienia na Festiwalu w Olsztynie.

Uwaga: rejestracja modeli wyłącznie drogą elektroniczną! Rejestracja zacznie się na min. 2 tygodnie przed Festiwalem, szczegóły podamy w osobnym ogłoszeniu.

V Memoriał plut. pil. Lecha Dunajewskiego
Memoriał plut. pil. Lecha Dunajewskiego jest częścią XIV Olsztyńskiego Festiwalu Kultury Modelarskiej – rozegrany zostanie jako kategoria specjalna.
Do rywalizacji w Memoriale dopuszczone są modele plastikowe oraz kartonowe w dowolnej skali.
W Memoriale mogą brać udział modele następujących typów samolotów, na których latał Lech Dunajewski:
Tiger Moth, Fairey Battle, Airspeed Oxford, Miles Master, Boulton Defiant, Hawker Hurricane, Supermarine Spitfire Vb, Hawker Tempest, Hawker Typhoon, Bristol Blenheim, Whitley Whitworth, Wellington, Miles Martinet, Hawker Henley, Percival Proctor, PO2, Zlin 26, Junak, Jak 18, Piper H Grasshopper, Kadet (Heinkel He 72 Kadett), Szczygieł (Focke-Wulf Fw 44 Stieglitz), Jungmann.
Modele powinny być wykonane w polskich oznaczeniach (jeśli polskie jednostki używały konkretnego typu samolotu), premiowane będą malowania z dywizjonów 316, 288 i 577 RAF, w których latał Lech Dunajewski.
Jury wyłoni jednego zwycięzcę, który otrzyma V Memoriał plut. pil. Lecha Dunajewskiego razem z nagrodą rzeczową.
Przewiduje się możliwość ufundowania dodatkowych nagród specjalnych dla innych uczestników Memoriału.

Kategoria specjalna „Model w budowie”
Na XIV Festiwalu Kultury Modelarskiej tradycyjnie już utrzymujemy kategorię specjalną „Model w budowie”. Naszym celem jest pokazanie zwiedzającym różnych etapów powstawania modelu, waloryzacji używanych przez modelarzy oraz niezbędnego wkładu pracy. Kategoria nie będzie podzielona na skale.

Kategoria specjalna „Model z nagrody”
Kategoria specjalna, w której można wystawić model, który powstał z nagrody rzeczowej otrzymanej przez uczestnika w poprzednich edycjach Festiwalu Kultury Modelarskiej. Kategoria dotyczy wszystkich grup wiekowych. Koniecznym załącznikiem do modelu jest dyplom wyróżnienia.

Kategoria specjalna „Wojna w Wietnamie”
Kategoria w której można wystawić prace tematycznie związane z wojną w Wietnamie, w związku z 50 rocznicą zakończenia konfliktu zbrojnego.

Kategoria specjalna „Nagroda modelarzy”
Zwycięzca zostanie wyłoniony w drodze głosowania uczestników Festiwalu. Uczestnicy biorący udział w kategoriach senior i junior otrzymają karty do głosowania razem z kartami startowymi.

Uwaga: uczestnictwo w Festiwalu związane jest z wpłatą darowizny na działalność Olsztyńskiego Stowarzyszenia Modelarzy „Warmia”. Wysokość darowizny dla seniora to 20 zł, dla juniora 10 zł. (Darowizna nie zależy od liczby wystawianych modeli). Uczestnicy w kategorii wiekowej młodzik nie wpłacają darowizny. Wpłatę prosimy kierować na nr konta bankowego 77 1090 2590 0000 0001 3388 3540 z dopiskiem „Darowizna na Festiwal 2025” oraz imieniem i nazwiskiem zawodnika. Wpłata powinna zostać dokonana w terminie umożliwiającym jej zaksięgowanie przez bank Organizatora.

Kategorie konkursowe:

I. Modele plastikowe

Samoloty:
1 Młodzicy bez podziału na skale (PMS)
2 Juniorzy bez podziału na skale (PJS)
3 Seniorzy 1/72 i mniejsze (PSS1)
4 Seniorzy 1/48 (PSS2)
5 Seniorzy 1/32 i większe (PSS3)

Śmigłowce:
6 Młodzicy bez podziału na skale (PMH)
7 Juniorzy bez podziału na skale (PJH)
8 Seniorzy bez podziału na skale (PSH)

Pojazdy wojskowe na podwoziu kołowym:
9 Młodzicy bez podziału na skale (PMPK)
10 Juniorzy 1/72 i mniejsze (PJPK1)
11 Juniorzy 1/48 i większe (PJPK2)

12 Seniorzy 1/72 i mniejsze (PSPK1)
13 Seniorzy 1/48 (PSPK2)
14 Seniorzy 1/35 i większe (PSPK3)

Pojazdy wojskowe na podwoziu gąsienicowym (łącznie z artylerią samobieżną)

15 Młodzicy bez podziału na skale (PMPG)
16 Juniorzy 1/72 i mniejsze (PJPG1)
17 Juniorzy 1/48 (PJPG2) i większe

18 Seniorzy 1/72 i mniejsze (PSPG1)
19 Seniorzy 1/48 (PSPG2)
20 Seniorzy 1/35 i większe (PSPG3)

Artyleria bez własnego napędu:
21 Młodzicy bez podziału na skale (PMA)
22 Juniorzy bez podziału na skale (PJA)
23 Seniorzy bez podziału na skale (PSA)

Dioramy:
24 Młodzicy bez podziału na skale (PMD)
25 Juniorzy bez podziału na skale (PJD)
26 Seniorzy bez podziału na skale (PSD)

Statki i okręty:

27 Młodzicy bez podziału na skale (PMO)
28 Juniorzy bez podziału na skale (PJO)
29 Seniorzy 1/700 (PSO1)
30 Seniorzy 1/350 (PSO2)
31 Seniorzy pozostałe skale (PSO3)

Pojazdy Cywilne:
32 Młodzicy (PMPC)
33 Juniorzy (PJPC)
34 Seniorzy (PSPC)

Figurki:
35 Młodzicy bez podziału na skale (PMF)
36 Juniorzy bez podziału na skale (PJF)
37 Figurki Historyczne Seniorzy (PSF1)
38 Figurki Fantasy, Sci-Fi, Warhammer Seniorzy (PSF2)
39 Figurki Popiersia Seniorzy (PSF3)

Kolekcje:
40 Juniorzy kolekcje modeli plastikowych bez podziału na skale (PJK)
41 Seniorzy kolekcje modeli plastikowych bez podziału na skale (PSK)

Inne:
42 Młodzicy Modele z klocków Lego (MKL) – (Uwaga, ograniczenie wymiarów podstawy do 50x50 cm. Za model uznaje się kreatywny projekt, który nie jest złożeniem gotowego zestawu)
43 Juniorzy SF (JSF)
44 Seniorzy SF Wszystko co lata (SSFL)
45 Seniorzy Sci-Fi Wszystko co nie lata (SSF)
46 Modele z innych materiałów – zapałki, metal, drewno
47 Inne – wszystko to, co chcielibyście pokazać (PI)

II. Modele kartonowe

48 Młodzicy pojazdy (KMP)
49 Młodzicy samoloty (KMS)
50 Młodzicy statki i okręty (KMO)
51 Młodzicy – inne modele (KMI)
52 Pojazdy kołowe Juniorzy (KJPK)
53 Pojazdy gąsienicowe Juniorzy (KJPG)
54 Lotnictwo Juniorzy (KJL)
55 Statki i okręty Juniorzy (KJO)
56 Figurki i Zwierzęta Juniorzy (KJF)
57 Budowle Juniorzy (KJB)
58 Pojazdy kołowe Seniorzy (KSPK)
59 Pojazdy gąsienicowe Seniorzy (KSPG)
60 Artyleria bez napędu Seniorzy (KSA)
61 Pojazdy szynowe Seniorzy (KSPS)
62 Samoloty z napędem śmigłowym Seniorzy (KSSS)
63 Samoloty z napędem odrzutowym Seniorzy (KSSO)
64 Śmigłowce i wiatrakowce Seniorzy (KSH)
65 Figurki, zwierzęta i pojazdy kosmiczne Seniorzy (KSF)
66 Statki i żaglowce Seniorzy (KSSOZ)
67 Statki i okręty do linii wodnej Seniorzy (KSDLW)
68 Okręty Seniorzy (KSO)
69 Budowle Seniorzy (KSB)
70 Inne – wszystko to, co chcielibyście pokazać (KI)

Ramowy program XIV Festiwalu Kultury Modelarskiej

Sobota, 5 kwietnia 2025
9.00 - 14.00 Przyjmowanie modeli na wystawę
12.00 – 19.00 Wystawa otwarta dla zwiedzających
16.30 - Rozpoczęcie pracy sędziów
19.00 – Spotkanie integracyjne

Niedziela, 6 kwietnia 2025
9.00 – 14.00 Wystawa otwarta dla zwiedzających
14.00 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród

Podczas Festiwalu planujemy pokazy modeli RC, technik modelarskich oraz warsztaty dla dzieci oraz punkt bookcrossing. Szczegółowy program zamieścimy na naszym profilu na FB oraz stronie internetowej

więcej informacji:
https://www.facebook.com/ModelarzeWarmia
https://modelarzeolsztyn.ml
Odpowiedz
Do XIV Festiwalu Kultury Modelarskiej w Olsztynie zostało 7 tygodni. Przedstawiamy gości specjalnych.
Sebastian Marszał i Leszek Lewiński zajmują się budową realistycznych makiet kolejowych i są w tym naprawdę dobrzy!
Dzisiaj parę słów, które napisał o sobie Sebastian:
Moja przygoda z modelarstwem kolejowym rozpoczęła się na przełomie 2002/2003 roku, wraz z wstąpieniem do Klubu Miłośników Kolei w Olsztynie. W roku 2005 po raz pierwszy uczestniczyłem w wystawie modelarskiej na Targach TRAKO w Gdańsku. Wówczas w mej głowie zrodziły się plany budowy makiety stacji kolejowej, ale wkrótce okazało się, że na podjęcie trudu takiej budowy trzeba… trochę poczekać. Podczas targów „Hobby” w Poznaniu, w 2008 roku (będąc wówczas studentem) spotkałem się z dużą, wielosegmentową makietą modułową. Tam zapadła decyzja, że po zakończeniu studiów rozpocznę budowę pierwszych segmentów własnej makiety. Jako pierwszy powstał pięciosegmentowy moduł pod nazwą „Na Mazurach”. Kolejne klubowe spotkania zaowocowały nowymi pomysłami i budową nowych segmentów z tym, że już wąskotorowych. Jestem autorem 11 segmentów Polskiej Makiety Modułowej H0, w tym 6 w wielkości H0e. W 2015 roku zacząłem realizować nowy projekt modelarski pod nazwą stacja „Rusinowo Wąskotorowe”. Jest to wierna kopia końcowej, wąskotorowej stacji na nieistniejącej już linii kolejowej z Marezy (Kwidzyńska Kolej Wąskotorowa). Udało mi się dotrzeć do oryginalnych planów układu torowego i budynku stacyjnego. W 2019 odbył się pokaz premierowy makiety na OnTraks w Utrechcie. Obecnie zacząłem realizację kolejnego projektu modelarskiego związanego z Kwidzyńską Koleją Wąskotorową. Wspólnie z Moniką – moją małżonką i 8 letnim synem Wojtkiem– uczestniczymy w spotkaniach oraz budujemy kolejne moduły makiety. Syn, uwielbia pociągi, autobusy i tramwaje. Swoje prace prezentowałem na targach i wystawach w Polsce, Niemczech, w Holandii, we Francji i w Luksemburgu. Jako jeden z nielicznych w naszej Grupie, z wykształcenia, jak i z racji wykonywanego zawodu – jestem kolejarzem.
O prezentacji
Obie prezentowane makiety przedstawiają nieistniejące już od wielu lat fragmenty linii kolejowych Kwidzynskiej Kolei Wąskotorowej. Rusinowo było stacją końcową linii z Marezy, zaś most nad rzeką Liwą i estakada nad ulicą Drzymały to fragment linii kolejowej z Marezy do Kwidzyna. W oryginale była to kolej wąskotorowa o szerokości toru 750 mm. W modelach wykonanych w skali 1:87 są to tory o szerokości 9 mm, co nazywane jest przez modelarzy wielkością H0e. Prezentowane makiety wykonane zostały jako wierne kopie oryginału dlatego zaliczane są do grupy realistycznych makiet kolejowych. Zarówno Sebastian jak i Leszek - twórcy tych prac - są członkami Grupy Modelarskiej Polska Makieta Modułowa H0 (PMM H0).

[Obrazek: 376_16_02_25_6_38_31.jpeg] [Obrazek: 376_16_02_25_6_39_14.jpeg] [Obrazek: 376_16_02_25_6_39_57.jpeg]
Odpowiedz
Dziś przedstawiamy drugiego z gości specjalnych Festiwalu Kultury Modelarskiej - Leszka Lewińskiego. Oto, co napisał o sobie:
Kolejowym hobbystą jestem – właściwie – od zawsze. Wszystko zaczęło się od rozkładanej na stole kolejki, którą dostałem mając kilka lat. Później przerodziła się ona w domową makietę, przypominającą bardziej lunapark niż model kolei. Modelarstwa uczyłem się będąc w szkole podstawowej i średniej, ale – tak naprawdę – zacząłem wykonywać modele dopiero, jako student. Wtedy powstały pierwsze dioramy. Realistyczne odtwarzanie rzeczywistości w skali 1:87 było tym, co dawało mi największą satysfakcję podczas zabawy w modelarstwo. Gdy po raz pierwszy zobaczyłem prace Janusza Korczaka-Ziołkowskiego, powiedziałem sobie: to jest to! Od 1992 roku zacząłem budować makiety w systemie modułowym. Jako, że jestem z zawodu projektantem dróg kolejowych, wymyśliłem sobie mój miniaturowy świat, który ciągle buduję. Powstały stacje Lewin Leski i Lewin Leski Wąskotorowy oraz kilka segmentów szlakowych. Moją ostatnią pracą jest trzysegmentowy moduł fragmentu wąskotorowej linii z Marezy do Kwidzyna. Jestem członkiem Grupy Modelarskiej Polska Makieta Modułowa H0. Wielokrotnie swoje prace prezentowałem na wystawach w kraju oraz poza jego granicami – w Niemczech, Niderlandach, Luksemburgu i Francji. Do modelarskiego hobby udało mi się wciągnąć Małgorzatę – moją żonę. Pomaga mi w tworzeniu elementów krajobrazu (zieleni) oraz uczestniczy ze mną w spotkaniach, zlotach, targach i wystawach. Jestem zawodowym kolejarzem, a zatem – chcąc po pracy odpocząć od prawdziwej kolei uciekam do mojego, a właściwie naszego miniaturowego świata, który tworzymy wspólnie, jako Grupa Modelarska PMM H0.
"Nad dachami Kwidzyna"
Prace nad tym projektem trwały aż 10 lat. Najpierw było kilkaset zdjęć i filmowych ujęć, stare fotografie ulicy Drzymały, mapy z zasobów geodezyjnych oraz wielokrotne oględziny w terenie tego, co pozostało z dawnej kwidzyńskiej wąskotorówki. Te materiały stały się podstawą do wykonania trzysegmentowej makiety, przedstawiającej fragment szlaku pomiędzy stacjami Kwidzyn Wąsk. i Mareza w czasach funkcjonowania Kwidzyńskiej Kolei Wąskotorowej.
Jest to bardzo interesujący i zarazem nietypowy na terenie naszego kraju przebieg wąskotorowej linii kolejowej: wysoki nasyp, estakada nad ulicą Dzymały i most przerzucony nad rzeką Liwą. Na makiecie znalazło się kilka budynków mieszkalnych i przemysłowych. W tle widoczny jest krajobraz miasta i kwidzyński zamek. Tor - tak jak w oryginale - został ułożony w łukach i dużym podłużnym pochyleniu. Prace rozpoczęły się od odtworzenia w skali 1:87 wszystkich budynków. Później zostały przygotowane obiekty mostowe, a dopiero na końcu zbudowane były segmenty makiety. Prace przy budowie trwały 5 lat.
Projekt został zakończony, a makieta miała swój debiut na najważniejszej wystawie makiet kolejowych w Europie, która odbyła się w marcu 2023 roku, w niderlandzkim Utrechcie.

[Obrazek: 376_17_02_25_8_22_06.jpeg] [Obrazek: 376_17_02_25_8_22_49.jpeg] [Obrazek: 376_17_02_25_8_23_59.jpeg]
Odpowiedz
Nadszedł czas na prezentację Wydawnictw oraz firm, które zdecydowały się wesprzeć nasz festiwal fundując nagrody rzeczowe.

Jako pierwsze przedstawiamy wydawnictwo Modelik, które ufundowało Vouchery na zakupy z rabatem w sklepie Wydawnictwa:

[Obrazek: thumb_376_20_02_25_8_20_51.jpeg]

Wydawnictwo "MODELIK" jest specjalistycznym wydawnictwem modelarskim publikującym kartonowe modele do sklejania. Jako wydawca modeli kartonowych funkcjonuje na rynku nieprzerwanie od 1990 roku - wcześniej jako Cardplast s.c (1990) i Modelcard s.c. (1991-97). Od 1998 roku jako Wydawnictwo Modelik - Janusz Oleś. Jego dorobek wydawniczy to około 500 modeli kartonowych samolotów, pojazdów, okrętów i budowli.
Od 2008 r. produkuje też akcesoria do modeli kartonowych wycinane ploterem laserowym (wręgi, gąsienice, relingi, akcesoria itp.)

W aktualnej ofercie posiada prawie 400 modeli kartonowych i kilkaset różnych zestawów wycinanych laserowo - zarówno do konkretnych modeli (szkielety, gąsienice) jak i uniwersalnych (nity, relingi, siatki itp.).
Odpowiedz
Do grona naszych sponsorów dołączyło Wydawnictwo orlik.
Dziękujemy za wsparcie naszego Festiwalu!

[Obrazek: 376_22_02_25_5_55_12.bmp]
Odpowiedz
Kolejne bardzo dobre wieści:

OSP Gutkowo ufundowała puchar za najlepszy model w barwach Straży Pożarnej w wykonaniu młodego modelarza (młodzika lub juniora).
Dziękujemy!

[Obrazek: thumb_376_23_02_25_12_00_19.jpeg]
Odpowiedz
Do grona naszych sponsorów dołączyło Wydawnictwo GPM.
Dziękujemy za wsparcie naszego Festiwalu!

[Obrazek: 376_27_02_25_5_01_14.png]
Odpowiedz
[Obrazek: 376_10_03_25_8_16_39.jpeg]

Szanowni Modelarze!
Właśnie uruchomiliśmy zapisy na nasz Festiwal!
Link do zapisów: https://modelarzeolsztyn.pl/zapisy14
Serdecznie zapraszamy! ?
UWAGA!
1) Zapisy trwają do 3 kwietnia 2025 do godziny 23:59
2) Uczestnictwo w Festiwalu wiąże się z wpłatą darowizny na działalność OSM "Warmia" - senior 20 zł, junior 10 zł, młodzik brak opłaty. Darowizna nie zależy od liczby wystawianych modeli
3) Rejestracja modeli odbywa się tylko i wyłącznie elektronicznie - nie będzie możliwości dopisywania się na miejscu w trakcie trwania festiwalu.
4) Zachęcamy do wcześniejszego zapisywania się i nie zostawiania tego na ostatnią chwilę - zaoszczędzi nam to sporo pracy w ostatnich godzinach przygotowań festiwalu.
5) Wpłatę prosimy kierować na nr konta bankowego 77 1090 2590 0000 0001 3388 3540 z dopiskiem „Darowizna na Festiwal 2025” oraz imieniem i nazwiskiem zawodnika. Wpłata powinna zostać dokonana w terminie umożliwiającym jej zaksięgowanie przez bank Organizatora. W razie gdyby przelew był dokonany „na ostatnią chwilę” prosimy o zabranie ze sobą potwierdzenia wykonania przelewu.
6) Regulamin znajduje się na naszej stronie internetowej oraz na wydarzeniu FB.
Wszystkie dodatkowe informacje, w tym numer konta bankowego, znajdziecie na naszej stronie internetowej https://modelarzeolsztyn.pl
Wydarzenie FB: Festiwal Kultury Modelarskiej w Olsztynie
Kiedy: 5-6 kwietnia 2024
Gdzie:  Muzeum Nowoczesności Olsztyn Tartak Raphaelsonów
Odpowiedz
Kolejne dobre wieści!
Do grona fundatorów nagród na XIV Festiwalu Kultury Modelarskiej dołączyło Wydawnictwo WAK, które w tym roku obchodzi 20-lecie swego istnienia.
Przez te 20 lat wydało ono 244 modele. Przewinęło się, a czasem zostało na stałe, 35 autorów modeli i 16 malarzy okładek.
Wydawnictwo obecne było na wielu konkursach, nie tylko w Polsce.
Zaczynało od dwóch modeli w ofercie. Obecnie ma 1300 tytułów z ponad 30 wydawnictw oraz kolejny tysiąc akcesoriów, narzędzi, materiałów itp.

[Obrazek: 376_17_03_25_10_04_54.jpeg]
Odpowiedz
Nieprzerwany ciąg dobrych wieści!
Kolejnym fundatorem nagród na XIV Festiwalu Kultury Modelarskiej jest Wydawnictwo Answer.
Wydawnictwo ANSWER to, jak można przeczytać na jego stronie, obecnie największa firma produkująca modele kartonowe na świecie, wydająca modele kartonowe od lutego 2003 roku.

[Obrazek: 376_18_03_25_2_44_30.jpeg]
Odpowiedz
Kolejnym sponsorem nagród rzeczowych na XIV Festiwalu Kultury Modelarskiej jest Wydawnictwo Model-Hobby Piotra Walo.
Dziękujemy serdecznie!
[Obrazek: 376_19_03_25_6_51_44.jpeg]
Odpowiedz
Kolejnym sponsorem nagród na XIV Festiwalu Kultury Modelarskiej w Olsztynie jest pan Andrzej Haliński, wydawca serii Kartonowy Arsenał oraz Military Model.
Dziękujemy serdecznie za wsparcie naszego festiwalu!

[Obrazek: 376_20_03_25_7_19_44.jpeg]
Odpowiedz
Znakomitych wieści ciąg dalszy. Do grona sponsorów nagród na XIV Festiwalu Kultury Modelarskiej w Olsztynie dołączyło wydawnictwo Szkutnik
O swoim wydawnictwie piszą oni tak:
"Wydawnictwo SZKUTNIK powstało z inicjatywy miłośników spraw morskich. Nie mogąc doczekać się wydania przez inne wydawnictwa interesujących nas modeli kartonowych i planów modelarskich, postanowiliśmy sami je opracować i wydrukować we własnym zakresie".
[Obrazek: 376_21_03_25_6_45_17.jpeg]

Dziękujemy serdecznie za wsparcie naszego Festiwalu!
Odpowiedz