Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[R] m/s Elbląg, Modelik 3/25, skala 1:400.
Witam.
Zapraszam do relacji polskiego statku handlowego m/s Elbląg, z wydawnictwa Modelik, jest to ich ostatnia nowość skala 1:400. Autorem opracowania jest Michał Glock. Model jest przyjemny w klejeniu i dość prosty. Kilka zdjęć z pierwszych elementów.

[Obrazek: elb1.jpg]
[Obrazek: elb2.jpg]
[Obrazek: elb3.jpg]
[Obrazek: elb4.jpg]
[Obrazek: elb5.jpg]
[Obrazek: elb6.jpg]
[Obrazek: elb7.jpg]
[Obrazek: elb8.jpg]
[Obrazek: elb9.jpg]
[Obrazek: elb10.jpg]
[Obrazek: elb11.jpg]
[Obrazek: elb12.jpg]
[Obrazek: elb13.jpg]
[Obrazek: elb14.jpg]
[Obrazek: elb15.jpg]
[Obrazek: elb16.jpg]
[Obrazek: elb17.jpg]
[Obrazek: elb18.jpg]

Pozdrawiam Michał.
Odpowiedz
Widzę, że taka mała szybka robótka na niedzielę Wink
Ja miałem chrapkę na Sołdka ale jest tylko w skali 1:100, więc kupiłem inny masowiec Kraków/Wilno.

Jeśli się Michał nie obrazisz to zapytam czym wycinasz? Widzę, albo tak mi się wydaje, pole do potrenowania cięcia. 
Mam bowiem wrażenie, że miejscami ciąłeś po linii, a miejscami nie. Ja używam dwóch skalpeli AK-4 i AK-5 ale np. poszycie w PGM17 zdecydowanie wolałem ciąć "piątką" szło mi to zdecydowanie bardziej precyzyjnie. Jakie tam są linie obrysu to sam wiesz najlepiej. 
Mało tego niestety ale tu się musiałem wspomagać okularami x1, takimi nagłownymi.
Taki mały prosty model moim zdaniem jest świetny do treningu bo mniejszy nakład pracy i nie tak nużący.
W budowie:  Halny; PGM17
Odpowiedz
Co dają okulary x1 ? Przecież 1x1= nadal 1 ...
Odpowiedz
Wielkość "powiększenia" jest tak w tych produktach podawana. To jest najmniejsze dostępne powiększenie, jak dla mnie ok. Ważna jest też jakość dlatego tych najtańszych nie polecam. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to pokaże je na zdjęciu.
Odpowiedz
chodzi mi o to , że x1 to zgodnie z matematyką nic nie zmienia. Może to jest +1 dioptria ? Wtedy tak
Odpowiedz
To nie mam specjalnego znaczenia, opisałem jakie znajdziesz oznaczenia w aukcjach "lup nagłownych". W starej najmniejsze miałem x1,1. W tym kończy się na x3,5 (to już musiał bym coś przed samym nosem robić, np. przewlekać nitki przez jakieś miniaturowe oczka, a są i takie co się reklamują jako x5.
Tak więc dla zobrazowania przydatności to x1 daje mi z około 30 - 35 cm mam pełną ostrość widzenia i powiększony obraz. Przy linii obrysowej, która jest ledwo widoczna lub jej nie ma, bardzo poprawia to pewność prowadzenia ostrza i dokładność wycinania. Generalnie staram się kleić bez tych szkieł ale czasem się nimi wspomagam jak coś jest bardzo małe lub gdy mam zmęczone oczy.
Moim zdaniem największe znaczenie ma jakość soczewek i ja takie okulary nagłowne znalazłem i jestem z nich bardziej niż zadowolony.
Odpowiedz
(20-02-2025, 11:38)Piterski napisał(a): Wielkość "powiększenia" jest tak w tych produktach podawana. To jest najmniejsze dostępne powiększenie, jak dla mnie ok. Ważna jest też jakość dlatego tych najtańszych nie polecam. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to pokaże je na zdjęciu.

Ja jestem baaardzo zainteresowany jakie to są te dobre...  Big Grin
Odpowiedz
Witam.
Piterski- wycinam i nożyczkami i nożykami, też mam lupę nagłowną i też wycinam AK-4 i AK-3 i AK-5, jak wyjadę gdzieś poza obrys to i tak się nie przejmuję bo linie są cienkie nie to co w starych modelach, z metra nie widać tego co jest na zdjęciu.
[Obrazek: elb19.jpg]
[Obrazek: elb20.jpg]

Pozdrawiam Michał.
Odpowiedz
Może się Michał mnie nie pogoni, bo Ciągle się o coś "czepiam" Tongue ale w dobrej wierze.
Michał ja tam jednak widzę, że Ci to cięcie się rozjechało ale ok. nie czepiam się klej tak jak lubisz nie każdy musi iść tą samą ścieżką, a relacje twoje i tak chętnie oglądam.

Lukee, polecam te poniżej. 
Uwaga na kształt soczewek bo te są naprawdę bardzo dobre jakościowo, a są aukcje z identyczną obudową ale klasycznymi szybkami i trochę tańsze. 

[Obrazek: nXphhC.jpg]
Odpowiedz
mam dokładnie identyczne i też sobie chwalę
przy normalnych elementach używam okularów - takie marketowe +2 i +3 dioptrie
tych nagłownych używam do drobniutkich detali i ostatnio przy cerkwi jak wycinałem te "bałwanki" narysowane czarną rozmytą linią na ciemno-brązowym tle
Odpowiedz
W komentarzach piszą, że szkło się im wypina to najcięższe lub że się mogą zsuwać z głowy.
U mnie nic się nie wypina, z nosa ani drgną, a jak coś można zastąpić nauszniki paskiem, ale jakość tych szkieł jest super.
Jasne nie podbarwiają i nie mam efektu rozmycia ostrości jak miałem przy tych z prostymi szybkami.
Odpowiedz
Witam.

Lupy lupami z modelem brnę dalej.
[Obrazek: elb22.jpg]
[Obrazek: elb23.jpg]
[Obrazek: elb24.jpg]

Pozdrawiam Michał.
Odpowiedz
Zablo... Połóż chociaż kartkę na bałaganie na stole...
Jakaś dziwna moda ostatnio zapanowała by pokazywać wszystko w około modelu.
Odpowiedz
Witam.
Budowa modelu zmierza ku końcowi, zostało już niewiele elementów.

[Obrazek: elb25.jpg]
[Obrazek: elb26.jpg]

Pozdrawiam Michał.
Odpowiedz
Ładnie i czysto to wychodzi...  PDT_Armataz_01_34
Odpowiedz