PaperModels.pl
Modele od Halińskiego - Wersja do druku

+- PaperModels.pl (https://papermodels.pl)
+-- Dział: Forum - zagadnienia ogólne (https://papermodels.pl/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Felietony oraz luźne dyskusje. (https://papermodels.pl/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Wątek: Modele od Halińskiego (/showthread.php?tid=11923)

Modele od Halińskiego - xoxsc - 21-07-2022

Witam,

Dawno mnie tutaj nie było na forum i wie ktoś może co się dzieje z wydawnictwem Kartonowy Arsenał ? Wcześniej jak jeszcze kleiłem to co kilka miesięcy A.Haliński wypuszczał coś nowego, albo chociaż reedycje danego modelu w innym kamuflarzu, a ostatnio przejrzałem jego stronę i praktycznie żadnych zapowiedzi, informacji o kolejnych projektach. W moich oczach, czyli kupującego wygląda jakby wszystko stanęło i sprzedający sprzedaje tylko to, co ma na magazynie i na tym się opiera. Dobrze, że chociaż na podobnym poziomie jest nowe wydawnictwo Card Army i mocno kibicuje, żeby zbyt szybko nie odpuściło z rynku...

RE: Modele od Halińskiego - skarczew - 21-07-2022

(21-07-2022, 04:03)xoxsc napisał(a): (...) nowe wydawnictwo Card Army
Wink

Marcin Dworzecki przestał robić latadła dla A. Halińskiego a zaczął dla Ł. Wąwoźnego, ot i geneza braku latadeł u Hala, bez wdawania się w szczegóły.

RE: Modele od Halińskiego - dexter - 25-07-2022

Pewnie są jeszcze inne powody choćby osobiste dlaczego tak się dzieje. Mam nadzieje, że jakoś wróci to do jakiegoś stanu i trzeba być dobrej myśli.

RE: Modele od Halińskiego - Karas - 26-07-2022

hehehe, no ciekawe dlaczego Card Army jest na pozomie Hala, a może i nawet wyżej, ciekawe jaki wspólny mianownik łączy oba tytuły, hehehe, może Pan Dworzecki? : ]
BTW, natomiast jeśli chodzi o okręty, to od lat 2000 sporo się zmieniło, na rynku naprawdę jest masa równych a nawet lepszych opracowań. Śmiałbym nawet sądzić, że pod względem detalizacji Maya z GPMu jest lepsza od Halowego Takao, szkoda tylko, że jakość druku jest marna.
Nie mniej kibicuje wszystkim, a w szczególności drobnym wydawcom, którzy często i gęsto robią modele z pasji i całego serca. To są prawdziwe perełki.

RE: Modele od Halińskiego - dexter - 26-07-2022

Karas, raczej osobiste powody. Zobacz sobie na stronę główną wydawnictwa Sad

RE: Modele od Halińskiego - Karas - 26-07-2022

Oczywiście czytałem o tragedii, jaka spotkała Pana Andrzeja. Wierze, że wydarzenie to mogło mocno odcisnąć się na kondycji wydawnictwa, Ale "Hal" tracił swoją dominującą pozycję przez ostatnie lata. Po prostu inni projektanci i wydawnictwa dogonili ich, a z czasem i może przegonili. Nie mniej 'Hale' nadal są synonimem jakości, choć dla mnie jako stosunkowo młodego stażem modelarza to pomruki raczej dawnej świetności.

RE: Modele od Halińskiego - skarczew - 27-07-2022

@dexter:
Osobiste problemy na pewno nie pomogły wydawnictwu, ale to nie one spowodowały obecny stan rzeczy.

RE: Modele od Halińskiego - dexter - 27-07-2022

No na pewno ale jak pisałem jest wiele źródeł tego stanu.

RE: Modele od Halińskiego - xoxsc - 27-07-2022

Odpisał mi i ciekawe, czy to tylko dla odczepnego...
[Obrazek: obraz-2022-07-27-215717818.png]