Liczba postów: 2
Liczba wątków: 2
Witam serdecznie,
Mam pytanie techniczne bardziej doświadczonych kolegów o fazowanie krawędzi. Wróciłem do hobby po ponad 10 latach przerwy i nie ukrywam, ten temat nie był kiedyś popularny. Większość stawiała na retusz.
Znacie jakieś fajne tipy i sztuczki? Po papierach ściernych krawędzie nie zostają jednak idealnie wykończone (a może granulacji P600 była za agresywna?)
Pozdrawiam
Mateusz
Liczba postów: 84
Liczba wątków: 0
Pomysły:
1. Spróbuj papier o granulacji 1000.
2. Zamiast papieru ściernego wykorzystaj ostry skalpel.
Liczba postów: 2,520
Liczba wątków: 152
Masz całkem dobry pomysł ale osobiście nie przesadzałbym i nie musi być to aż 1000 papier lub skalpel. Ja uzywam papieru 500 i jest znośnie.
QŃ robi takie rzeczy ze swoimi modelami i na łączeniu właściwie nie używa tam retuszu.
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 17
Do fazowania zrobiłem sobie coś w rodzaju "pilników" - na paski grubej (twardej) tektury o szer. 2 cm i długości ok. 11 cm naklejam z dwóch stron trochę krótsze (uchwyt) paski papieru ściernego o różnych gradacjach. 400-ka świetnie sprawdza się przy fazowaniu krawędzi, drobniejsze szybko się zapychają... Przy szlifowaniu krawędzi wręg zabezpieczonych Paraloidem nawet 160-ka...
Liczba postów: 2,707
Liczba wątków: 210
Kilminster, jak bardzo ta żywica utwardza karton, pytam to w kontekście jej cięcia.
Zastanawiam się bowiem czy można by nasączyć ażurowe konstrukcje np. dźwigów ale jeszcze przed ich wycięciem.
Zakładam ze ta żywica bardzo dobrze je usztywni po wycięciu i powinna być nie widoczna na powierzchni czyli wniknie w karton.