Liczba postów: 24
Liczba wątków: 2
04-06-2010, 12:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2010, 09:37 przez Piterski.)
Witam. Zacząłem prace nad autosanem wydawnictwa ANSWER. Sklejam żadko tylko jak mnie najdzie ochota więc postępy prac są minimalne. Jak dotąd udało mi się skleić to co na zdjęciu. Do tej pory stwierdziłem, iż model nie jest dokładnie zaprojektowany. Sklejając modele, zawsze kierowałem się rysunkami czego mnie nauczyło wydawnictwo Mały Modelarz, lecz w tym przypadku rysunki słabo pomagają, dużo trzeba się domyślać. Spasowanie elementów jest kiepskie, ale będe walczył do końca  Na warsztacie mam jeszcze JELCZA z naczepą kontenerem z "MM"
![[Obrazek: e645224a2047efe4m.jpg]](http://images43.fotosik.pl/300/e645224a2047efe4m.jpg)
A to JELCZ tylko prace stoją
Pozdrawiam
Liczba postów: 1,680
Liczba wątków: 69
Ten model to już właściwie legenda ;D
Będę obserwował postępy ale przede wszystkim kibicował w budowie
Życzę ukończenia
Dzięki, postaram się
Liczba postów: 1,027
Liczba wątków: 53
Siadam i podglądam, ciekaw jestem czy jest tak ,,legendarnie,, bezbłędny jak inne modele Aviatora :mrgreen:
Przepraszam panią,czy ta chusteczka pachnie chloroformem? :-)
Liczba postów: 1,091
Liczba wątków: 10
Zastosowanie słowa legendarny w stosunku do modelu Autosana jest sporym nadużyciem :mrgreen: ,natomiast to słowo świetnie pasuje do modelu Jelcza Kontenera z " Małego Modelarza " .
Model Autosana musi się dobrze kleić , ponieważ był przecież testowo sklejany przez testera :mrgreen: . Prawda jest taka ,że model który kosztuje 65 zł powinien być dobrze opracowany i " ukształtowany " :mrgreen: .
Bardzo jestem ciekawy jak sobie z tym modelem poradzisz . Zalegam w pierwszym rzędzie w pozycji horyzontalnej i oczekuję powolnych aktualizacji :razz:
Liczba postów: 213
No cóż ;D. Sklejam modele Aviatora bo mnie kręci tematyka (aktualnie Żuczek pożarniczy), ale powiem Ci jedno: ciężka przeprawa przed Tobą. Ale dasz sobie na pewno rade. Poszukaj zdjęc autokaru w necie, może na jakiś forach, może uda Ci się dotrzeć do jakiś rysunków tehcnicznych... Czasem frajda polega na zrobieniu czegoś z niczego albo wykonanie tego jak najlepiej
Więc reasumując zasiadam na widowni i trzymam kciuki
Dzięki jescze raz za doping, a pochwale się że pracuje w PKSie i jeździłem takimi autosankami wielokrotnie hehe i to mnie skłonło do tego modelu  Dziś dlasze prace więc wkleje fotki wieczorem jak coś skleje
(04-06-2010, 09:50)Passer Montanus link napisał(a):Zastosowanie słowa legendarny w stosunku do modelu Autosana jest sporym nadużyciem :mrgreen:
No co Ty Passer, o tym modelu już krążyły legendy zanim został wydany :mrgreen:
![[Obrazek: 23b00f33b4fa941cm.jpg]](http://images50.fotosik.pl/301/23b00f33b4fa941cm.jpg)
Dzisiejsze prace, troche zniechęca mnie klejenie tylu siedzeń ale jakoś dotrwam do końca
Liczba postów: 382
Liczba wątków: 13
Powodzenia przy tych siedząnkach BanditC
Liczba postów: 1,101
Liczba wątków: 25
Oj,nie będzie lekko...
Drobna rada na przyszłość:
jeśli chcesz,byśmy mogli dokładnie ocenić Twój kunszt,postaraj się o ostre fotki ; na ostatniej,przedstawiającej fotele (?) najostrzej wyszły zapałki w tle,umazane jakimś g... klejem(?).
Lepsze światło, kartka czystego papieru i fotki jak marzenie!
Pozdrawiam wszystkich!
hehe to było celowe, wtedy nie widać dokładnie  ale dobra
Nie mogę się doczekać aż weźmiesz się za wykonanie przodu i tyłu Autosana, szczególnie tyłu. Jako że znasz ten autobus od podszewki mam nadzieję że postarasz się o zrobienie charakterystycznych dla tego modelu wypukłości, bo co widziałem na surówce w niczym nie przypomina oryginału :neutral:
Przeglądając arkusze zauważyłem że brakuje mi tylnych klap, przednich lamp i pewnie coś jeszcze o czym nie wiem. Nie mam pojęcia gdzie to się podziało :/ Teraz siedzę i wycinam siedzenia aby potem tylko kleić.
A co do wypukłości się zobaczy. Nie sklejałem modeli już dobrych parę lat więc efekty mogą być kiepskie.
Dobra wszystko wycięte i idę spać  Jutro reszta. Jeszcze pytanie, jakich farb używacie do malowania??? Myślałem o zwykłych plakatowych?
05-06-2010, 11:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2010, 11:06 przez perfidniak.)
Plakatówka to niekoniecznie dobry pomysł... Może marszczyć papier i go zwałkowywać,będą robić się farfocle i może odkształcać się papier po wyschnięciu. Efekt kolorystyczny też może nie być zabójczy. Najlepiej jakąś emaliową (np. humbrol) lub akrylową (np. pectra). Do tych pierwszych potrzeba rozpuszczalnika jeśli chce się ją szczyścić a ta druga jest na podstawie wody (mniej problemowa do czyszczenia-sama woda wystarczy, i mniej śmierdzi). Są we wszystkich sklepach modelarskich a jak nie to na allegro też. To tak w skrócie bo na pewno na forum w zakładce z poradami jest wątek poświęcony farbkom.
Liczba postów: 4,719
Liczba wątków: 211
(05-06-2010, 01:51)BanditC link napisał(a):Jeszcze pytanie, jakich farb używacie do malowania??? Myślałem o zwykłych plakatowych?
Jeżeli masz na myśli retusz to plakatówka wystarczy ( ja używam temper ).
Nie wnikając już co sklejasz, bo na pewno to badziewie to nie jest Autosan, to poradzę Ci żebyś pozbył się paru "idiotycznych" rozwiązań w tym projekcie. Mam na myśli sklejki na obrzeżach wielu siatek części i kleił na styk. Takie sklejki potrzebne są sześciolatkowi przy sklejaniu domku dla lalek z czasopisma Miś. Najbardziej widać to przy zagłówkach foteli.
No cóż jaki projektant taki projekt.
Liczba postów: 722
Witam
Również polecałbym tempery do retuszu, mają tą fajną cechę, że ożywają po dodaniu kropli wody do dorobionego koloru jeśli on zaschnie i nie trzeba dorabiać za każdym razem, wystarczy dorobić jeden raz w większej ilości tak aby wystarczyło na cały model i nawet nie trzeba trzymać w zamkniętym pojemniku.
Życzę dużo cierpliwości, której ci na pewno będzie potrzeba bo ja nawet nie odważyłem się dotknąć modeli tego projektanta ze względu na ich wątpliwą sklejalność, co można obejrzeć sobie na tym i innych forach.
Pozdrawiam:
Paolo
Wysłane z mojego starego PC przy użyciu najzwyklejszej przeglądarki.
----------------------------------------------------------
Motto: Sklejam bo lubię a nie dlatego, że potrafię.
Złota Myśl: 1.Lepiej żeby mnie nienawidzili takim jakim jestem, niż kochali kogoś kim nigdy nie będę. ![[Obrazek: 07icon_smile4.gif]](http://emotikona.pl/emotikony/pic/07icon_smile4.gif)
2. Nie mam konta na fejsie i o dziwo potrafię z tym żyć, tak więc nie możliwe stało się możliwe.
Na warsztacie:
Me-109 G5 KK Nr6(1/2009) 1:50, Me 109F-4 AH Kartonowy Arsenał 4/2005
Ukończone:
P-40 Tomahawk MM 2/1977 1:50
Dzięki za rady, a jeśli chodzi o malowanie to będe chciał tylko ukryć te miejsca gdzie widać tekturę i biały papier
Ja myślałem że chodzi o malowanie całości :razz:
Dokładnośc i spadowanie elementów tego modelu mnie rozbraja. Mam ochote go wywalić przez okno (zamknięte). Na całej długości auta wygiąłem nadwozie do listwy, żeby nie był całkiem płaski jak MKS. Zderzak przedni też troszkę podgiąłem, lecz trzeba będzie wypełnić czymś braki. Oto zdjęcia:
![[Obrazek: 1fad7d41a29ecee9m.jpg]](http://images38.fotosik.pl/297/1fad7d41a29ecee9m.jpg)
Wiem że nie jest to ideał, ale nie jestem profesjonalistą  Z każdym następnym modelem będe się starał nabuwać umiejętności od nowa, oczywiście gdy uda się wybrać lepszy model hehe
ajs.... taki ładny autobus i tak opracowany...  ad:  ad:  ad:  ad:
Liczba postów: 948
Liczba wątków: 45
To coś nawet trudno nazwać opracowaniem....
Cytat:Wiem że nie jest to ideał, ale nie jestem profesjonalistą
I tak zapewne nie wyciągnąłbyś z tego "modelu" więcej....
06-06-2010, 11:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2010, 11:58 przez Partyzant.)
Ciekaw jestem czy ktoś go jeszcze skleja, nie ma z kim porównać.
![[Obrazek: 4d3acefcc89dbab5m.jpg]](http://images45.fotosik.pl/302/4d3acefcc89dbab5m.jpg)
13 siedzeń przed końcem mam dość, reszta jutro
|