Liczba postów: 916
Liczba wątków: 49
Witajcie.
Przedstawiam Wam model, kolejny w mojej kolekcji.
Oto TATRA z wydawnictwa PMHT, model wydany w wersji powiększonej do 1:25.
Budowany zgodnie z instrukcją i dostępnymi opcjami ; skręcane koła, wnętrze kabiny, podnoszony kiper i co ciekawe ruchome zawieszenie. O kręcących się kołach nie wspomnę, bo ich nie robię.
Ruchome zawieszenie daje możliwość pracy kół w pionie. Tak zrobiłem z ciekawości i teraz żałuję, kupa pracy a efekt żaden. Ciężar modelu, choć prawie żaden, spowodował, że model opadł, a koła zostały. Tak więc nie widać ruchomości zawieszenia /chyba że w dioramie/, ja wstawiłem pod koła kliny, by pokazać ten efekt.
Zapraszam do oglądania, przed krytyką /każdą/ się nie ugnę.
"Kruca bomba mało casu"
----------------------------------------
Liczba postów: 2,043
Liczba wątków: 37
A co tutaj krytykować? Ładnie i czysto sklejony model.
No dobra, znalazłem - tłoczysko siłownika skrzyni ładunkowej mogło by być błyszczące
Liczba postów: 2,133
Liczba wątków: 137
No ładnie Panie. Gratukuje. Oj żeby tak pepiki ,,papugę" przeskalowali. Zaraz bym robił na Transbud.
Kościół winien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród winien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec praw Kościoła. Żadna religia nie może im przeczyć, odwołując się do prawa boskiego, przeciwnie, każda religia powinna być posłuszna prawom ustanowionym przez naród.
Tadeusz Kościuszko (1746?1817) generał, bohater Stanów Zjednoczonych
Liczba postów: 1,775
Liczba wątków: 32
Bardzo przyjemny model, gratuluję.
Czy mógłbyś doprecyzować, co masz na myśli pisząc: "że model opadł, a koła zostały"?
No i nie ukrywam, że chętnie zobaczyłbym spód ciężarówki ![Wink Wink](https://papermodels.pl/images/smilies/wink.png) .
Andrzej, czy "papuga" to Tatra 148? Taka: http://www.pmht.net/s02.html
"Duma mnie rozpiera jak groch jelita frontowego oficera"
Bardzo dziękuję, że podoba się Wam moja praca . Marna bo marna, ale jednak.
Lukee
No toś sobie wymyślił srebrną rurę. Gdzieś na forum widziałem taki pisak co maluje na śrebno i nawet taki mam, ale nie chrom tylko mat, więc został w standardzie.
Andrzej
Jest taka papuga, nawet ją posiadam.
Tuco Też pokazał inną
Tuco
Jak podniesiesz model, to koła opadną, bo są ruchome na wahaczach. Normalnie nadwozie unoszą poduszki między rurą półosi a ramą, a w modelu musiał bym wstawiać jakieś sprężynki żeby unieść budę. Myślę, że wiesz o co chodzi.
Ps. Z tą krytyką to kłamałem, jeszcze raz coś się komuś nie spodoba to w Przyciszowie dojdzie do szarpacki, już ja was znajdę.
"Kruca bomba mało casu"
Liczba postów: 785
Liczba wątków: 40
Piękny model. Koła na klinach się ugięły ale Ty przed krytyką się nie uginaj.
Zresztą co tu krytykować, zwłaszcza po lekturze tłustego druku w ostatnim poście.
W galerii:
Wellington, Ki-51, MiG-3, Jak-12M, Ił-4, Jak-12A, P-47M, Fw 190D-9, Ki-61, Pe-2, Turbolet, P51-D "Margaret", P51-D "Ridge", B-17G, Lysander, Ju-88, Fw-190 A4, Tempest, Tomahawk, Orlik, Bryza, Liberator, An-2, Halifax, Lancaster..., Piper.
galeon Revenge.
Liczba postów: 2,043
Liczba wątków: 37
A ja mam taki pisak...
Ino fajny jest na plastiku - daje idealny chrom. Na papierze już tak dobrze nie jest...
Wyślij linka to se kupie
"Kruca bomba mało casu"
Liczba postów: 2,133
Liczba wątków: 137
30-12-2024, 10:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2024, 10:56 przez Andrzej Px48.)
A masz:
https://www.mojehobby.pl/products/Liquid...e-5mm.html
Tylko przedtem polóz na papier lakier bezbarwny.
Widzałem ten specyfik w działaniu. Posmarowany lemiesz pługa,przetarty po 5 min. chusteczką higieniczną. Efekt lustra .
Tuco: Tak to ona.Będzie moja
Kościół winien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród winien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec praw Kościoła. Żadna religia nie może im przeczyć, odwołując się do prawa boskiego, przeciwnie, każda religia powinna być posłuszna prawom ustanowionym przez naród.
Tadeusz Kościuszko (1746?1817) generał, bohater Stanów Zjednoczonych
Liczba postów: 1,496
Liczba wątków: 42
Podoba się mnie ten czysto sklejony model
"Kruca bomba mało casu"
|