Liczba postów: 759
Liczba wątków: 148
Liczba postów: 2,826
Liczba wątków: 210
Widzę, że taka mała szybka robótka na niedzielę

Ja miałem chrapkę na Sołdka ale jest tylko w skali 1:100, więc kupiłem inny masowiec Kraków/Wilno.
Jeśli się Michał nie obrazisz to zapytam czym wycinasz? Widzę, albo tak mi się wydaje, pole do potrenowania cięcia.
Mam bowiem wrażenie, że miejscami ciąłeś po linii, a miejscami nie. Ja używam dwóch skalpeli AK-4 i AK-5 ale np. poszycie w PGM17 zdecydowanie wolałem ciąć "piątką" szło mi to zdecydowanie bardziej precyzyjnie. Jakie tam są linie obrysu to sam wiesz najlepiej.
Mało tego niestety ale tu się musiałem wspomagać okularami x1, takimi nagłownymi.
Taki mały prosty model moim zdaniem jest świetny do treningu bo mniejszy nakład pracy i nie tak nużący.
Liczba postów: 150
Liczba wątków: 2
Co dają okulary x1 ? Przecież 1x1= nadal 1 ...
Wielkość "powiększenia" jest tak w tych produktach podawana. To jest najmniejsze dostępne powiększenie, jak dla mnie ok. Ważna jest też jakość dlatego tych najtańszych nie polecam. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to pokaże je na zdjęciu.
21-02-2025, 01:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2025, 01:20 przez żółtodziób.)
chodzi mi o to , że x1 to zgodnie z matematyką nic nie zmienia. Może to jest +1 dioptria ? Wtedy tak
To nie mam specjalnego znaczenia, opisałem jakie znajdziesz oznaczenia w aukcjach "lup nagłownych". W starej najmniejsze miałem x1,1. W tym kończy się na x3,5 (to już musiał bym coś przed samym nosem robić, np. przewlekać nitki przez jakieś miniaturowe oczka, a są i takie co się reklamują jako x5.
Tak więc dla zobrazowania przydatności to x1 daje mi z około 30 - 35 cm mam pełną ostrość widzenia i powiększony obraz. Przy linii obrysowej, która jest ledwo widoczna lub jej nie ma, bardzo poprawia to pewność prowadzenia ostrza i dokładność wycinania. Generalnie staram się kleić bez tych szkieł ale czasem się nimi wspomagam jak coś jest bardzo małe lub gdy mam zmęczone oczy.
Moim zdaniem największe znaczenie ma jakość soczewek i ja takie okulary nagłowne znalazłem i jestem z nich bardziej niż zadowolony.
Liczba postów: 2,088
Liczba wątków: 37
(20-02-2025, 11:38)Piterski napisał(a): Wielkość "powiększenia" jest tak w tych produktach podawana. To jest najmniejsze dostępne powiększenie, jak dla mnie ok. Ważna jest też jakość dlatego tych najtańszych nie polecam. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to pokaże je na zdjęciu.
Ja jestem baaardzo zainteresowany jakie to są te dobre...
Witam.
Piterski- wycinam i nożyczkami i nożykami, też mam lupę nagłowną i też wycinam AK-4 i AK-3 i AK-5, jak wyjadę gdzieś poza obrys to i tak się nie przejmuję bo linie są cienkie nie to co w starych modelach, z metra nie widać tego co jest na zdjęciu.
Pozdrawiam Michał.
21-02-2025, 10:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2025, 10:06 przez Piterski.)
Może się Michał mnie nie pogoni, bo Ciągle się o coś "czepiam"

ale w dobrej wierze.
Michał ja tam jednak widzę, że Ci to cięcie się rozjechało ale ok. nie czepiam się klej tak jak lubisz nie każdy musi iść tą samą ścieżką, a relacje twoje i tak chętnie oglądam.
Lukee, polecam te poniżej.
Uwaga na kształt soczewek bo te są naprawdę bardzo dobre jakościowo, a są aukcje z identyczną obudową ale klasycznymi szybkami i trochę tańsze.
21-02-2025, 02:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2025, 02:01 przez żółtodziób.)
mam dokładnie identyczne i też sobie chwalę
przy normalnych elementach używam okularów - takie marketowe +2 i +3 dioptrie
tych nagłownych używam do drobniutkich detali i ostatnio przy cerkwi jak wycinałem te "bałwanki" narysowane czarną rozmytą linią na ciemno-brązowym tle
W komentarzach piszą, że szkło się im wypina to najcięższe lub że się mogą zsuwać z głowy.
U mnie nic się nie wypina, z nosa ani drgną, a jak coś można zastąpić nauszniki paskiem, ale jakość tych szkieł jest super.
Jasne nie podbarwiają i nie mam efektu rozmycia ostrości jak miałem przy tych z prostymi szybkami.
Witam.
Lupy lupami z modelem brnę dalej.
Pozdrawiam Michał.
Zablo... Połóż chociaż kartkę na bałaganie na stole...
Jakaś dziwna moda ostatnio zapanowała by pokazywać wszystko w około modelu.
Witam.
Budowa modelu zmierza ku końcowi, zostało już niewiele elementów.
Pozdrawiam Michał.
Ładnie i czysto to wychodzi...