Liczba postów: 63
Liczba wątków: 4
Liczba postów: 1,074
Liczba wątków: 18
Będę śledził postępy.
Może model nie w strefie moich zainteresowań, ale Twój warsztat to już tak.
Spokojnie sobie czekam na wymarzone angielskie "trzy kominy"
Pozdrawiam
Liczba postów: 31
Liczba wątków: 3
Bardzo się ciesze na Twoja relacje. Jeśli zostanie on wydany to będzie ładnie się prezentował na półce ruskim monitorem 1:100 od modelika, którego zamierzam niedługo popełnić.
Czekam na pierwsze fotki z budowy.
Pozdrawiam serdecznie Miś.
Z misiowymi pozdrowieniami
W wolnej chwili zaczalem cos lepic z monitora.Na poczatek proste skrzynie,swietliki i szafki na flagi sygnalowe na rozgrzanie palcow.
Royal Navy first
Liczba postów: 1,091
Liczba wątków: 10
Możesz podać jakiś orientacyjny termin ukazania się modelu i analogicznie jak w innym temacie zapytam się - model będzie prosto ze stoczni po pomalowaniu ,czy ze śladami eksploatacji ?
Drogi Passerze...zalozenia mam takie zeby do konca miesiaca skonczyc surowke..bo to jest rownoznaczne z przekazaniem projektu wydawcy(wszystko juz jest dawno zrobione).Nie chcialbym byc rzecznikiem prasowym WAK ale zapewne wyjdzie gdzies na koniec marca-poczatek kwietnia bo tak zawsze to jakos terminowo wychodzi.Model monitora bedzie moim ostatnim opracowaniem bez sladow eksploatacji(to dobrze czy zle? ;D)."Brudzing" bede robil sobie na surowce dla siebie.
Royal Navy first
Liczba postów: 1,091
Liczba wątków: 10
Drogi Adrianie :mrgreen:dopytuję się tak o termin wydania M-15 ,ponieważ podobają mi się Twoje projekty o czym pisałem wielokrotnie ,a dodatkowo tak jakoś naszło mnie " cuś " ,aby sobie skleić , no dobra na razie kupić :mrgreen:taki średniej wielkości nieoklepany model okrętu w dobrej czytaj - 1 : 100 skali . Ponieważ już znam mniej więcej termin ukazania się monitora ,więc czekanie na M-15 umilę sobie sklejaniem może Ju-87 :mrgreen:
Jeżeli chodzi o " brudzing " to nie ma co ukrywać ,że jak ma być po to tylko aby był bez ładu i składu to lepiej ,aby go nie było :!: Żle wykonany może zrobić z dobrze opracowanego modelu "cepelię " ,przykładów nie będę wymieniał ,ale chyba wiadomo o co chodzi .
Jeżeli chodzi o model M-15 to problem może być z wykonaniem tych anten ,które dodają sporego uroku "temu modelu " a szkoda by było ,aby ich nie zrobić ,ale w sumie nie ma się co na zapas martwić .
Liczba postów: 1,074
Liczba wątków: 18
jak dla mnie brudzing to tylko do dioramy.
model na podstawce to jest model, według mnie brudzony, głupio to wygląda.
Bardzo podobają mi się Twoje modele, choć 1;100 to nie dla mnie skala :-)
Mam nadzieję że masz jeszcze jakiegoś fajnego angola w rękawie :-)
pzdr
Liczba postów: 1,795
Liczba wątków: 25
Ponieważ jestem fanem floty brytyjskiej będę śledził Twoją relację z uwagą.
Trzy pierścienie dla królów elfów...
W weekend doszedl komin oraz wyposazenie pomostu.Po wyschnieciu farby na ruszcie teraz dojdzie reling oraz zadaszenie ,ktore niestety troche zasloni detale.Nie obeszlo sie bez malych kleksow na kominie ale nie jest to strasznie widoczne.
Royal Navy first
Liczba postów: 5,446
Liczba wątków: 125
Piękna rzecz... - Fakt, że monitory były dość osobliwą klasą okrętów, ale może właśnie dlatego są tak urzekające swą innością. Przyglądam się i podziwiam...
Pozdrowienia - ZbiG -
" Lenistwo jest rękojmią zdrowia "
W chwili schniecia niektorych detali niespiesznie rozpoczalem kadlub.
![[Obrazek: th_M15001.jpg]](http://img.photobucket.com/albums/v696/adriankacz/models/HMS%20M15/th_M15001.jpg)
Royal Navy first
25-02-2010, 05:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2010, 09:38 przez Partyzant.)
Szkielet skończony,parę blach na pokładzie również doklejonych.Czas na żmudne oklejanie kadłuba.
Royal Navy first
Jako odskocznie wzialem sie za dzialo kaliber 254mm.Na razie bez oslony.Dokonczylem nieco rowniez krzywe dzialo kal.76mm
Royal Navy first
Nikt nic nie pisze... - ale to chyba oznaka, że wszysko idzie w dobrym kierunku, a wszyscy skoncentrowali się na oglądzie i, jak na razie nikt uwag żadnych nie zgłaszał, czyli...-tak trzymać! Pozdrowienia - ZbiG -
Liczba postów: 347
Liczba wątków: 8
ZbiG masz rację, bo jest co oglądać  hock: Zapowiada się ciekawy modelik. Tym nie mniej mam pytanie natury technicznej - czy te działa były sterowane ręcznie czy hydraulicznie? Pytam z ciekawości, bo na 1. zdjęciu widać zarówno korbę jak i coś przypominającego zestaw siłowników (pod najwiekszym zgrubieniem lufy - nie znam fachowego terminu).
Dokonczylem dzialo ,dodalem relingi i oslone wiec ten najlepszy detalik na tym okrecie jest skonczony.
Co do mechanizmow to nie wiem szczerze mowiac....jakos nie wnikalem w historie konstrukcji.
Royal Navy first
Powolne oklejanie kadluba.Nie uniknalem niestety efektu krowich zeber na oklejce dziobowej mimo dodatkowych oklejek na bokach wreg.
Royal Navy first
Liczba postów: 2,897
Liczba wątków: 213
Relingi i schodki z czego są wykonane?
Mi to wygląda na jakiś plastik.
Tak zgadza sie to wyciagniety plastik......
Royal Navy first
27-03-2010, 06:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-03-2010, 06:33 przez Adrian Kacz.)
Poprzyklejalem wszystko co mam do tej pory.Wzialem sie za pomosty z lodziami.Na razie jest gotowy ruszt.
Royal Navy first
Wodowanie coraz bliżej... ...pozdrowienia - - ZbiG -
|