Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Relacja] Brytyjski monitor HMS "M15"
Kolejnym temacikiem będzie brytyjski monitor z pierwszej wojny światowej HMS M15.To jeden z serii małych monitorów budowanych w 1915roku na potrzeby wsparcia wojsk lądowych(głównie z myślą o wielkiej operacji desantowej na Dardanelach).Okręt został zatopiony w listopadzie 1917 przez okręt podwodny UC-38.Okręt uzbrojony w jedno działo 9,2 cala(233,7mm),1x12pdr(76mm) oraz 1x6pdr(57mm).Model opracowany będzie w skali 1:100 z dużym potencjałem waloryzacyjnym.Model nie będzie trudny.Jedynym zamierzonym uproszczeniem jest zaprojektowanie płaskiego pokładu bez "luku" w przekroju co ułatwi mniej doświadczonym modelarzom przyklejenie długiej nadbudówki.Jedynym trudnym zadaniem będzie wykonanie "rozszczepionego" na czworo olinowania.Model przy 54cm długości będzie wyglądać tak jak poniżej.Detale np.uzbrojenia pokazują ze powinien być sklejany również przez mniej doświadczonych Kolegów.

[Obrazek: th_M15-029.jpg] [Obrazek: th_M15-030.jpg] [Obrazek: th_M15-031.jpg] [Obrazek: th_M15-032.jpg] [Obrazek: th_M15-022.jpg] [Obrazek: th_M15-023.jpg] [Obrazek: th_dzialko12pdr.jpg] [Obrazek: th_dzialko6pdr_2.jpg]

Relacja z klejenia już wkrótce.

--
Royal Navy first
Odpowiedz
Będę śledził postępy.
Może model nie w strefie moich zainteresowań, ale Twój warsztat to już tak.
Spokojnie sobie czekam na wymarzone angielskie "trzy kominy"
Pozdrawiam
Odpowiedz
Bardzo się ciesze na Twoja relacje. Jeśli zostanie on wydany to będzie ładnie się prezentował na półce ruskim monitorem 1:100 od modelika, którego zamierzam niedługo popełnić.

Czekam na pierwsze fotki z budowy.

Pozdrawiam serdecznie Miś.
Z misiowymi pozdrowieniami
Odpowiedz
W wolnej chwili zaczalem cos lepic z monitora.Na poczatek proste skrzynie,swietliki i szafki na flagi sygnalowe na rozgrzanie palcow.

[Obrazek: th_M15030.jpg]
Royal Navy first
Odpowiedz
Możesz podać jakiś orientacyjny termin ukazania się modelu i analogicznie jak w innym temacie zapytam się - model będzie prosto ze stoczni po pomalowaniu ,czy ze śladami eksploatacji ?
Odpowiedz
Drogi Passerze...zalozenia mam takie zeby do konca miesiaca skonczyc surowke..bo to jest rownoznaczne z przekazaniem projektu wydawcy(wszystko juz jest dawno zrobione).Nie chcialbym byc rzecznikiem prasowym WAK ale zapewne wyjdzie gdzies na koniec marca-poczatek kwietnia bo tak zawsze to jakos terminowo wychodzi.Model monitora bedzie moim ostatnim opracowaniem bez sladow eksploatacji(to dobrze czy zle? ;D)."Brudzing" bede robil sobie na surowce dla siebie.
Royal Navy first
Odpowiedz
Drogi Adrianie  :mrgreen:dopytuję się tak o termin wydania M-15 ,ponieważ podobają mi się  Twoje projekty o czym pisałem wielokrotnie ,a dodatkowo  tak jakoś naszło mnie " cuś "  ,aby sobie skleić , no dobra na razie kupić  :mrgreen:taki średniej wielkości nieoklepany model okrętu w dobrej czytaj - 1 : 100 skali . Ponieważ już znam mniej więcej termin ukazania się monitora ,więc czekanie na M-15 umilę sobie sklejaniem może Ju-87  :mrgreen:
Jeżeli chodzi o " brudzing " to nie ma co ukrywać ,że jak ma być po to tylko aby był bez ładu i składu to lepiej ,aby go nie było  :!: Żle wykonany może zrobić z dobrze opracowanego modelu "cepelię " ,przykładów nie będę wymieniał ,ale chyba wiadomo o co chodzi .
Jeżeli chodzi o model M-15 to problem może być z wykonaniem tych anten ,które dodają sporego uroku "temu modelu "  a szkoda by było ,aby ich nie zrobić ,ale w sumie  nie ma się co na zapas martwić .

Odpowiedz
jak dla mnie brudzing to tylko  do dioramy.
model na podstawce to jest model, według mnie brudzony, głupio to wygląda.
Bardzo podobają mi się Twoje modele, choć 1;100 to nie dla mnie skala :-)
Mam nadzieję że masz jeszcze jakiegoś fajnego angola w rękawie :-)
pzdr
Odpowiedz
Ponieważ jestem fanem floty brytyjskiej będę śledził Twoją relację z uwagą.
Trzy pierścienie dla królów elfów...
[Obrazek: 3001_30_06_20_1_44_47.jpeg]

Odpowiedz
Kolejne drobiazki jak zbiorniki na wode (jeszcze bez rurek),dalsze swietliki,polery,wlazy na wegiel a takze podstawka i gorna mini-nadbudowka pomostu.
[Obrazek: th_M15005.jpg]
[Obrazek: th_M15021.jpg]
[Obrazek: th_M15020.jpg]
[Obrazek: th_M15031.jpg]
Royal Navy first
Odpowiedz
W weekend doszedl komin oraz wyposazenie pomostu.Po wyschnieciu farby na ruszcie teraz dojdzie reling oraz zadaszenie ,ktore niestety troche zasloni detale.Nie obeszlo sie bez malych kleksow na kominie ale nie jest to strasznie widoczne.
[Obrazek: th_M15022.jpg]
[Obrazek: th_M15023.jpg]
Royal Navy first
Odpowiedz
Budowa idzie powoli.Skonczylem kondygnacje dolna nadbudowki wraz z wiekszoscia detali i relingiem.Jest rowniez dzialo kal.57mm.Teraz czas na dzialo 76mm.
[Obrazek: th_M15019.jpg]
[Obrazek: th_M15032.jpg][Obrazek: th_M15034.jpg]
[Obrazek: th_M15035.jpg][Obrazek: th_M15036.jpg]
Royal Navy first
Odpowiedz
  Piękna rzecz... - Fakt, że monitory były dość osobliwą klasą okrętów, ale może właśnie dlatego są tak urzekające swą innością. Przyglądam się i podziwiam...
                                                                                        Pozdrowienia                - ZbiG -
" Lenistwo jest rękojmią zdrowia "
Odpowiedz
W chwili schniecia niektorych detali niespiesznie rozpoczalem kadlub.

[Obrazek: th_M15001.jpg][Obrazek: th_M15002.jpg]
Royal Navy first
Odpowiedz
Szkielet skończony,parę blach na pokładzie również doklejonych.Czas na żmudne oklejanie kadłuba.

[Obrazek: th_M15003.jpg]
[Obrazek: th_M15004.jpg]
Royal Navy first
Odpowiedz
Jako odskocznie wzialem sie za dzialo kaliber 254mm.Na razie bez oslony.Dokonczylem nieco rowniez krzywe dzialo kal.76mm

[Obrazek: th_M15027.jpg]
[Obrazek: th_M15029.jpg]
Royal Navy first
Odpowiedz
  Nikt nic nie pisze... - ale to chyba oznaka, że wszysko idzie w dobrym kierunku, a wszyscy skoncentrowali się na oglądzie i, jak na razie nikt uwag żadnych nie zgłaszał, czyli...-tak trzymać!                          Pozdrowienia                              - ZbiG -
Odpowiedz
ZbiG masz rację, bo jest co oglądać Confusedhock: Zapowiada się ciekawy modelik. Tym nie mniej mam pytanie natury technicznej - czy te działa były sterowane ręcznie czy hydraulicznie? Pytam z ciekawości, bo na 1. zdjęciu widać zarówno korbę jak i coś przypominającego zestaw siłowników (pod najwiekszym zgrubieniem lufy - nie znam fachowego terminu).
W budowie: Leone Pancaldo
Odpowiedz
Dokonczylem dzialo ,dodalem relingi i oslone wiec ten najlepszy detalik na tym okrecie jest skonczony.
[Obrazek: th_M15028.jpg]
[Obrazek: th_M15026.jpg]
[Obrazek: th_M15025.jpg]

Co do mechanizmow to nie wiem szczerze mowiac....jakos nie wnikalem w historie konstrukcji.
Royal Navy first
Odpowiedz
Powolne oklejanie kadluba.Nie uniknalem niestety efektu krowich zeber na oklejce dziobowej mimo dodatkowych oklejek na bokach wreg.
[Obrazek: th_M15006-1.jpg]
Royal Navy first
Odpowiedz
Relingi i schodki z czego są wykonane?
Mi to wygląda na jakiś plastik.
W budowie:  Halny; PGM17
Odpowiedz
Tak zgadza sie to wyciagniety plastik......
Royal Navy first
Odpowiedz
Powoli zakonczylem kadlub i zrobilem troche detali przy spadku pokladu.

[Obrazek: th_M15010.jpg]
[Obrazek: th_M15012.jpg]
[Obrazek: th_M15013.jpg]
[Obrazek: th_M15015.jpg]
Royal Navy first
Odpowiedz
Poprzyklejalem wszystko co mam do tej pory.Wzialem sie za pomosty z lodziami.Na razie jest gotowy ruszt.
[Obrazek: th_M15037.jpg]
[Obrazek: th_M15038.jpg]
Royal Navy first
Odpowiedz
  Wodowanie coraz bliżej...              ...pozdrowienia -            - ZbiG -
Odpowiedz