15-02-2024, 11:53
Kabina w środku robi mega wrażenie
super to wygląda!

[R] An-14 - Orlik - skala 1:33
|
15-02-2024, 11:53
Kabina w środku robi mega wrażenie
![]()
07-05-2024, 11:45
Po skończeniu F-16, wracam do budowy An-a. Ten etap budowy to oklejania pokryciem kadłuba. Zdecydowałem się rozpocząć oklejanie od segmentu z wejściem do samolotu. Pomimo sporego szlifowania i zdarcia sporej ilości kartonu z oklejki wnętrza, nie udało się idealnie okleić pokryciem ten segment - zabrakło 0,5 mm. Następnie zacząłem przyklejać pokrycie kadłuba, kierując się w stronę dziobu samolotu. Dwa segmenty z oszkleniem przedziału pasażerskiego skleiłem razem jeszcze przed montażem do kadłuba, tak aby spokojnie przykleić folię imitującą oszklenie. Potem doszły kolejne 3 segmenty i został do przyklejania sam dziób - tutaj na razie pasowanie na taśmę i chyba wszystko jest ok. Najważniejsze przy tym etapie budowy to fakt, że udało mi się zachować pasowanie kolorowych pasków na poszczególnych segmentach.
Kilka zdjęć z tego etapu budowy: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
08-05-2024, 11:21
O! To fajnie. Znowu będzie się działo
![]()
13-05-2024, 06:28
Noo Michał, coraz ciekawiej to wygląda
![]() Mam nadzieję, że poszycie zewnętrzne kabiny jest dobrze zaprojektowane bo coś tak się obawiam, że przy wnękach okiennych będziesz miał cholernie ciężki orzech do zgryzienia ![]() Choć to nie moja bajka to aż mnie trzęsie na samą myśl oklejania tej kabiny ![]()
28-06-2024, 09:54
Po prawie dwóch miesiącach walki udało mi się w końcu przykleić osłonę kabiny pilota. Dużo było przymierzania, docinania, poprawiania, aż w końcu niektóre elementy zaczęły wyglądać na dość zmaltretowane. Podjąłem decyzję, że usunę ramki oszklenie z poszycia wewnętrznego kabiny oraz zeszlifuję maksymalnie wręgi, tak aby osłona pasowała do kadłuba. Potem wydrukowałem ze skanów ramki i przykleiłem je do oszklenia w osłonie, wraz z resztami poszycia wewnętrznego kabiny. Dopiero taki zestaw pasował do siebie. Od siebie dodam, że do przyklejenia oszklenia użyłem po raz pierwszy kleju kupionego od Maćka Herbuta i mogę powiedzieć, że wg mnie sprawuję się lepiej niż klej od Microscale.
![]() ![]() W między czasie sklejałem kolejne podzespoły płatowca. Najpierw pylony podwozia głównego. W sumie to wygodniej ten etap budowy byłoby wykonać na samym początku - jeszcze przed przyklejeniem szkieletu pylonów do kadłuba. Od siebie dołożyłem reflektory do lądowania. Podczas budowy napotkałem na dwa błędy. Pierwszy widać na zdjęciu - nie wiem dlaczego tak wychodzi, ale pokrycie pylonów bazowałem do otwory goleni podwozia. Druga sprawa to owiewka pylonu - nie wiadomo, gdzie ją dokładnie przykleić, na kadłubie i pylonach nie ma żadnych linii wyznaczających miejsce przyklejenia. Zrobiłem tak, że skleiłem razem obie części owiewki i dopiero dla takiego zestawu szukałem prawidłowego położenia na modelu. Jakoś się udało. ![]() ![]() Wykonałem również tylną część kadłuba oraz podwozie - tutaj uwagę zwraca moim zdaniem jego zbyt delikatna budowa, istnieje ryzyko deformacji zawieszenia, na razie pozalewałem to cyjanoakrylem, ale gotowy model będę chyba trzymał na jakiejś podstawce odciążającej podwozie. ![]() ![]() ![]() ![]() Na koniec - rozpocząłem budowę usterzenia, na razie mam gotowy szkielet: ![]()
30-06-2024, 09:24
Czwarte zdjęcie po prostu genialne!
Wyszedł przepiękny trójkołowiec ![]()
01-07-2024, 09:39
Wszystko pasuje przekozak, z tymi ramkami to musiałeś nieźle się napocić, trudne decyzje, ale popłaciło ;]
![]()
01-07-2024, 01:22
bedzie pan zadowolony
![]() Fajny bo niepowtarzalny i fajny bo fajny ten model jest
17-07-2024, 10:13
Model dawno skończony, nawet zaliczył dwa konkursy - najwyższa pora dokończyć relację. W związku z małą ilością czasu w sierpniu i chcąc zdążyć z modelem na konkurs w Przeciszowie, postanowiłem przerwać relację, aby maksymalnie wykorzystać każdą wolną chwilę na sklejania. I od tego momentu zaczęły się schody. O ile szkielety gondol silnikowych nie sprawiły problemów, to szkielet centropłatu, zewnętrznych części skrzydeł oraz lotek i klap to już inna bajka. W każdym z wymienionych przeze mnie powyżej szkieletów dżwigary były za długie od 1 do 2 mm. Myślałem, że ja coś robię źle, ale kolega prowadzący relację na facebooku i używający wręg laserowych miał te same problemy. Na zdjęciach poniżej widać jak za długie były szkielety.
![]() ![]() ![]() Do wycinania wręg klap szczelinowych zrobiłem sobie taki przyrząd jak poniżej: ![]() Następnie - schody wejściowe do przestrzeni pasażerskiej. ![]() Tutaj widać kołpaki śmigieł, które sklejałem po raz pierwszy przy pomocy przyrządu widocznego na zdjęciu - świetne ułatwienie przy sklejaniu listków: ![]() Na ostatnim zdjęciu - moje wzmocnienia łopat śmigła - projekt niczego nie przewiduje. ![]() A teraz pora na galerię końcową - na jej wykonanie po skończeniu budowy modelu też za bardzo nie miałem czasu, pora to nadrobić. Podsumowując - model bardzo trudny w budowie, zwłaszcza, że instrukcja jest trochę uboga w rysunki, opis niekoniecznie wszystko wyjaśnia. Skończyłem go, chociaż podczas budowy skrzydeł miałem ochotę zaprzestać budowy - na zdjęciach widać brzydką krawędź natarcia skrzydeł, a osoby oglądające model na konkursach na pewno zauważyły miejscami zapadnięte pokrycie skrzydeł. Ale mimo wszystko cieszę się, że go mam. Jeszcze jedno - trochę za późno znalazłem dwie takie galerię, które mogą pomóc innym chętnym w budowie: https://igor113.livejournal.com/967671.html https://igor113.livejournal.com/1824785.html A teraz kilka zdjęć gotowego modelu: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
01-11-2024, 11:20
Jak zawsze model zbudowałeś po prostu świetny, a tak masakra z poszyciem kabiny była szokująca, a efekt jak by wszystko poszło gładko i bez problemów.
02-11-2024, 12:00
Śliczny samolocik a wykonanie modelu po prostu fenomenalne
![]() Ale proszę Cię powiedz co to za "narzędzie" z tymi kopułkami z określonymi średnicami oraz napisz jak wyszlifowałeś igłę na pożądany rozmiar. Kiedyś próbowałem szlifować igłę ale miałem olbrzymie problemy.
02-11-2024, 10:06
(02-11-2024, 12:00)Lukee napisał(a): Śliczny samolocik a wykonanie modelu po prostu fenomenalne Narzędzie to coś takiego: https://allegro.pl/oferta/szablon-kolowy...3769131271 Natomiast igłę przygotowałem przy użyciu zwykłego pilnika do metalu (oczywiście drobnego), najpierw próbowałem diamentowym, ale zwykły, ślusarski okazał się lepszy - oczywiście polskiej produkcji - Befana Bydgoszcz.
11-11-2024, 05:45
no fajnie żeś się zaprezentował, model zacny, aż miło popatrzeć,
na macie: coś tam się klei....
Ostatnio Sklejone: Nieuport 16c.1 Spitfire Mk.Ia Tomahawk IIb Bell AH-1F, Tornado GR.1, Mustang III, Hawker Hurricane A6M2 Zero, F-117 Nighthawk F-15C Eagle, Spitfire Vb Trop, Messerschmitt BF-109 E-4, PzKpfw VI Tiger I, F-16 52+, |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|