Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[R]Autosan H9-21
Witam wszystkich...
Dopiero co zalogowałem się na forum mimo ze od jakiegoś już czasu jestem jego wiernym widzem...
Postanowiłem podzielić się moim szaleńczym planem budowy Autosana z wydawnictwa ANSWER + moje osobiste modyfikacje dotyczące konkretnego jeżdżącego niegdyś autosana którym uczyłem się jeździć jako nastolatek pod okiem mojego Ojca (+S.P.) ... nie mam pewności co do skuteczności mojej wytrwałości w budowaniu modelu... zważywszy na ilość negatywnych postów na różnych forach dotyczących tego modelu... (zobaczymy na ile starczy mi cierpliwości...) ale chęci mam spore choć przyznaje... niewiele doświadczenia... ostatni model jaki budowałem to był Żuk z MODELIK-a jakieś 2 lata temu (tez pod konkretnego jeżdżącego Żuka), a wcześniej to już całkiem dawno jakieś 20 lat wcześniej samoloty z Małego Modelarza... Sad
Kawałek autosana już istnieje... więc jeśli starczy mi sil i czasu postaram się stopniowo dołączać jakieś fotki
Pozdrawiam zwłaszcza tych którzy odważyli się skleić autosana bo w sumie to w całości dopatrzyłem się w necie wyłącznie JEDNEJ relacji
Pozdrawiam i proszę o doping
Odpowiedz
  Jak na razie to, Krzyśku dopinguję Cię bardzo gorąco o poprawę pisowni. Temat ciekawy.
                                  Pozdrawiam. ZbiG.
" Lenistwo jest rękojmią zdrowia "
Odpowiedz
No cóż... Pierwszy raz spotykam się z taka dbałością o język polski na forum... ale postaram się dostosować... choć nie ukrywam, że po latach pisania maili oraz SMS-ów bez polskich znaków nie będzie to dla mnie łatwe  Sad
Tutaj zwrócono mi na to uwagę po raz pierwszy... jak dotąd nikomu to nie przeszkadzało...
Co do "znacznika" mam wrażenie że pojawił się automatycznie... bo sam nie wstawiałem a jest przed tematem "R" więc nie wiem czy jeszcze powinienem coś zmieniać??
Proszę o informację skoro to tak ważne...
Pierwsze zdjęcia mojego autosana postaram się wstawić już niebawem
Odpowiedz
[mod]Wypowiedź usunięta bo jej forma odbiega od przyjętych norm[/mod]
Odpowiedz
No Cóż... Albo jestem za stary... Albo trafiłem na niewłaściwe forum... Myślałem że to jest forum modelarskie...
Odpowiedz
    ... - i jest.
                    ZbiG.

Odpowiedz
Krzysiek ,po prostu jak zakładamy relacje to raczej z fotkami ,używamy polskich znaków i tyle. Nie masz co się stresowac  :mrgreen: Pobędziesz na forum to moment załapiesz o co chodzi.Zobaczysz też że niektórzy mają ,,kontrowersyjne,, poczucie humoru :mrgreen: :mrgreen:
  Osobiście podziwiam wybór tematu.Model wzbudził wiele kontrowersji ze względu na niezbyt dokładne odwzorowanie ,,budy,,. Ja czekam na fotki i gorąco kibicuje.
Przepraszam panią,czy ta chusteczka pachnie chloroformem? :-)
Odpowiedz
Tak jak obiecałem próbuje wstawić pierwsze zdjęcia autosana. Tak jak wspominałem model jest już częściowo sklejony. Faktycznie spasowanie niektórych elementów woła o pomstę do nieba. Ale póki co nie zniechęcam się.
Na początek tylny most
[img]https://lh3.googleusercontent.com/-628v47obWhQ/TRIR174FGjI/AAAAAAAAABg/8wW8rcgmNpA/s144/DSC00065.jpg"[/img]

Odpowiedz
I może jeszcze pierwsza próba moich własnych przeróbek (zagłówki foteli - mała rzecz a cieszy)
[Obrazek: Foto279.jpg]
Odpowiedz
Piterski na forum jest sporo wypowiedzi odbiegających od norm ,a także obrazków  :razz:, ale Ty tu rządzisz . Najważniejsze ,że relacja ruszyła i wpisy da się sprawnie odczytać . Czy bok karoserii z logo PKS Zduńska Wola to własny wyrób ?
Odpowiedz
Co do zmiany tematu relacji Piotrze to ja to sam zrobiłem.Jako moderator możesz to robić . Nie wiem czy takową możliwość ma zwykły użytkownik. Coś mi się zdaje ,że nie ,więc nie ma sensu pouczanie kolegów. Lepiej to robić prywatnie. Co do pisowni to mam nadzieje Krzysztofie ,że się nie obraziłeś?. Po prostu jako nowy użytkownik zwróciłem ci tylko uwagę i tyle. Jak poczytasz jakieś dziwne wpisy gdzie połowy tekstu trzeba się domyślać i szukać znaczenia to samemu będziesz klął gościa :Jak on pisze PDT_Armataz_01_07 ;-). Życzę powodzenia w budowie i witamy na forum.

pozdrawiam.
Odpowiedz
Dzięki za te słowa... przechodzi mi wstępne zniechęcenie do relacjonowania na forum.
Co do boku z logo PKS Zduńska Wola - tak to mój własny projekt. Tak jak napisałem na wstępie mam w planach sklejenie modelu którym jeździł mój Ojciec i którym mnie uczył jeździć. Zdaje sobie sprawę że nie pamiętam dokładnie wszystkich szczegółów bo było to ponad 20 lat temu ale to i owo chciałbym odtworzyć. Taki sentymentalny powrót do tamtych lat. A bok po prostu zeskanowałem i po swojemu obrobiłem w darmowym programie graficznym GIMP po czym wydrukowałem na papierze fotograficznym co nadało ładny połysk. W planach mam podkleić to później dla usztywnienia.
Obecnie jestem na etapie sklejania foteli. Do tego naprawdę potrzeba cierpliwości. Robię sobie przerywnik próbując opracować oświetlenie które można będzie później zamontować do modelu Smile
Pozdrawiam wszystkich... zwłaszcza tych którzy zmierzyli się osobiście z tematem tego modelu oraz obserwatorów
Odpowiedz
Tak pomyślałem... jako przerywnik pochwalę się może moim żukiem sprzed dwóch lat... od razu przepraszam moderatorów chcących mnie upomnieć że wątek dotyczy autosana a nie żuka ale nie planuje zakładać dodatkowego wątku.
Najpierw oryginał:
[Obrazek: Foto%28193]

No i mój model:
[Obrazek: Foto%28242][Obrazek: P1010098.j][Obrazek: PC110081.J][Obrazek: P1010019.J]

Odpowiedz
Witam ponownie. Nie wiem czy to widać na zdjęciu "gif" ale próbując się zrelaksować po nużącym sklejaniu foteli udało mi się wykombinować mrugające kontrolki kierunkowskazów na desce rozdzielczej mojego autosana.
[Obrazek: Deska%20roz]
Włożyłem do środka deski maleńką diodę a miejsce kontrolek przebiłem szpilką i podkleiłem folią zamalowaną zielonym markerem Wink
Całą deskę musiałem też od spodu podkleić czarnym kawałkiem tekturki bo mrugała cała powierzchnia deski. Efekt tak mnie rozbawił że postanowiłem sukcesywnie dorabiać kompletne oświetlenie zewnętrzne... o ile owe słynne niespasowanie elementów nie zniechęci mnie do rezygnacji z budowy przed jej zakończeniem.
Pozdrawiam i życzę wszystkim Radosnych Świąt Bożego Narodzenia.
Odpowiedz
Witam w Nowym Roku
Widzę, że wszyscy jeszcze chyba odsypiają Sylwestra bo zainteresowanie niewielkie... ale prace idą naprzód. Wstawiam kolejną fotkę bo mój autosan ma już komplet foteli. Można już więc zamawiać w kasie miejscówki Wink
Ogólny widok na komplet poustawianych foteli:
[Obrazek: Foto314.jpg]
Odpowiedz
Witaj :mil11:
życzę Ci jak najlepiej ale z rezerwacją miejsc to ja osobiście zaczekam na karoserie :tank:
powodzenia PDT_Armataz_01_11
Nikt nie mówił, że będzie łatwo.. a jeżeli tak mówił to go zabij bo kłamał!!Smile
Odpowiedz
Witaj!
Z zainteresowaniem podglądam jak przebiegają prace przy h-9 pewnie z resztą jak wielu forumowiczów. Mimo, że już gdzieś wcześniej czytałem dość krytyczne uwagi na temat poprawności tudzież jakości projektu to chyba jeszcze tak naprawdę nikt nie pokusił się o fotorelację i rzetelną ocenę modelu. (Nie liczę oczywiście skąpych zdjęć surówki) Trzymam zatem kciuki za powodzenie misji....i podglądam dalej...
Pozdrawiam
Paweł
Odpowiedz
(03-01-2011, 12:17)pawelelka link napisał(a): Z zainteresowaniem podglądam jak przebiegają prace przy h-9
Witaj Pawle...
W zasadzie to ja powinienem już wcześniej napisać podobne słowa pod Twoim modelem SANa h100 bo nie ukrywam ze stal on się dla mnie jakąś taką inspiracją do wspomnień. Pierwszym autobusem w PKS Zduńska Wola jakim jeździł mój Ojciec był właśnie niebieski h100 ale pamiętam go jak przez mgłę. Gdzieś tam w domu jeszcze leży jakieś czarno-białe zdjęcie Ojca przy tym autobusie. Na autosana zdecydowałem się dlatego że pamiętam go dużo lepiej.
Widzę jednak że czasu wolnego chyba mamy podobną ilość bo zdjęć swojego SANa też już dawno nie wstawiałeś. Pozdrawiam i mam nadzieję że wspólnie będziemy się mobilizować do dalszego klejenia Wink
Odpowiedz
Witaj !
Faktycznie czas na przyjemności jest bardzo ograniczony.....niestety. Niebawem wstawię kolejne zdjęcia z moich prac, które idą obecnie dwutorowo. Przerzucam teraz wszystko do corela i nanoszę poprawki oraz buduję sam model (w tej chwili trochę utknąłem na bieżniku) więc sam Widzisz...czasu mało.
Pozdrawiam, zatem i czekam na kolejne zdjęcia z placu boju!
Paweł
Odpowiedz
Witam. Dawno nie wstawiałem żadnych fotek z postępu prac nad autosanem, ale nawał pracy nie pozwalał na przyjemności. Wreszcie udało mi się jednak wygospodarować kilka chwil i postanowiłem poprawić to i owo zanim budowa ruszy dalej. Na początek pozazdrościłem koledze Pawłowi pięknych kół w Jego Sanie H-100 i postanowiłem założyć bieżnik do mojego autosana i zrobić mały retusz opon. Wprawdzie nie wyszły tak rewelacyjnie jak Jemu, ale oto efekt:

[Obrazek: Foto2660.jpg]

Dla porównania obok już poprawionej tylnej osi leży pierwotna wersja przedniej osi.

[Obrazek: Foto2658.jpg]
Odpowiedz
Witam.
Dziś kolejny dzień a właściwie wieczór w towarzystwie autosana. Zaczynam budę i widzę, że naprawdę jest pod górkę mimo, że zeskanowałem oryginalne elementy i drukuję w innej grafice. Zaznaczam, że osobiście nabyłem oryginalne opracowanie, a nie sklejam jakichś pirackich skanów. Na początek lewy bok z oknami:

[img]https://lh3.googleusercontent.com/_yxUNnvpeuEQ/TZD8iiJgKuI/AAAAAAAAAFk/q6X5hb86wyo/s144/Foto0427.jpg"[/img]

oraz prawy bok i pierwsza próba dopasowania drzwi na sucho (drzwi jeszcze nie oszklone  Wink ):

[img]https://lh6.googleusercontent.com/_yxUNnvpeuEQ/TZD8imIn5HI/AAAAAAAAAFo/k4q_FJRa05s/s144/Foto0415.jpg"[/img]
Odpowiedz
Witam fajnie ci model wychodzi. Obecnie jestem na etapie końcowym h-9 ,ale opracowanie pozostawia wiele do życzenia, pozdrawiam.
Odpowiedz
  Panie Krzysiek! Modelik, o ile można w ogóle na zdjęciach go dostrzec, prawdopodobnie ma się całkiem nieźle. Proszę, rób zdjęcia raczej tylko modelu. Na jakimś jednolitym tle, bez nieładu twórczego, który dość skutecznie zakłóca harmonię obrazka i nie pozwala dostrzec tego, co chcielibyśmy zobaczyć. Nie interesuje nas stan uporządkowania Twojego warsztaciku. Albowiem.
  Pozdrawiam. ZbiG.
Odpowiedz
Zachęcam też do zdejmowania obrusa przed przystąpieniem do pracy nad modelem - z pewnością plamy czy dziury w nim nie przysłużą się pozytywnemu odbiorowi modeli w twoim domu a zdjęcie go razem z ponownym położeniem zajmie najwyżej 15 sekund Smile

Jednocześnie opróżniona powierzchnia stołu będzie dobrym tłem dla zdjęć modelu.
- Do not try to make a model. Instead only try to realize the truth.
- What truth?
- There is no model. Then you will see that it's not the model that you make, it is only yourself.
Odpowiedz
"ZbiG " i "lehcyfer"  bardzo dziękuję za wskazówki odnośnie sprzątania. Jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi... jak pewnie na wiele innych rzeczy... Zdjęcia oglądało również wiele innych osób i też nikt nie zwracał na to uwagi... ale jednak co zawodowcy to zawodowcy  Wink
Postaram się poprawić
Odpowiedz