Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[R/G] Bristol Beaufort MM 7-8/1993
Witam, to będzie moja pierwsza relacja a do tego nie od początku  Smile.
Przedmiotem relacji będzie samolot bombowy Bristol Beaufort wydany w numerze 7-8/1993 Małego Modelarza.

Przed wycięciem elementów całe arkusze pokryłem dwustronnie jedną warstwą caponu. Po takim zabiegu karton lepiej się kształtuje.

Model jest na etapie wykonanego kadłuba i statecznika poziomego. W trakcie statecznik pionowy i skrzydła.  Pomiędzy wręgi statecznika i skrzydeł wkleiłem poprzeczki.

Kilka fotek:
[Obrazek: th_P9180030.jpg] [Obrazek: th_P9180029.jpg] [Obrazek: th_P9180028.jpg] [Obrazek: th_P9180027.jpg]
[Obrazek: th_P9180034.jpg] [Obrazek: th_P9180033.jpg] [Obrazek: th_P9180032.jpg] [Obrazek: th_P9180037.jpg]

Na koniec jedno pytanie: czy ktoś wie z którego gotowego zestawu kabinek do modeli mogę wykorzystać wytłoczkę do wieżyczki? Bristol Blenheim z GPM byłby odpowiedni ale nie mogę nigdzie znaleźć czy w ogóle był zestaw kabinek do tego modelu.

Pozdrawiam elvisek
Odpowiedz
Super model!

Zasiadam więc na widowni i czekam końca budowy Wink

Pozdrawiam!
Maciek
Chcesz pogadać o modelach RC?
YouTube: www.youtube.com/rcbonk

Facebook: www.facebook.com/rcbonk.fanpage
Instagram: www.instagram.com/rc_bonk/
Odpowiedz
  Za tę gimnastykę ze spieprzonym pasowaniem segmentów kadłuba i, mimo to, wyprowadzeniem go, tego kadłuba "na prostą" duże uznanie!  PDT_Armataz_01_34
" Lenistwo jest rękojmią zdrowia "
Odpowiedz
Fajny temat,  PDT_Armataz_01_34
Ale widać wycinanka wiekowa, a i pasowanie pozostawia do życzenia.
widać daje jeszcze radę.
swoją drogą to szkoda, że Hal nie wypuści jakiegoś Brytyjskiego wielosilnikwca, a nie kolejny Ju-88
Odpowiedz
Oj kleiło się go kiedyś  PDT_Armataz_01_01 Nawet miło go wspominam, bo kłopotów większych nie było - tylko kiedyś szpara 1mm nie stanowiła większego problemu. No i to wypasione, w pełni chowane podwozie. Będę podglądał z nostalgią  :mil11:
Odpowiedz
Trochę poza tematem, ale Kolega napisał "kolejny ju88".
Czy Kolega coś wie ?
W budowie: Fokker D XXI (Modelik), Hellcat (AH), P-47 Thunderbolt (Orlik), Catalina (FlyModel), PWS-A Avia BH33 (MM)
Odpowiedz
Nic nie wiem, nie interesuje się w ogóle to zarobiony jestem,  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
a poważnie, jakie jest prawdopodobieństwo, że znowu odgrzeją tego kotleta ?? wg mnie duże, może później niż prędzej, ale na pewno.
sorry za offtopa elvisek.
Odpowiedz
Masz we mnie wiernego widza! Ja na nim już 2 razy poległem - raz w wieku 13 lat, krótko po wydaniu i raz w zeszłym roku. Wciąż jednak chodzi mi po głowie... to pewnie przez wrażenie, jakie na mnie zrobił gdy kupiłem go w tym 1993 r.
[Obrazek: th_sww_zpsf23bd504.jpg]
Ukończone: J2M3 "Raiden"Ki-46 | F4F-3 Wildcat
Odpowiedz
No,temat ciekawy.
Widziałem zdjęcia gotowego modelu na wystawach, zatem model da się skleić.
Szkoda,że relacja zaczyna się jakoś tak..." w środku", ale trudno.
Widać dużą pracę włożoną w wykonywany model! Ciekaw jestem ciąg dalszego.
Mam tez ten model w szafie- w dłuuugiej kolejce do sklejenia. Karton wiekowy i typowy dla ówczesnego MM - żółtawy fatalny do formowania...
Czekam niecierpliwie na ciąg dalszy! PDT_Armataz_01_34
Pozdrawiam wszystkich!
Odpowiedz
Dziękuję wszystkim za dobre słowa. Kolejne fotki wrzucę jak coś porobię przy skrzydłach i usterzeniu.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Mała aktualizacja.
Skrzydła byłyby wcześniej gdyby nie to, że powklejałem pomiędzy żeberka wzmocnienia z tektury. Okazało się podczas próby oklejania, że niestety nie mogą być kąty proste pomiędzy elementami i musiałem robić od nowa szkielet. Na szczęście miałem ksero Smile. Zrobiłem też statecznik pionowy i połączyłem go z poziomym. Jeszcze całość usterzenia nie została doklejona do kadłuba. Poczekam na skrzydła, żeby usterzenie było w miarę prosto w stosunku do skrzydeł i kadłuba.
Kilka fotek:
[Obrazek: th_P9240058.jpg][Obrazek: th_P9240056.jpg]
[Obrazek: th_P9240054.jpg][Obrazek: th_P9240051.jpg][Obrazek: th_P9240049.jpg][Obrazek: th_P9240048.jpg][Obrazek: th_P9240046.jpg]

Pozdrawiam elvisek
Odpowiedz
No cóż, nie ukrywam, że podpatruję z zazdrością Wink
[Obrazek: th_sww_zpsf23bd504.jpg]
Ukończone: J2M3 "Raiden"Ki-46 | F4F-3 Wildcat
Odpowiedz
:milbravo: idzie całkiem fajnie - szkoda, że nie pokazałeś budowy od samego początku (kabiny itp.).
Silniki będziesz jakoś "podkręcał" czy pozostawisz je takimi jakie są w opracowaniu? Może warto się pokusić o próbę "poprawy projektu"?
Miałem ciężkie dzieciństwo - alfabet poznawałem z elementarza, nie z klawiatury. ;-)
Odpowiedz
Bartko28 nie ma czego żałować odnośnie kabiny pilota bo tam w środku mało co jest :p.
Co do silnika to coś tam będę kombinował. Na pewno nie będzie taki wypas jak niektórych kolegów z forum, ale nie zostawię go tak jak jest w wycinance, czyli płaski rysunek. Silniki będę robił zaraz po skrzydłach, przed sklejeniem gondol silnikowych.
Pozdrawiam elvisek
Odpowiedz
Witam po dłuższej przerwie. Drugie skrzydło poskładane do kupy i tak jak pisałem zabrałem się za silniki.
Rozrysowałem go sobie i po wydruku wyglądało to tak:
[Obrazek: th_P9250062.jpg]
W trakcie stwierdziłem, że może zamiast kartonu użyć i drutu. W trakjcie wyglądało to tak:
[Obrazek: th_P9290063.jpg]
Aż w końcu po 3 wieczorach wygląda to tak:
[Obrazek: th_P9300083.jpg][Obrazek: th_P9300088.jpg]

Silnik w całości pomalowany Pactrą A54 Gunmetal. Nie wiem czy nie za ciemny. Co myślicie?

Pozdrawiam elvisek
Odpowiedz
Za ciemny? Ja bym mu jeszcze jakiś czarny wash zapodał, żeby podkreślić wszystkie zagłębienia i nadać silnikowi trochę wyrazu.

Odpowiedz
Witam, mała aktualizacja. Zrobiłem drugi silnik i tak jak bonk radził pociągnąłem czarnym washem. Nie wiem jak mi to wyszło bo to mój pierwszy raz w tej technice. Zrobiłem również okaptowanie silnika.
Kilka fotek:
dwa silniki razem
[Obrazek: th_PA020094.jpg]
Taki kolor silnik ma w rzeczywistości, zdjęcie wyżej rozjaśnione lampą błyskową.
[Obrazek: th_PA020099.jpg]
Okaptowanie silnika:
[Obrazek: th_PA020103.jpg]

Jakieś uwagi co by tu jeszcze poprawić?

Pozdrawiam elvisek
Odpowiedz
No i teraz to wygląda!  PDT_Armataz_01_34

Odpowiedz
elvisek  a czy japońskie motory też produkujesz czy tylko na licencji herbaciarzy? Bo jak tak może zamówiłbym ;-) zespół napędowy do mojej Kasi...  :milbravo:
Miałem ciężkie dzieciństwo - alfabet poznawałem z elementarza, nie z klawiatury. ;-)
Odpowiedz
Bartko w sumie mógłbym wydłubać w wolnej chwili Smile Z tego co właśnie popatrzyłem w model to też podwójna gwiazda. Zrobię jeden próbny egzemplarz dla swojej Kasi i jak ci się spodoba to ci go podeśle, a jak nie to wprowadzimy zmiany i zrobię drugi Big Grin.
Odpowiedz
OK, ale zamawiam wersję "fulwypaśną" z popychaczami, świecami, przewodami i wszelakim innym osprzętem. ;-)
No i przepraszam za offtopa - ale silniczek po przeciągnięciu na czarno jest  PDT_Armataz_01_34. Nie boisz się, że będzie "odstawał" od reszty projektu (mam na myśli jego/projektu/ nie wykonania poziom;-) )?
Odpowiedz
Bartko jak znajdziesz jakieś zdjęcia tej jednostki napędowej to będzie full wersja Tongue
Co do silnika Beauforta to mało go będzie widać, a sam projekt wcale też nie taki ubogi.
Odpowiedz
Kolejna mała aktualizacja. do skrzydeł dokleiłem gondolę silnikową oraz zrobiłem kołpaki śmigieł.
Przy gondolach silnikowych było trochę dopasowywania, efekty moich zmagań niżej.
Kołpaki śmigieł wymodelowane z elementów wycinanki, zaglutowane, szlifowane, malowane i tak dwa razy w sumie.
Kilka fotek:

[Obrazek: th_PA140111.jpg][Obrazek: th_PA140110.jpg][Obrazek: th_PA140109.jpg]
[Obrazek: th_PA140118.jpg] [Obrazek: th_PA140115.jpg]
Odpowiedz
Kołpaczki prima sorta - czym malowałeś?
Odpowiedz
Kołpaki malowałem Pactrą A46 Black Matt
Odpowiedz