Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[R] An-14 - Orlik - skala 1:33
Kabina w środku robi mega wrażenie Smile super to wygląda!
Odpowiedz
Po skończeniu F-16, wracam do budowy An-a. Ten etap budowy to oklejania pokryciem kadłuba. Zdecydowałem się rozpocząć oklejanie od segmentu z wejściem do samolotu. Pomimo sporego szlifowania i zdarcia sporej ilości kartonu z oklejki wnętrza, nie udało się idealnie okleić pokryciem ten segment - zabrakło 0,5 mm. Następnie zacząłem przyklejać pokrycie kadłuba, kierując się w stronę dziobu samolotu. Dwa segmenty z oszkleniem przedziału pasażerskiego skleiłem razem jeszcze przed montażem do kadłuba, tak aby spokojnie przykleić folię imitującą oszklenie. Potem doszły kolejne 3 segmenty i został do przyklejania sam dziób - tutaj na razie pasowanie na taśmę i chyba wszystko jest ok. Najważniejsze przy tym etapie budowy to fakt, że udało mi się zachować pasowanie kolorowych pasków na poszczególnych segmentach.
Kilka zdjęć z tego etapu budowy:

[Obrazek: an_024_th.jpg] [Obrazek: an_025_th.jpg]
[Obrazek: an_026_th.jpg] [Obrazek: an_027_th.jpg]
[Obrazek: an_028_th.jpg]
Odpowiedz
O! To fajnie. Znowu będzie się działo  Big Grin
Odpowiedz
Noo Michał, coraz ciekawiej to wygląda PDT_Armataz_01_34
Mam nadzieję, że poszycie zewnętrzne kabiny jest dobrze zaprojektowane bo coś tak się obawiam, że przy wnękach okiennych będziesz miał cholernie ciężki orzech do zgryzienia Confused 
Choć to nie moja bajka to aż mnie trzęsie na samą myśl oklejania tej kabiny PDT_Armataz_01_09
Odpowiedz
Po prawie dwóch miesiącach walki udało mi się w końcu przykleić osłonę kabiny pilota. Dużo było przymierzania, docinania, poprawiania, aż w końcu niektóre elementy zaczęły wyglądać na dość zmaltretowane. Podjąłem decyzję, że usunę ramki oszklenie z poszycia wewnętrznego kabiny oraz zeszlifuję maksymalnie wręgi, tak aby osłona pasowała do kadłuba. Potem wydrukowałem ze skanów ramki i przykleiłem je do oszklenia w osłonie, wraz z resztami poszycia wewnętrznego kabiny. Dopiero taki zestaw pasował do siebie. Od siebie dodam, że do przyklejenia oszklenia użyłem po raz pierwszy kleju kupionego od Maćka Herbuta i mogę powiedzieć, że wg mnie sprawuję się lepiej niż klej od Microscale.

[Obrazek: an_029_th.jpg] [Obrazek: an_030_th.jpg]

W między czasie sklejałem kolejne podzespoły płatowca. Najpierw pylony podwozia głównego. W sumie to wygodniej ten etap budowy byłoby wykonać na samym początku - jeszcze przed przyklejeniem szkieletu pylonów do kadłuba. Od siebie dołożyłem reflektory do lądowania. Podczas budowy napotkałem na dwa błędy. Pierwszy widać na zdjęciu - nie wiem dlaczego tak wychodzi, ale pokrycie pylonów bazowałem do otwory goleni podwozia. Druga sprawa to owiewka pylonu - nie wiadomo, gdzie ją dokładnie przykleić, na kadłubie i pylonach nie ma żadnych linii wyznaczających miejsce przyklejenia. Zrobiłem tak, że skleiłem razem obie części owiewki i dopiero dla takiego zestawu szukałem prawidłowego położenia na modelu. Jakoś się udało.

[Obrazek: an_031_th.jpg] [Obrazek: an_032_th.jpg]

Wykonałem również tylną część kadłuba oraz podwozie - tutaj uwagę zwraca moim zdaniem jego zbyt delikatna budowa, istnieje ryzyko deformacji zawieszenia, na razie pozalewałem to cyjanoakrylem, ale gotowy model będę chyba trzymał na jakiejś podstawce odciążającej podwozie.

[Obrazek: an_033_th.jpg] [Obrazek: an_034_th.jpg]
[Obrazek: an_035_th.jpg] [Obrazek: an_036_th.jpg]

Na koniec - rozpocząłem budowę usterzenia, na razie mam gotowy szkielet:

[Obrazek: an_037_th.jpg]
Odpowiedz
Czwarte zdjęcie po prostu genialne!
Wyszedł przepiękny trójkołowiec Big Grin  Jeszcze tylko silnik ze śmigłem gdzieś od tyłu albo na grzbiecie zamiast płata i gotowy!
Odpowiedz
Wszystko pasuje przekozak, z tymi ramkami to musiałeś nieźle się napocić, trudne decyzje, ale popłaciło ;]
[Obrazek: J8HtZWI.png]
Odpowiedz
bedzie pan zadowolony Smile
Fajny bo niepowtarzalny i fajny bo fajny ten model jest
Odpowiedz
Usterzenie gotowe i przyklejone do ogona. Najpierw zdjęcia samych sterów ( po lewej stery kierunku, po prawej stery wysokości) oraz 2 zdjęcia całego usterzenia:
[Obrazek: an_038_th.jpg] [Obrazek: an_039_th.jpg]
[Obrazek: an_040_th.jpg]

A tutaj cały podzespół zamontowany do płatowca. Widać również początek budowy centropłata.
[Obrazek: an_041_th.jpg] [Obrazek: an_042_th.jpg]
[Obrazek: an_043_th.jpg]
Odpowiedz
Model dawno skończony, nawet zaliczył dwa konkursy - najwyższa pora dokończyć relację. W związku z małą ilością czasu w sierpniu i chcąc zdążyć z modelem na konkurs w Przeciszowie, postanowiłem przerwać relację, aby maksymalnie wykorzystać każdą wolną chwilę na sklejania. I od tego momentu zaczęły się schody. O ile szkielety gondol silnikowych nie sprawiły problemów, to szkielet centropłatu, zewnętrznych części skrzydeł oraz lotek i klap to już inna bajka. W każdym z wymienionych przeze mnie powyżej szkieletów dżwigary były za długie od 1 do 2 mm. Myślałem, że ja coś robię źle, ale kolega prowadzący relację na facebooku i używający wręg laserowych miał te same problemy. Na zdjęciach poniżej widać jak za długie były szkielety.

[Obrazek: an_044_th.jpg] [Obrazek: an_046_th.jpg]
[Obrazek: an_047_th.jpg]

Do wycinania wręg klap szczelinowych zrobiłem sobie taki przyrząd jak poniżej:

[Obrazek: an_045_th.jpg]

Następnie -  schody wejściowe do przestrzeni pasażerskiej.

[Obrazek: an_048_th.jpg]

Tutaj widać kołpaki śmigieł, które sklejałem po raz pierwszy przy pomocy przyrządu widocznego na zdjęciu - świetne ułatwienie przy sklejaniu listków:

[Obrazek: an_049_th.jpg]

Na ostatnim zdjęciu - moje wzmocnienia łopat śmigła - projekt niczego nie przewiduje.
[Obrazek: an_050_th.jpg]

A teraz pora na galerię końcową - na jej wykonanie po skończeniu budowy modelu też za bardzo nie miałem czasu, pora to nadrobić. Podsumowując - model bardzo trudny w budowie, zwłaszcza, że instrukcja jest trochę uboga w rysunki, opis niekoniecznie wszystko wyjaśnia. Skończyłem go, chociaż podczas budowy skrzydeł miałem ochotę zaprzestać budowy - na zdjęciach widać brzydką krawędź natarcia skrzydeł, a osoby oglądające model na konkursach na pewno zauważyły miejscami zapadnięte pokrycie skrzydeł. Ale mimo wszystko cieszę się, że go mam.
Jeszcze jedno - trochę za późno znalazłem dwie takie galerię, które mogą pomóc innym chętnym w budowie:

https://igor113.livejournal.com/967671.html
https://igor113.livejournal.com/1824785.html

A teraz kilka zdjęć gotowego modelu:

[Obrazek: an14g_01_th.jpg] [Obrazek: an14g_02_th.jpg]
[Obrazek: an14g_03_th.jpg] [Obrazek: an14g_04_th.jpg]
[Obrazek: an14g_05_th.jpg] [Obrazek: an14g_06_th.jpg]
[Obrazek: an14g_07_th.jpg] [Obrazek: an14g_08_th.jpg]
[Obrazek: an14g_08_th.jpg] [Obrazek: an14g_10_th.jpg]
Odpowiedz
Jak zawsze model zbudowałeś po prostu świetny, a tak masakra z poszyciem kabiny była szokująca, a efekt jak by wszystko poszło gładko i bez problemów.
Odpowiedz
Śliczny samolocik a wykonanie modelu po prostu fenomenalne Big Grin
Ale proszę Cię powiedz co to za "narzędzie" z tymi kopułkami z określonymi średnicami oraz napisz jak wyszlifowałeś igłę na pożądany rozmiar. Kiedyś próbowałem szlifować igłę ale miałem olbrzymie problemy.
Odpowiedz
Pięknie sklejone latadło. Gratuluję
Pozdrawiam

[Obrazek: usnavy2ui2.png]
Odpowiedz
(02-11-2024, 12:00)Lukee napisał(a): Śliczny samolocik a wykonanie modelu po prostu fenomenalne Big Grin
Ale proszę Cię powiedz co to za "narzędzie" z tymi kopułkami z określonymi średnicami oraz napisz jak wyszlifowałeś igłę na pożądany rozmiar. Kiedyś próbowałem szlifować igłę ale miałem olbrzymie problemy.

Narzędzie to coś takiego:  https://allegro.pl/oferta/szablon-kolowy...3769131271

Natomiast igłę przygotowałem przy użyciu zwykłego pilnika do metalu (oczywiście drobnego), najpierw próbowałem diamentowym, ale zwykły, ślusarski okazał się lepszy - oczywiście polskiej produkcji - Befana Bydgoszcz.
Odpowiedz
no fajnie żeś się zaprezentował, model zacny, aż miło popatrzeć,
Odpowiedz