![]() |
[R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Wersja do druku +- PaperModels.pl (https://papermodels.pl) +-- Dział: Kartonowy świat. (https://papermodels.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: RELACJE z budowy naszych modeli. (https://papermodels.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 (/showthread.php?tid=12480) |
RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Winek - 15-12-2024 Witam Kolegów Kilkanaście dni pracy nad wyposażeniem pokładowym Hood’a i tym samym zakończony pewien etap budowy modelu. Zastanawiałem się co dalej po łódkach i uzbrojeniu. Padło na drobne, bardzo drobne, wyposażenie pokładowe różnej maści, oznaczone w modelu zwykłą numeracją od 1 do 126. Pozostałe rzeczy w modelu oznaczone są nazwami lub symbolami jak np. trały jako trały, pomosty jako pomost-A,B,C… itd., oraz inne, a każdy z nich posiada własną, osobną numerację w obrębie swojego modułu. Tam też występuje drobne wyposażenie ale jest ono przywiązane jedynie do swojego modułu. Tak więc jeszcze sporo drobiazgów przede mną. Drobiazgi „ogólnopokładowe” poukładane i posegregowane poczekają na montaż w odpowiednim czasie. Napotkałem kilka problemów z tą grupą części – np. nie znajduję na rysunkach w instrukcji części 87, gdzie ma być?; nie ma części 126 na arkuszach natomiast na rysunku 25 (nb-3) instrukcji tym numerem wskazana jest część t7 z grupy 101. Wybaczcie te szczegóły, które przede wszystkim kieruję do Kolegów zajmujących się tym modelem (jak wiem, tacy są). Największym problemem z tym modelem jest rozmiar części, które często należy złożyć z dwóch warstw. Ich grubość po złożeniu jest często większa od szerokości/długości. Szaleństwo dla moich oczu. Brnę jednak dalej bo opracowanie modelu jest warte tych męczarni. Przedstawiam Kolegom efekty ostatnich prac zgromadzone w pudełkach: ![]() ![]() ![]() Poniżej jeszcze przykład z prac nad szafkami (część 77) rozmieszczonymi na całym okręcie w różnych miejscach. Siatki szafek rozcięte, krawędzie pofazowane i poretuszowane czekają na sklejanie. Gotowe szafki są w pudełku na pierwszym zdjęciu w prawym dolnym rogu. Większość elementów o takiej konstrukcji sklejam podobnie. ![]() W dalszej kolejności mam zamiar zająć się modułami tematycznymi jak np. radar, dalmierz, trały, pomosty kominowe i co tam jeszcze się da zrobić przed główną bryłą kadłuba i nadbudówek. Póki mam wenę nie odpoczywam. Zapraszam serdecznie Kolegów do komentowania oraz dyskusji nad modelem. Do następnego. RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Karas - 16-12-2024 Ale grubo żeś pocisnął temat, cała masa tych drobiazgów. Grabeczki: ] RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Tuco - 16-12-2024 Wiesiu, drobnica, łodzie i uzbrojenie - pierwsza klasa! Niestety nie pomogę Ci rozwiązać problemu części 87 (wygląda jakby kleiła się tak jak 81) i 126, gdyż jak zapewne się domyślasz mój model ciągle leży... Ale patrząc na Twoją pracę zauważam u siebie wzrost chęci ![]() RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Piterski - 17-12-2024 Jestem pełen podziwu dla tej drobnicy i dla cierpliwości w klejeniu skrzyneczek tą metodą. ja ciągle próbuje jak by tu nie rozcinać, z różnym efektem. Zazwyczaj gorszym, a czasem trochę lepszym. RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Winek - 19-12-2024 Witam Kolegów Wybaczcie, nie zaglądam tu bo mając trochę czasu kleję dalej. Najpierw odpowiedzi. Karaś - jak już wiesz, mam w zwyczaju najpierw zrobić drobnicę, bo pod koniec budowy modelu ogarnia mnie niechęć do pierdyliona drobiazgów; a tak, mam już gotowe choć i tak nie wszystkie. Tuco - jeśli moja relacja zwiększa Twoje chęci (chuć na klejenie) to przyznam je sobie jako sukces relacji; ze wspomnianymi częściami nie ma dramatu, pewnie w praniu się okaże co z tym zrobić; kilka innych problemów też było, nie wspominam o nich, dałem radę - jak będziesz robił swojego może sobie poprzypominam. Piterski - dzięki serdeczne za opinie; rzadko rozcinałem wcześniej siatki jednak doświadczenie z Scharnhorst'a jakoś mi weszło w krew; w wielu przypadkach jednak nie rozcinam a nacinam lub paginuję igłą; efekty rozcinania jednak są znaczące. Obecnie wziąłem się za większe moduły - mam już zrobiony radar, dalmierz, wieżę H. Na macie moduł przedniego komina z podstawą. Na horyzoncie Święta BN więc tempo zwolni. Do następnego. RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - radzias - 20-12-2024 (16-12-2024, 01:35)Tuco napisał(a): Niestety nie pomogę Ci rozwiązać problemu części 87 (wygląda jakby kleiła się tak jak 81) i 126, gdyż jak zapewne się domyślasz mój model ciągle leży... Mam nadzieję, że na wzrostowych chęciach się nie skończy ![]() ![]() RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - żółtodziób - 23-12-2024 PKP bo co tu innego napisać jak Fszysko pieknie ![]() RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Tuco - 24-12-2024 Kurde, oglądam właśnie model w 2D i porównuje do Twoich zdjęć... i wymiękam. Polecam każdemu taką weryfikację, daje pojęcie o klasie modelarskiej Winka... Wiesiu, SZACUN! radzias napisał: "Mam nadzieję, że na wzrostowych chęciach się nie skończy ![]() Radsławie kolego drogi, chciałbym Cię poinformować, że wyścigówka przeżyła dwie przeprowadzki i półtora remontu, więc... ![]() RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - ZbiG - 24-12-2024 SPECJALISTA. To nie amator... ![]() RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - jagdtiger2 - 27-12-2024 Jako taki sobie początkujący okrętowiec wiem ile pracy i cierpliwosci kosztuje przygotowanie takich drobiazgów, ale przyjemność wyciągania z pudełka gotowych elementów i montaż na modelu jest bezcenna. RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Winek - 04-01-2025 Witam Kolegów Nie planowałem tej aktualizacji ale skoro doszedłem do ściany trzeba coś pokazać. Od ostatniego razu trochę się posklejało i pochowało na później. Chyba jednak wyczerpałem możliwości dłubania przy modelu bez kadłuba to i czas na niego. Zanim ugrzęznę w kadłubie na kilka tygodni pozwolę sobie pokazać efekty ostatnich prac przy różnych modułach modelu. Najpierw jednak zaległe odpowiedzi. Radzias, Żółtodziób, Tuco, ZbiG, Jagtiger2 – dziękuję Kolegom za obecność i słowa uznania. Mam nadzieję Michale (Tuco), że moje postępy zmobilizują Cię do swojego Hood’a. Jak widać Radzias też na to liczy i chyba nie tylko On. Tak więc Kolego czekamy. Jak zaznaczałem ostatnio na początek wziąłem radar ![]() ![]() ![]() Po radarze drobnica – dwa trały ![]() Pierwszy większy moduł czyli wieża H wraz z dalmierzem na jej szczycie (tu jeszcze osobno) ![]() ![]() Wreszcie jakieś większe bryły – pomost kominowy S ![]() ![]() ![]() oraz wieloczęściowy pomost kominowy R ![]() ![]() ![]() Do powyższych mogłem jeszcze dodać: Dwuczęściowy moduł nb1 ![]() ![]() Dosyć złożony moduł nb2 ![]() ![]() ![]() oraz ostatni z pokładu łodziowego, prosty moduł nb3. ![]() ![]() Poszukując jeszcze ewentualnie wolnych elementów do wykonania natrafiłem na podesty Pr i Pd ![]() ![]() To już koniec mniejszych elementów modelu. Reszta jest zbyt powiązana z kadłubem, więc muszę się za niego zabrać. Zapraszam serdecznie Kolegów do komentowania oraz dyskusji nad modelem. Jeśli jest coś nierówno to oczywiście moja wina. W samej wycinance napotkałem kilka błędów, z którymi sobie poradziłem. Obejrzałem zamieszczane zdjęcia i ich powiększenia – tragedia! Chyba będę musiał coś popoprawiać. Do następnego. RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Piterski - 04-01-2025 Też tak mam że jak zobaczę zdjęcia to wymiękam, ale potem spoglłądam na model gołym okiem i ciśnienie mi trochę schodzi. Owszem staram się by kolejne detale były lepsze ale różnie z tym bywa. Raz sukces raz porażka dlatego Ci kibicuje i czekam na wodowanie. RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Winek - 06-01-2025 Cześć Piotr Dzięki za pocieszenie. Jak patrzę na Twoje zbliżenia to aż takich baboli nie widać. Faktycznie gołym okiem jest na tyle dobrze, że byłem nawet zadowolony, co u mnie jest rzadkością. A jednak poprawki konieczne. Kilka dni odpoczynku od Hood'a i wracam do pracy. RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Tuco - 07-01-2025 Bardzo ładnie! Siatki na radarze z czego zrobiłeś? RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Karas - 07-01-2025 Było oglądane na close: ], generalnie Winkowego stylu i wysokiej jakości nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, a że to 3oo, to elementy są naprawdę drobne i filigranowe. RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Winek - 08-01-2025 Witam Kolegów Dzięki za obecność. Tuco – siateczki o które pytasz to taki eksperyment laserowy siateczki o oczku 0,5mm jednego Kolegi; był wypalany w innym celu, przydał się tutaj i pewnie jeszcze w wielu kolejnych modelach. RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - yogi - 12-01-2025 Cześć Wiesiu, Dzielnie sobie poczynasz z tym modelem. Zdjęciami makro, a szczególnie tymi gdzie wręcz widać raster tak bardzo bym się nie przejmował. Mam ten model w 2D i to jest naprawdę wyzwanie tak to posklejać. Brawo i dopinguję dalej. RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Hastur - 13-01-2025 Te setki drobnych detali wtopią się w piękną całość, po ukończeniu modelu. Ja tam czekam na kadłub... i pozdrawiam ![]() RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - piotr d - 17-01-2025 (04-01-2025, 07:15)Winek napisał(a): Jak zaznaczałem ostatnio na początek wziąłem radarZ obowiązku odnotuję, że antena radaru typu 284 była normalnie owinięta brezentem. Nie widziałem do tej pory zdjęcia anteny odkrytej w czasie służby i nie zalecam wykonania z nadmiernie uproszczonych rysunków. Generalnie, nie warto utrudniać sobie życia wykonując detale dla których nie mamy właściwiej dokumentacji, szczególnie jeśli nie powinny być normalnie widoczne. RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Sven - 19-01-2025 Z tych rysunków nie można się wzorować? ![]() RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Winek - 19-01-2025 Witam Kolegów Dzięki za obecność i aktywność. Yogi – pocieszasz mnie i za to dziękuję; jednak prawda jest widoczna, trzeba coś poprawić. Hastur – kadłuba się robi; szkielety kadłuba (dół i góra) już zdjęte z deski montażowej czekają na szlifowanie i montaż w całość. Piotr d – dzięki za zwróconą uwagę, nie dysponuję wystarczająco dokładną dokumentacją lub rysunkami; w budowie radaru kierowałem się sugestią autora i jego wizją wyglądu przedniej ścianki radaru (na zdjęciu elementy r-11 i r-13), którą gdzieś widziałem ażurową. ![]() Sven – serdeczne podziękowania za uzupełnienie wiedzy; możliwe, że któryś z Twoich rysunków zainspirował mnie do wykonania radaru właśnie ażurowego. Wykonany radar jest tak mały, że raczej nie będę już w nim grzebał, pozostanie jak jest ku zapewne niezadowoleniu znawców i obojętności pozostałych. Do następnego. RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Karas - 19-01-2025 W pewnym sensie zgadzam się z Piotrem, ALE, ale modelarstwo rządzi się swoimi prawami. Zgadza się, że wszystkie zdjęcia ukazują radar z brezentem, ale to samo można powiedzieć o lufach dział, że sa z korkami lub czapeczkami, bębny na liny powinny być w workach brezentowych, jak i wiele wiele innych drobiazgów które służyły przedłużaniu życia komponentom w trudnych warunkach morskich. Ale nikt tak nie buduje modeli. Dlatego uważam, że radar jest jak najbardziej poprawnie wykonany w konwencji. pozdr RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Sven - 20-01-2025 Nawet w tzw modelach muzealnych nikt w coś takiego się nie bawi, powyższa teoria nie ma nigdzie zastosowania w modelarstwie, nawet wśród mocno zakręconych modelarzy. W poniższym fragmencie zdjęcia Hooda z marca 1941 antena tego radaru raczej nie jest niczym owinięta i coś tam widać co raczej potwierdza powyższe rysunki i ogólną ideę w modelu. ![]() RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Karas - 20-01-2025 hehe no ja właśnie bym obstawiał, że jest brezent, ponieważ misa jest wklęsła, spodziewałbym się jakiegoś światło/cienia a tu tego nie ma. jest cień jak od płaskiej powierzchni. Nie mniej zgadzam się, że lepiej jest BEZ: ] RE: [R] HMS Hood; 1:300; MM 10-11-12 / 2007 - Lukee - 20-01-2025 Odnośnie tego czy na tym zdjęciu widać brezent czy nie to jestem zdania, że przy tej jakości trudno to stwierdzić ale na moje oko to jest to po prostu na tyle gęsta siatka, że w tym oświetleniu sprawia wrażenie płaskiej powierzchni. Proponuję obejrzeć film https://www.youtube.com/watch?v=t-fJ255jMH4 2:33... i późniejsze. |