Liczba postów: 64
Liczba wątków: 1
Witam wszystkich w przedostatnim dniu wakacji.
Dawno się nie odzywałem, ale to dlatego, że wiele się działo i mało miałem czasu dla autosana. Budowa powoli ale jednak idzie dalej i tak wykonałem już fragment maski wraz z emblematem (tzw. bocianem) i literami:
[img]https://lh5.googleusercontent.com/-i-jDgWZ7_hE/Tl0_2gZpjJI/AAAAAAAAAJM/Re1PUXCMHi8/s144/Foto2883.jpg"[/img]
oraz próbuje przygotować coś w stylu kloszy reflektorów... choć nie wiem jeszcze co z tego wyjdzie
[img]https://lh5.googleusercontent.com/-vnBYJaZCiLM/Tl0_28CgSgI/AAAAAAAAAJQ/c003kotgaCQ/s144/Foto2882.jpg"[/img]
Pozdrawiam wszystkich... zwłaszcza tych którzy muszą wracać do szkół... bez względu na to z której strony biurka się znajda
Liczba postów: 152
Liczba wątków: 41
Te klosiki to z opakowania po lekarstwach ponacinane skalpelem czy wytłoczka ? Na zdjeciu dwa wygladają na pękniete .....czyżby zamieżone zużycie
31-08-2011, 09:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-2011, 11:47 przez Krzysiek_kk.)
"malakser" - Wszystkie klosze są wytłoczone z płaskich opakowań w blistrach za pomocą wybijaków do skóry na półkolistym kopycie... linie może niezbyt równe... ale nie będę ich poprawiał... nacinane były skalpelem... żaden nie jest pęknięty... po prostu taki wzór nacięć... inny dla świateł drogowych i inny dla świateł mijania... autosan ma te światła rozdzielone na dwie lampy...
Sorry... nie udało mi się wyeliminować cienia na zdjęciu... (jeśli o to chodzi...)
Liczba postów: 152
Aaa....to zwracam honor  Podróżowałem takim autosankiem ale w "oczka" to mu tak wnikliwie się nie przyglądałem .
Model wychodzi świetnie . Moje szczere gratulacje :milbravo:
Witam ponownie. Dziś pierwsza przymiarka reflektorów do maski. Na razie jeszcze na sucho stąd wiele niedociągnięć, które będą dopiero poprawiane. Tymczasowy efekt wygląda tak:
[img]https://lh3.googleusercontent.com/-gEqhsrqSdHo/Tl-PJzQopZI/AAAAAAAAAJY/f50P4-ivwlA/s144/Foto2885.jpg"[/img]
W planach jeszcze założenie od spodu diod i dopiero doklejenie lamp do całości.
Liczba postów: 866
Liczba wątków: 47
No i superrr!
Czekam na więcej :mil11:
27-02-2012, 10:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2012, 04:50 przez Krzysiek_kk.)
Witam po ponad pięciu miesiącach ciszy i przepraszam odwiedzających ale miałem tzw. martwy okres :-(
Powracam jednak z moim autosanem. Przykleiłem ostatnio wszystkie diody pod maską i przymierzyłem ją na sucho do całości
[img]https://lh5.googleusercontent.com/-DVrAg7-3Vi8/T0s7TzlCu-I/AAAAAAAAAKw/klEx9R7dXkY/s144/Foto9820.jpg"[/img]
Na przyklejenie czekają już zespolone przednie lampy postojowe z kierunkowskazami oraz klosze reflektorów. Z tyłu przykleiłem tzw. daszek co poprawiło nieco kształt tylnej szyby. Fotki wkrótce.
Pozdrawiam życząc cierpliwości większej niż moja ;-)
03-04-2012, 05:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2012, 04:54 przez Krzysiek_kk.)
Witam ponownie. Udało mi się znaleźć chwilę dla mojego autosana i dzięki temu kierowca nie będzie już narzekał na wiatr w oczach. Dostał bowiem w prezencie czołową szybę ;-)
[img]https://lh6.googleusercontent.com/-rDWcE0Cozgk/T3sMiDSOfQI/AAAAAAAAALY/B2MPMjH7lSE/s144/foto1080.jpg"[/img]
Podpięta została też już elektryka pod maską dzięki czemu niebawem pan kierowca będzie też widział w nocy ;-)
Założenie oświetlenia wymusiło jednak wycięcie części podłogi i wręg wzmacniających "szafki". Przerabiając też w komputerze barwy na masce wykasowałem (nie wiem właściwie dlaczego) niebieski pasek na styku maski z szybą przez co teraz maska stała się o tyle za krótka. Nie ma jednak tego złego bo może uda mi się w tym miejscu dorobić coś w stylu podszybia podobnego do oryginału którego w opracowaniu nie było. Na zdjęciu maska przyklejona jest na razie tylko z jednej strony dlatego tak odstaje.
I jeszcze obiecane zdjęcie z tylnym zakończeniem dachu, a właściwie to już z całym dachem. Nierówna krawędź łączenia dachu z bocznym poszyciem będzie zamaskowana przewidzianymi pseudo rynienkami
[img]https://lh5.googleusercontent.com/-sZioa4EAgok/T3sMhTYwsNI/AAAAAAAAALQ/b-ZtOdYj_zI/s144/foto1085.jpg"[/img]
Pozdrawiam i Błogosławionych Świąt wszystkim życzę
12-05-2012, 05:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2012, 12:18 przez Krzysiek_kk.)
Witam ponownie po kolejnych kilku tygodniach przerwy.
Postępy nad autosanem zostały poczynione i tym sposobem dorobił się on "podszybia" i przedniego zderzaka.
Wiem moja niekonsekwencja ze nie przeszkliłem w zderzaku przeciwmgielnych świateł, ale jakoś zabrakło mi już na to weny. Być może któregoś dnia zmienię jeszcze ten zderzak bo ogólnie wygląda na zwichrowany, jako że próbowałem mu nadać bardziej oryginalny kształt, tzn. dodatkowe 2 zagięcia żeby nie był tak płaski jak w projekcie. Kiepsko mi to wyszło.
Do zdjęcia na próbę podłączyłem światła (żeby nie rzucały się tak w oczy braki w retuszowaniu ;-) ).
[img]https://lh4.googleusercontent.com/-f9W_9CAQmbk/T655Q02Kf5I/AAAAAAAAALg/rLyLZsRGC9Y/s144/Foto2144.jpg"[/img]
Pozdrawiam wszystkich obserwujących moje mizerne wypociny.
Liczba postów: 285
Liczba wątków: 69
Światła dodają mu niesamowitego realizmu. Dajesz radę
Dzięki fishbed za słowa pocieszenia. Miło słyszeć, że komuś też podoba się to co próbuję ulepić.
Pozdrawiam
Liczba postów: 2,170
Liczba wątków: 138
Podoba się oj podoba.To co wyciskasz z tego gniota powoduje że ręce same składają się do oklasków.Powodzenia,finał już blisko.
Kościół winien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród winien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec praw Kościoła. Żadna religia nie może im przeczyć, odwołując się do prawa boskiego, przeciwnie, każda religia powinna być posłuszna prawom ustanowionym przez naród.
Tadeusz Kościuszko (1746?1817) generał, bohater Stanów Zjednoczonych
Nie sądzę, że jest "AŻ" tak dobrze, ale dzięki Andrzeju.
Pamiętaj o mnie z modelami i laserkami o które prosiłem w mailu.
Pozdrawiam
19-05-2012, 12:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2012, 05:09 przez Krzysiek_kk.)
Witam
Jako przerywnik dla tych którzy zgłodnieli, czekając na kolejne odsłony prac nad autosanem, polecam wspaniałą rosyjską kiełbasę.
Wygląda smakowicie, choć nieco papierowo smakuje ;-)
[img]https://lh5.googleusercontent.com/-9YpyZuE2FJ4/T7dzgY0AvlI/AAAAAAAAALs/0WN-KGoY6P8/s144/Kielbasa.jpg"[/img]
Jak przystało na to forum... pobrana jako darmowy model z jakiejś rosyjskiej strony, a wydrukowana na zwykłej atramentówce :-)
Pozdrawiam wszystkich podglądających życząc miłego weekendu
Witam wszystkich
Minęło znów trochę czasu, ale autosan został wzbogacony o listwę ozdobną pod przednią szybą (nie ma jej w projekcie), zawiasy maski (prowizoryczne ale też nie ma ich w projekcie) wycieraczki, rynienki nad bocznymi szybami, lampy obrysowe przednie i tylne i najważniejsze - kompletną instalację elektryczną pozwalającą na włączenie samych świateł mijania lub samych świateł awaryjnych lub jednego z drugim ;-)
Całość sterowania elektryką spoczęła w miejscu przewidzianym na makietę silnika której u mnie nie będzie.
A oto efekt:
[img]https://lh4.googleusercontent.com/-S6KMmg0Jxko/T-M5aJmoW_I/AAAAAAAAAMI/gjhYyhnYxzE/s144/Foto2269.jpg"[/img] [img]https://lh5.googleusercontent.com/-VS5FfLzv3EY/T-M5aIjlehI/AAAAAAAAAME/T02DSIiB0us/s144/Foto2268.jpg"[/img]
Dla bardziej zainteresowanych moimi wypocinami polecam filmik
http://youtu.be/B43_4-ZUR1M
Mam nadzieję, że mogę tak wstawiać link? Nie wiem jak zrobić to inaczej :-(
Pozdrawiam wszystkich oglądających, zwłaszcza tych, którzy trwają tutaj razem ze mną już prawie 2 lata ;-)
Liczba postów: 1,592
Bio: ???
FAJNY !!!! 
Przydałaby się jeszcze taka okrągła obrotowa platforma jak na salonach samochodowych.
Jak to mówią angole, Well done !
:milbravo:
Liczba postów: 160
Liczba wątków: 9
Brawo! Jeszcze nie widziałem takiego modelu! Tylko pogratulować. Tak przy okazji, jakie diody zastosowałeś przy światłach obrysowych?
Dzięki Raven i czolgruski za miłe słowa... mimo że sam widzę mnóstwo niedoskonałości... to po wielu zmaganiach model jednak daje pewną frajdę ;-) Zwłaszcza że już pozostało naprawdę niewiele do końca po prawie 2 latach z przerwami. To co najbardziej spędza mi dzisiaj sen z powiek to - dlaczego nie zrobiłem żadnych zasłonek :-(
czolgruski - co do użytych diod - kupiłem taśmę do podświetlania witryn meblowych ale taką beż zewnętrznej otoczki bo są takie zalewane silikonem. Moja była bez silikonu. Właściwie nawet sprzedawca w sklepie "TODAX" we Włocławku (pozdrawiam) proponował mi zamówienie na sztuki diod SMD ale nie chciałem czekać, poza tym nie chciało mi się 2 razy jechać tyle kilometrów do sklepu. Z tej taśmy wylutowywałem poszczególne diody i wklejałem je wszędzie gdzie jest jakiekolwiek światło. Jedna nawet mruga wewnątrz deski rozdzielczej i dzięki niej mrugają kontrolki kierunkowskazów na desce rozdzielczej ;-) Diody obrysówek są podklejone pod sufitem tak żeby świeciły do góry a obrysówki wyszlifowane z kawałka oryginalnego plastikowego klosza lampy samochodowej naklejone na wierzch i zasłonięte jeszcze z góry częściowo kartonem... resztę rozproszenia światła załatwia samo tworzywo. Baterie + układ pewnie podobny do Twojego z jelcza (z tym że mój jest ściśnięty do minimum) schowane są i wklejone wraz z miniaturowymi włącznikami pod klapami silnika (z możliwością włączenia tylko świateł mijania bądź awaryjnych lub jednych i drugich).
Mam nadzieję że wyjaśniłem wyczerpująco?
Pozdrawiam
Liczba postów: 160
Liczba wątków: 9
Krzysiek_kk, wytłumaczenie idealne, dzięki  Czadowo to wygląda, sam jakoś nie pomyślałem już o kierunkowskazach, może następnym razem  I jeszcze raz gratulacje świetnego modelu, tylko tak dalej
Liczba postów: 5,442
Liczba wątków: 125
22-06-2012, 12:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2012, 06:24 przez ZbiG.)
Nie rozumiem, dlaczego model swój nazywasz brzydko "wypocinami". Model ten na takie miano nie zasługuje!
Wypada pogratulować pomysłowości, wytrwałości i konsekwencji wykonawstwa. Efekt jest wspaniały!
Zatem - GRATULUJĘ.
- ZbiG -
" Lenistwo jest rękojmią zdrowia "
Witam
"ZbiG" - Twoje słowa uznania biorę sobie głęboko do serca - (być może dlatego, że właśnie od Ciebie dostałem jedne z pierwszych "opr" na początku relacji) ;-) . Wielkie dzięki... od razu mi się humor poprawia ;-)
Mimo, że jednak widzę na modelu setki niedociągnięć, które można było zrobić dokładniej, precyzyjniej, bardziej estetycznie, to jednak od dziś już nie użyję słowa "wypociny" w odniesieniu do mojego autosana ;-)
Przy okazji mam pytanie - czy ktoś skleił ten model do końca i mógłby podzielić się swoimi zdjęciami (choćby na priv)?? Wiem, że swego czasu były 2 relacje, bodajże sklejał go "belfast" i "BanditC" (jeśli pomyliłem nick to przepraszam cytuję z pamięci), ale już nie pamiętam czy dotrwały owe relacje do finału. Wdzięczny będę jeśli odezwie się ktoś kto dotrwał do szczęśliwego finiszu z "H9" i podzieliłby się wrażeniami.
Pozdrawiam wszystkich obserwujących.
Liczba postów: 922
Liczba wątków: 50
Krzysiek_kk
prawda jest taka, że nigdy nie zrobił bym modelu z jakimś tam podświetleniem. trąbkami i innymi elektrycznymi bajerami. Karton to karton a żarówki, diody i inne duperszwance są z innej bajki. Przy czym nikt nie powiedział, ze bajki nie mogą się łączyć, po to żeby stworzyć bajeczny efekt, jak w przypadku Twojego Autosana.
Po prostu z elektroniki jestem d..a.
Czasami po cichutku podglądałem prace i gratuluję pomysłów, oraz wykonania modelu.
Pozdrawiam i gratuluję SZAD :mrgreen:
"Kruca bomba mało casu"
----------------------------------------
Witaj "SZAD"
Dzięki za miłe słowa. A odnośnie bajerów - jak to mówią "su tacy... i su tacy..." albo inne prastare przysłowie "Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki" ;-)
Pewnie znaleźliby się tutaj i tacy, którzy z chęcią zamontowaliby do autosana gdzieś jakieś działko tudzież inny karabin (zwłaszcza, że gdzieś kiedyś wyczytałem, że pierwsze autosany miały być przystosowane do zwożenia rannych z pola bitwy - ale może to tylko legenda ;-) )
A co do modeli - ja też jestem cichym obserwatorem Twoich modeli i wprawdzie zarejestrowany jestem tylko tutaj, ale jestem pod wrażeniem Twoich czeskich Tatr i nie tylko. Przy okazji gratulacje za fotkę tygodnia na konkurencyjnym forum :milbravo:
Pozdrawiam
Liczba postów: 5,442
Liczba wątków: 125
Ooooohhhh... - nie były to przecie jakieś opr-y, a raczej jakieś rady, które, uzupełnione przez innych Kolegów przyczyniły się, mam nadzieję, do usprawnienia relacji. Na sam model, który jest tylko wybitnie Twoim dziełem, ani wpływu, ani porad nie było potrzeba.
Prowadziłeś pracę wytrwale i konsekwentnie - i słowa uznania Ci się należą. Albowiem.
Ukłony zasyłam. ZbiG.
" Lenistwo jest rękojmią zdrowia "
Liczba postów: 1,101
Liczba wątków: 25
Z tymi rannymi to prawda.
W PRL-u była taka zasada, by sprzęt cywilny można było szybko przystosować do zastosowania wojennego... :mil1:
Proszę zwrócić uwagę na charakterystyczną "klapę" na przedniej ścianie Autosanów. To klapa przez którą można było szybko i sprawnie ładować ludzi na noszach do pojazdu,którego wnętrze ( usunięte siedzenia) było bardzo pojemne...
Wiedzę tą wyniosłem ze Studium Wojskowego Akademii Medycznej w Łodzi w latach 80-tych XX wieku :roll: :wink:
Pozdrawiam wszystkich!
|