Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Relacja] Kościół w Porąbce - skala 1:100
Siemanos.

Witam Was wszystkich w mojej nowej relacji. Będzie to przebudowa oraz powiększenie do skali 1:100 kościoła parafialnego w Porąbce. Model ukazał się w zaprzyjaźnionym Wydawnictwie ORLIK, na podstawie, którego powstaje moja własna wersja. Dzięki Koledze Sykowi666, który podesłał mi sporo fotek oryginalnej budowli, postaram się maksymalnie wiernie odtworzyć, zarówno budowlę jak i jej otoczenie. Co mi z tego wyjdzie to jeszcze nie wiem, ale „pożyjom - uwidzim”.

[Obrazek: th_Orlik_3300.jpg]

Części, których używam, projektuję za pomocą Corela, natomiast wszelkie wypełnienia to tekstury wykonane w PhotoShopie. Przy tworzeniu tekstur staram się maksymalnie często korzystać ze zdjęć originału. Wydruki pochodzą z maszyny cyfrowej mojego Kolegi (gdyby ktoś potrzebował namiary to pytać), co wymusza na mnie maksymalne skupienie i dbałość o ostrożne ich traktowanie. W czasie budowy postaram się Wam pokazać efekty nieostrożnej zabawy z wydrukami cyfrowymi, ale to za chwilę, jak mi się tylko coś „ciekawego” przydarzy. Każda część przed przyklejeniem do modelu jest dokładnie retuszowana farbami poligraficznymi, o wysokim współczynniku krycia. Projektując staram się do minimum ograniczyć potrzebę zaginania części na korzyść klejenia na styk.

Na pierwszy ogień poszła przednia ściana nawy głównej. Proszę przy tych zdjęciach nie brać pod uwagę tonacji kolorystycznej zdjęć, gdyż były wykonywane przy oświetleniu halogenowym i nie bardzo pasują do rzeczywistości - na kolejnych będzie lepiej.

[Obrazek: th_Porabka_001.jpg] [Obrazek: th_Porabka_002.jpg]

Drugim elementem, jaki zacząłem to tylna ściana nawy głównej, będąca jednocześnie fragmentem kruchty oraz podstawy wieży.

[Obrazek: th_Porabka_003.jpg] [Obrazek: th_Porabka_004.jpg] [Obrazek: th_Porabka_005.jpg] [Obrazek: th_Porabka_006.jpg] [Obrazek: th_Porabka_007.jpg]

Potem przyszedł czas na wykonanie przypór (szkarp) tak bardzo charakterystycznych dla budowli gotyckich. Tutaj zdjęcia już dość dobrze odzwierciedlają ogólną tonację tekstur. Ścianki boczne przypór podkleiłem na 1mm tekturkę i dopiero do tych elementów doklejałem przednie elementy. Te szare daszki zostały również podklejone tekturką 1mm.

[Obrazek: th_Porabka_008.jpg] [Obrazek: th_Porabka_009.jpg] [Obrazek: th_Porabka_010.jpg]

Ostatnim elementem za jaki się zabrałem to tylna ściana kruchty (podstawy wieży). W otworze drzwiowym jeszcze brakuje kilku elementów (w tym drzwi). Po bokach podstawy będą jeszcze dwie szkarpy.

[Obrazek: th_Porabka_011.jpg] [Obrazek: th_Porabka_012.jpg] [Obrazek: th_Porabka_013.jpg]

Zapraszam do aktywnego komentowania, podsuwania pomysłów. Kontynuacja budowy dopiero w styczniu, bo w okresie świątecznym tylko projektowanie.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - Niech karton będzie z Wami !!!
Moje projekty do pobrania za FREE. W pracy robię TO, a w domu TO, pomagam IM. This is my OCCUPATION
[Obrazek: userbar_czechy.jpg]
Odpowiedz
Budownictwo sakralne rośnie w siłę :mrgreen:
Będę wiernym widzem Confusedmile:
Oczywiście mam rozumieć że wszystkie witraże będą, a tak na marginesie to może pokusił byś się Czarku o wykonanie wnętrza kościoła?? Cool

Niech się mury pną do góry.... :mrgreen:
Odpowiedz
Zapowiada się niezły czad :mrgreen:
W budowie:  Halny; PGM17
Odpowiedz
Będę śledzić z ciekawością - tym bardziej że moja budowla posuwa się w ślimaczym tempie. :???:
Ewa
Odpowiedz
Buduj Astra buduj zobaczymy zapewne wspaniałą świątynię :wink:
Odpowiedz
Astra,

Miałbym dla Ciebie propozycję związaną z propagowaniem kartonowego modelarstwa budowli. Co byś powiedział na projekt związany z twierdzami kresowymi Rzeczpospolitej z czasów wojen kozacko-tureckich? Kamieniec Podolski, Zbaraż, Chocim - modele tych zamków to byłoby coś!

Kamieniec Podolski

Podole
[Obrazek: thumb_90_29_06_18_1_45_27.png]
Odpowiedz
Sven podpisuję się pod Twoją propozycją, bo nie ukrywam że alternatywa dla budowli sakralnych jest wręcz wskazana. Mnie osobiście marzy się kartonowy model Pałacu Kultury i Nauki ew. siedziba imperium bezdzietnego ojca z Torunia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
Odpowiedz
Siemanos.

Dombrek, tak oczywiście zamierzam wykonać witraże i może uda mi się również oświetlić wewnątrz tak, aby je było ładnie widać. Co do wykonania wnętrza to chyba jeszcze nie czas, choć mam na oku taki jeden kościółek, którego wnętrze będzie naprawdę bardzo ciekawe (zachowane do dziś od ponad 300 lat).

Sven oraz ceva, oczywiście temat baaardzo ciekawy. Jeżeli zdołacie zebrać jakieś materiały źródłowe, może jakieś rysunki, wymiary, wizualizacje czy coś innego, na podstawie czego można by zaprojektować to mogę to dla Was zrobić, ale musicie mi pomóc merytorycznie, bo ja się na tym zupełnie nie znam Smile
Moje projekty do pobrania za FREE. W pracy robię TO, a w domu TO, pomagam IM. This is my OCCUPATION
Odpowiedz
Świetnie, biorę się za zbieranie materiałów, odwiedzę kilka instytutów, zobaczę na temat której twierdzy kresowej jest najwiecej materiałów. Jak zbiorę coś to dam znać. Służę wszelką pomocą.
[Obrazek: thumb_90_29_06_18_1_45_27.png]
Odpowiedz
Siemanos.

No to skoro obiecałem to pierwszy przykład na postępowanie z wydrukami cyfrowymi. Na poniższym zdjęciu możecie zobaczyć, no cóż trochę trzeba się przyjrzeć, jak druk cyfrowy się błyszczy.

[Obrazek: th_Cyfra_01.jpg]

Teraz ten sam kawałek został posmarowany klejem typu butapren.

[Obrazek: th_Cyfra_02.jpg]

Na tym akurat przykładzie kolory były dość jasne i efekt klejowania nie jest aż tak drastyczny, ale zobaczcie co się dzieje jak wydruk jest ciemniejszy.

[Obrazek: th_Cyfra_03.jpg]

Jak widać, kleje typu butapren dość mocno niszczą druk cyfrowy. Efektu tego na zwykłym offsecie nie ma. Czasami niestety zdarza się, że na jedną część (kolorową) musimy miejscami nakleić kilka innych części --- wtedy POD ŻADNYM POZOREM nie możemy używać klei agresywnych chemicznie. Najłatwiej sprawdzić działanie kleju na niepotrzebnym fragmencie wydruku (przykładowo na dowolnym numerze części lub różnych napisach).
Odpowiedz
Astra dzięki to cenna uwaga.

SZAD :mrgreen:
"Kruca bomba mało casu"
----------------------------------------
Odpowiedz
Siemanos.

No to zgodnie z obietnicą zamieszczam kolejną odsłonę mojej przebudowy kościoła parafialnego w Porąbce. Na tych dwóch zdjęciach dość dobrze udało mi się odwzorować faktyczną kolorystykę tekstur ścian mojej wizji świątyni. Poniżej początek zabudowy ścian prezbiterium.

[Obrazek: th_Porabka_014.jpg] [Obrazek: th_Porabka_015.jpg]

Do tylnej ściany kościoła dokleiłem kilka detali, w tym przypory.

[Obrazek: th_Porabka_016.jpg] [Obrazek: th_Porabka_017.jpg]

Tutaj natomiast kilka ujęć szczegółów zabudowy

[Obrazek: th_Porabka_018.jpg] [Obrazek: th_Porabka_019.jpg] [Obrazek: th_Porabka_020.jpg]

W okresie świątecznym udało mi się zaprojektować w zasadzie większość świątyni. Aktualnie czekam na wydruk części. W kolejnej odsłonie powinny być już gotowe również boczne ściany nawy głównej kościoła.
Odpowiedz
Jeśli byś to zaczął w grudniu, pomyślałbym że to kolejna szopka... więc omijać.

Ale fakt, temat niezwykle ciekawy i (wreszcie) odmienny od publikowanych.
Gdybyś zrobił jeszcze tłoczenia faktury elewacji... powalibyś wszystkich na kolana Wink

W każdym razie miło będzie tu zaglądać Smile
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
Albert Einstein
Odpowiedz
Czarku ten retusz na cokolikach przypór aż prosi się zastąpić wydrukiem.
W budowie:  Halny; PGM17
Odpowiedz
Siemanos.

No to znowu ja. Teraz ciutkę poprzynudzam.

warp3r, fajnie, że Ci się podoba. Co do tych piaskowców, to na samym początku przeleciała mi również myśl o ich uwypukleniu, ale przeraziła mnie ich wielkość oraz ilość. Nie, nie, nie jeszcze nie czas żeby się samemu tak katować. Może kiedyś. Choć szczerze mówiąc to w tej chwili nawet nie mam pomysłu jak by to technicznie wykonać. Masz jakiś pomysł ??

Piterski, początkowo też tak chciałem rzeźbić, ale powiem Ci, że odpuściłem. Na budowli będzie sporo przyciągających wzrok elementów, więc nie powinno to zbytnio się rzucać w oczy. Już teraz, po sklejeniu wszystkich czterech ścian ze sobą wygląda to naprawdę fajnie. Pozostałe elementy (w tym przypory) skutecznie odciągają uwagę oglądających od podmurówki. Nie jest źle.

Przez ostatni weekend (w sobotę dostałem pierwsze tegoroczne wydruki z cyfrówki) udało mi się wyprodukować boczne ściany nawy głównej i połączyć wszystkie elementy w jedną całość. Model nabrał wyglądu i odpowiednich proporcji. Zaczyna być widoczna bryła kościoła. Na tym etapie zrezygnowałem całkowicie z proponowanego w oryginalnej wycinance wewnętrznego szkieletu. Zamiast tego wszystkie ściany zostały podklejone 1 mm tekturką oraz dodałem dolny i górny pas wzmacniający. Całość zachowała ładnie kąty proste, jest sztywna i nie ma tendencji do odkształceń.

Jedyna rzecz z jakiej nie jestem zadowolony to występujące pewne nierówności w zgraniu się dwóch warstw ścian. Przez to w niektórych miejscach widoczne są cieniutkie linie technologiczne ... fu no i nie wiem co z tym teraz zrobić, muszę jeszcze coś pokombinować. Nierówności wynikły z nietrzymania wymiaru przez wydruki cyfrowe na dwóch różnych arkuszach, mimo wydruku w tej samej sesji. Widoczne jest to jedynie na długich ścianach bocznych, ale i tak trochę mnie denerwuje.

No dobra, bo Was zanudzę ... teraz fotki - tradycyjnie o tej porze roku niezbyt ładne, mimo, że wylazłem z modelem na zewnątrz - niedostateczne oświetlenie zrobiło swoje.

[Obrazek: th_Porabka_021.jpg] [Obrazek: th_Porabka_022.jpg] [Obrazek: th_Porabka_023.jpg]
[Obrazek: th_Porabka_024.jpg] [Obrazek: th_Porabka_025.jpg] [Obrazek: th_Porabka_026.jpg] [Obrazek: th_Porabka_027.jpg]

Teraz pozostała mi drobnica na ścianach oraz wieża. Zastanawiam się jeszcze jak zrobić dach, ale do tego czasu jeszcze coś wymyślę.
Odpowiedz
Teraz ja! Teraz ja! Big Grin
Czarek - to, że ładniusio to wszystko wygląda jest faktem nie do podważenia. Ale ja poproszę o podanie jeszcze jednego faktu: jakie będzie mieć wymiary ten model kościółka po sklejeniu?
Pozdrawiam
Odpowiedz
Siemanos.

wisa, model jest wykonywany w skali 1:100 (ten w Orliku był 1:150) wysokości jeszcze nie znam - co prawda w opisie stoi, że wieża ma 43m + 2m krzyż, więc pewnie coś koło 45 cm wyjdzie. Natomiast długość modelu to jakieś 36 cm a szerokość ok. 17 cm. Także za wielki to on wcale nie będzie Smile
Odpowiedz
Czarku co do faktury,
w latach 90tych zdarzyło mi się pracować w poligrafii i reklamie, i jednym z "nietypowych" zamówień stałego klienta było przygotowanie makiety na wystawę na Targi Poznańskie.
Makieta przedstawiała między innymi zabudowania (oprócz instalacji chemicznych) wśród których był budynek z podobną fakturą "ledwie ociosanego kamienia".
Do wykonania takiej faktury użyłem techniki zwanej stemplowaniem.
Stemple o różnej fakturze imitującej taki kamień, przygotowane zostały z modeliny i utwardzone w piekarniku.
Na arkuszach kartonu naniesione zostały poziome linie "fugi" oraz w odmierzonych miejscach z właściwym sobie przesunięciem "fugi" pionowe.
Arkusz w całości został zmiękczony rozwodnionym krochmalem.
W końcowej fazie schnięcia arkusza, od strony "czołowej" wykonane zostały wgniecenia na wcześniej zaznaczonych liniach.
Następnie arkusz został poddany szybkiemu schnięciu będąc rozpiętym na drewnianej podstawie ale bez jego naprężania. W środkowej części arkusza wpiętych zostało sporo pinezek do zabezpieczenia papieru przed zdeformowaniem.
Po całkowitym wyschnięciu, arkusz został pomalowany od wewnętrznej strony lakierem nitro i ponownie przypięty do drewnianej podstawy i w tych samych miejscach zabezpieczony pinezkami.
Po wyschnięciu lakieru, arkusz został ponownie zwilżony rozcieńczonym krochmalem lecz od strony elewacji. Tym razem bez czekania na zaschnięcie, przystąpiłem do nagniatania wzorów faktury przygotowanymi stemplami na miekkim podłożu z pianki.
Końcowo po zaschnięciu papieru, został on pomalowany szarą farbą i pocięty do właściwych rozmiarów dla modelu budynku i tam lakierowany.
Efekt był ciekawy i spełniał "wymagania" klienta Smile

Na targach już, od znajomych z branży, dowiedziałem się, że moża było prościej: styropian, fototrawiony polimer jako nakładka na wałek malarski i aceton.

Ale przynajmniej coś tam kiedyś zrobiłem a i może dziś się to komu przyda ?

W każdym razie czekam na dalszy ciąg relacji Smile
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
Albert Einstein
Odpowiedz
Witam - czasem mi się uda minąć ten kościół w Porąbce ale takich cudów jak tu to bym się nie spodziewał :mrgreen: - pozdrawiam
Odpowiedz
Siemanos.

No to czas najwyższy odświeżyć relację, bo mi już prawie na 3. stronę zepchnęliście.

warp3r, dzięki za wyczerpujący opis, może się kiedyś przyda, bo w tej chwili to i tak już, że tak powiem po ptokach.

W samej bryle kościoła przybyło w sumie niewiele, ponieważ sporo zajęcia miałem ze wzmocnieniem konstrukcji, montażem stropów oraz kombinowaniem z oświetleniem wnętrza. Udało mi się zrobić wieżę oraz trochę duperelek na ścianach.

[Obrazek: th_Porabka_028.jpg] [Obrazek: th_Porabka_029.jpg] [Obrazek: th_Porabka_030.jpg] [Obrazek: th_Porabka_031.jpg]

Postanowiłem uplastycznić żaluzje na dzwonnicy oraz drzwi wejściowe.

[Obrazek: th_Porabka_032.jpg] [Obrazek: th_Porabka_033.jpg]

Drzwi wykonałem zupełnie od podstaw, wzorując się w większości na zdjęciach. Uwypukliłem co się dało, pomalowałem natryskowo maksymalnie rozcieńczoną farbą brązową, potem dałem trochę lakieru. Efekt jest taki, że drzwi mają niejednolity kolor oraz delikatnie się błyszczą. Klamka oraz zamek zostały pomalowane kolorem gunmetal własnej roboty (dużo czarnej plus trochę srebrnej).

[Obrazek: th_Porabka_034.jpg] [Obrazek: th_Porabka_035.jpg] [Obrazek: th_Porabka_036.jpg]

Ze względu na to, że zamierzam oświetlić wnętrze zaistniała potrzeba wykonanie otwieranego wnętrza. Czasami jednak coś w środku może zawieść. Wykombinowałem sobie iż zrobię zdejmowany dach, dlatego też w narożnika wkleiłem trójkąty blokujące, które ustalają mi dokładnie miejsce położenia dachu. W ten sam sposób spróbuję rozdzielić również iglicę, dzięki temu mam nadzieję będzie o wiele łatwiej ten model przewozić. Muszę Wam powiedzieć, że trójkąty blokujące sprawują się wyśmienicie.

[Obrazek: th_Porabka_037.jpg] [Obrazek: th_Porabka_038.jpg] [Obrazek: th_Porabka_039.jpg]

A jak Wam się to podoba ??
Odpowiedz
Cytat:A jak Wam się to podoba ??

BARDZO :mrgreen: :mrgreen:
Najlepsze modele są dopiero przed nami...
[Obrazek: wqdz690429546a.GIF] Piszę poprawnie po polsku
======== projekty ========
[Obrazek: mazurff4.png] - projekt zawieszony
Odpowiedz
No bardzo bardzo ładnie :wink: A będzie przysłowiowa klamka od zakrystii :twisted:
Odpowiedz
Siemanos

No to czas na mała aktualizację. Jakoś w okresie zimowym nie miałem weny twórczej i model sobie poleżał. Jednak wraz z nastaniem wiosny i cieplejszych dni chęć do klejenia wróciła.

Stan obecny ogólnej bryły kościoła przedstawia się następująco

[Obrazek: th_Porabka_040.jpg] [Obrazek: th_Porabka_041.jpg]

Podłubałem trochę przy drzwiach głównych oraz bocznych

[Obrazek: th_Porabka_042.jpg] [Obrazek: th_Porabka_043.jpg] [Obrazek: th_Porabka_044.jpg]
[Obrazek: th_Porabka_045.jpg] [Obrazek: th_Porabka_046.jpg]

Teraz męczę się z wykonaniem blach na dachu. Robota trochę uciążliwa i mało twórcza, ale trzeba przez to jakoś przebrnąć.

[Obrazek: th_Porabka_047.jpg]

No to do następnej aktualizacji.
Odpowiedz
Siemanos.

Od ostatniej aktualizacji minął równo miesiąc, więc najwyższy czas coś pokazać, bo i troszkę w modelu przybyło. Przez ten czas walczyłem głównie z konstrukcją dachu oraz projektowaniem następnych elementów. Na dniach dotrą do mnie już ostatnie drukowane elementy, także powoli widać światełko w tunelu. Skoro pytań nie ma, to fotki aktualnego wyglądu kościoła.

[Obrazek: th_Porabka_051.jpg] [Obrazek: th_Porabka_052.jpg] [Obrazek: th_Porabka_053.jpg]

[Obrazek: th_Porabka_054.jpg] [Obrazek: th_Porabka_055.jpg] [Obrazek: th_Porabka_056.jpg] [Obrazek: th_Porabka_057.jpg]

Sporo pracy miałem również z sygnaturką. Boki wieżyczki zostały oklejone (na zakładkę) kwadracikami folii samoprzylepnej o wymiarach 7x7 mm. Ma to ponoć imitować obicie blachą. Na szczycie sygnaturki znajduje się złota kula (4 krążki tektury o różnych średnicach) oraz wycięty laserem krzyż. Taki sam, lecz ciut większy jest już przygotowany na szczyt wieży głównej kościoła.

[Obrazek: th_Porabka_058.jpg] [Obrazek: th_Porabka_059.jpg] [Obrazek: th_Porabka_060.jpg]

Cały dach został pomalowany jasnoszarą farbą, która na fotkach jeszcze się trochę błyszczy (wykończenie powierzchni satynowe), ale na koniec zostanie wraz z całym modelem pryśnięty matowym lakierem i nie powinno już by tego efektu.

Wracając do laserów. Komplet (1 arkusz A4) zaprojektowałem w Corelu i zamówiłem u mojego Kolegi w Pile. Pierwsze cięcie nie wyszło za dobrze, ze względu na mój brak doświadczenia, ale za drugim razem wszystko poszło OK. W częściach laserowych głównym elementem są ramy okienne. Innego sposobu na tak cieniutkie rameczki nie wymyśliłem. Ramki zostały już pomalowane na brązowo i zamontowane w częściach dystansowych. Wymyśliłem sobie, że okna będą wykonane następująco: mur zewnętrzny kościoła (1,22 mm), dystans ze schodkiem (1,22 mm), ramki okien + przezroczysta klisza, dystans bez schodka (1,22 mm) i na końcu wydruk witraża na folii lub kalce technicznej. Jak to wyjdzie to się okaże. Docelowo planuję zrobić podświetlane wnętrze.

[Obrazek: th_Porabka_048.jpg] [Obrazek: th_Porabka_049.jpg] [Obrazek: th_Porabka_050.jpg]

Tradycyjnie na koniec napiszę: Jak Wam się podoba ?? Może jakieś uwagi czy pytania ??
Odpowiedz
Czarku, co prawda nie jest to model zaliczany do pełzającej broni pancernej, ale coś tam naskrobię w twojej relacji. PDT_Armataz_01_01 Mnie brakuje tylko oddania bardziej realistycznej faktury powierzchni murów tego kościółka. Skoro zabawiłeś się w blachy dachowe, to mogłeś iść za ciosem i zabawić się w mury, dla ciebie to żaden problem. Poza tym wszystko wygląda bosko, szczena łapie właśnie najniższy poziom podłogowy, pozdro!
Odpowiedz