Liczba postów: 25
Liczba wątków: 3
18-09-2012, 10:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2013, 10:39 przez elvisek.)
Witam, to będzie moja pierwsza relacja a do tego nie od początku  .
Przedmiotem relacji będzie samolot bombowy Bristol Beaufort wydany w numerze 7-8/1993 Małego Modelarza.
Przed wycięciem elementów całe arkusze pokryłem dwustronnie jedną warstwą caponu. Po takim zabiegu karton lepiej się kształtuje.
Model jest na etapie wykonanego kadłuba i statecznika poziomego. W trakcie statecznik pionowy i skrzydła. Pomiędzy wręgi statecznika i skrzydeł wkleiłem poprzeczki.
Kilka fotek:
Na koniec jedno pytanie: czy ktoś wie z którego gotowego zestawu kabinek do modeli mogę wykorzystać wytłoczkę do wieżyczki? Bristol Blenheim z GPM byłby odpowiedni ale nie mogę nigdzie znaleźć czy w ogóle był zestaw kabinek do tego modelu.
Pozdrawiam elvisek
Liczba postów: 1,027
Liczba wątków: 39
Super model!
Zasiadam więc na widowni i czekam końca budowy
Pozdrawiam!
Maciek
Liczba postów: 5,446
Liczba wątków: 125
Za tę gimnastykę ze spieprzonym pasowaniem segmentów kadłuba i, mimo to, wyprowadzeniem go, tego kadłuba "na prostą" duże uznanie!
" Lenistwo jest rękojmią zdrowia "
Liczba postów: 1,592
Liczba wątków: 41
Bio: ???
Fajny temat, 
Ale widać wycinanka wiekowa, a i pasowanie pozostawia do życzenia.
widać daje jeszcze radę.
swoją drogą to szkoda, że Hal nie wypuści jakiegoś Brytyjskiego wielosilnikwca, a nie kolejny Ju-88
Liczba postów: 676
Liczba wątków: 44
Oj kleiło się go kiedyś  Nawet miło go wspominam, bo kłopotów większych nie było - tylko kiedyś szpara 1mm nie stanowiła większego problemu. No i to wypasione, w pełni chowane podwozie. Będę podglądał z nostalgią :mil11:
Liczba postów: 83
Liczba wątków: 28
Trochę poza tematem, ale Kolega napisał "kolejny ju88".
Czy Kolega coś wie ?
W budowie: Fokker D XXI (Modelik), Hellcat (AH), P-47 Thunderbolt (Orlik), Catalina (FlyModel), PWS-A Avia BH33 (MM)
Liczba postów: 1,592
Liczba wątków: 41
Bio: ???
Nic nie wiem, nie interesuje się w ogóle to zarobiony jestem, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
a poważnie, jakie jest prawdopodobieństwo, że znowu odgrzeją tego kotleta ?? wg mnie duże, może później niż prędzej, ale na pewno.
sorry za offtopa elvisek.
Liczba postów: 567
Liczba wątków: 16
Masz we mnie wiernego widza! Ja na nim już 2 razy poległem - raz w wieku 13 lat, krótko po wydaniu i raz w zeszłym roku. Wciąż jednak chodzi mi po głowie... to pewnie przez wrażenie, jakie na mnie zrobił gdy kupiłem go w tym 1993 r.
Liczba postów: 1,101
Liczba wątków: 25
No,temat ciekawy.
Widziałem zdjęcia gotowego modelu na wystawach, zatem model da się skleić.
Szkoda,że relacja zaczyna się jakoś tak..." w środku", ale trudno.
Widać dużą pracę włożoną w wykonywany model! Ciekaw jestem ciąg dalszego.
Mam tez ten model w szafie- w dłuuugiej kolejce do sklejenia. Karton wiekowy i typowy dla ówczesnego MM - żółtawy fatalny do formowania...
Czekam niecierpliwie na ciąg dalszy!
Pozdrawiam wszystkich!
Dziękuję wszystkim za dobre słowa. Kolejne fotki wrzucę jak coś porobię przy skrzydłach i usterzeniu.
Pozdrawiam
Liczba postów: 567
Liczba wątków: 16
No cóż, nie ukrywam, że podpatruję z zazdrością
Liczba postów: 1,179
Liczba wątków: 52
:milbravo: idzie całkiem fajnie - szkoda, że nie pokazałeś budowy od samego początku (kabiny itp.).
Silniki będziesz jakoś "podkręcał" czy pozostawisz je takimi jakie są w opracowaniu? Może warto się pokusić o próbę "poprawy projektu"?
Miałem ciężkie dzieciństwo - alfabet poznawałem z elementarza, nie z klawiatury. ;-)
Bartko28 nie ma czego żałować odnośnie kabiny pilota bo tam w środku mało co jest :p.
Co do silnika to coś tam będę kombinował. Na pewno nie będzie taki wypas jak niektórych kolegów z forum, ale nie zostawię go tak jak jest w wycinance, czyli płaski rysunek. Silniki będę robił zaraz po skrzydłach, przed sklejeniem gondol silnikowych.
Pozdrawiam elvisek
Witam po dłuższej przerwie. Drugie skrzydło poskładane do kupy i tak jak pisałem zabrałem się za silniki.
Rozrysowałem go sobie i po wydruku wyglądało to tak:
![[Obrazek: th_P9250062.jpg]](http://i17.photobucket.com/albums/b76/elvis100/beaufort/th_P9250062.jpg)
W trakcie stwierdziłem, że może zamiast kartonu użyć i drutu. W trakjcie wyglądało to tak:
![[Obrazek: th_P9290063.jpg]](http://i17.photobucket.com/albums/b76/elvis100/beaufort/th_P9290063.jpg)
Aż w końcu po 3 wieczorach wygląda to tak:
![[Obrazek: th_P9300083.jpg]](http://i17.photobucket.com/albums/b76/elvis100/beaufort/th_P9300083.jpg)
Silnik w całości pomalowany Pactrą A54 Gunmetal. Nie wiem czy nie za ciemny. Co myślicie?
Pozdrawiam elvisek
Za ciemny? Ja bym mu jeszcze jakiś czarny wash zapodał, żeby podkreślić wszystkie zagłębienia i nadać silnikowi trochę wyrazu.
Witam, mała aktualizacja. Zrobiłem drugi silnik i tak jak bonk radził pociągnąłem czarnym washem. Nie wiem jak mi to wyszło bo to mój pierwszy raz w tej technice. Zrobiłem również okaptowanie silnika.
Kilka fotek:
dwa silniki razem
![[Obrazek: th_PA020094.jpg]](http://i17.photobucket.com/albums/b76/elvis100/beaufort/th_PA020094.jpg)
Taki kolor silnik ma w rzeczywistości, zdjęcie wyżej rozjaśnione lampą błyskową.
![[Obrazek: th_PA020099.jpg]](http://i17.photobucket.com/albums/b76/elvis100/beaufort/th_PA020099.jpg)
Okaptowanie silnika:
Jakieś uwagi co by tu jeszcze poprawić?
Pozdrawiam elvisek
No i teraz to wygląda!
elvisek a czy japońskie motory też produkujesz czy tylko na licencji herbaciarzy? Bo jak tak może zamówiłbym ;-) zespół napędowy do mojej Kasi... :milbravo:
Miałem ciężkie dzieciństwo - alfabet poznawałem z elementarza, nie z klawiatury. ;-)
Bartko w sumie mógłbym wydłubać w wolnej chwili  Z tego co właśnie popatrzyłem w model to też podwójna gwiazda. Zrobię jeden próbny egzemplarz dla swojej Kasi i jak ci się spodoba to ci go podeśle, a jak nie to wprowadzimy zmiany i zrobię drugi  .
OK, ale zamawiam wersję "fulwypaśną" z popychaczami, świecami, przewodami i wszelakim innym osprzętem. ;-)
No i przepraszam za offtopa - ale silniczek po przeciągnięciu na czarno jest  . Nie boisz się, że będzie "odstawał" od reszty projektu (mam na myśli jego/projektu/ nie wykonania poziom;-) )?
Bartko jak znajdziesz jakieś zdjęcia tej jednostki napędowej to będzie full wersja 
Co do silnika Beauforta to mało go będzie widać, a sam projekt wcale też nie taki ubogi.
Kolejna mała aktualizacja. do skrzydeł dokleiłem gondolę silnikową oraz zrobiłem kołpaki śmigieł.
Przy gondolach silnikowych było trochę dopasowywania, efekty moich zmagań niżej.
Kołpaki śmigieł wymodelowane z elementów wycinanki, zaglutowane, szlifowane, malowane i tak dwa razy w sumie.
Kilka fotek:
![[Obrazek: th_PA140111.jpg]](http://i17.photobucket.com/albums/b76/elvis100/beaufort/th_PA140111.jpg) ![[Obrazek: th_PA140110.jpg]](http://i17.photobucket.com/albums/b76/elvis100/beaufort/th_PA140110.jpg)
Kołpaczki prima sorta - czym malowałeś?
Kołpaki malowałem Pactrą A46 Black Matt
|