Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samolot MD 12 czyli jak odstraszyć od klejenia
Takie kesony w miejsce wzmocnienia skrzydeł są bodaj w Sumie z MM.
W budowie:  Halny; PGM17
Odpowiedz
Kesonowe (pudełkowe) dźwigary stosował w swoich modelach w ub.w. pan L. Komuda. Podobne, aliści nie takie! Były one jednokomorowe...
" Lenistwo jest rękojmią zdrowia "
Odpowiedz
(10-03-2025, 12:10)ZbiG napisał(a): Kesonowe (pudełkowe) dźwigary stosował w swoich modelach w ub.w. pan L. Komuda. Podobne, aliści nie takie! Były one jednokomorowe...

Tak jedno komorowe, ale też było kilka innych uproszczeń w szkieletach MM, sam sobie np. w Sumie dorabiałem dodatkowe żeberka, a w takim Rajdenie jest co, jedna podłużnica i jeden profil u nasady skrzydła. Tak więc takie szkielety do jakich przyzwyczaili nas w ostatnich latach inni projektanci to nie był kiedyś żaden standard.

Fajnie, że go przerabiacie ale chciałem zwrócić uwagę, że autorzy stosują różne rozwiązania. Czasem absurdalne dla jednych, a akceptowalne dla innych modelarzy.
Co innego jak poszycia brakuje i jeden segment nie pasuje do drugiego.
Odpowiedz
Ja nie mówie, że projekt jest skopany; na pewno zrobiony jest świetnie! Dla tych, co lubią takie zabawe. A ja po prostu chciałbym skleić papierowy model bez stresu i niepotrzebnych łamigłówek typu: - "co pan autor miał na myśli?". Do tego - dobry rysunek montażowy z oznaczeniem częśći. Czy to tak dużo? Panie Piterski: - nam, zwyczajnym sklejaczom potrzebne są zwykłe modele; mogą być o różnym stopniu trudności - tak, aby można było sobie wybrać model do stopnia swoich możliwości, nic poza tym! Udziwnianie i niepotrzebne komplikowanie projektów owocuje po prostu niechęcią zwykłych sklejaczy do tych dziwolągów i na forach sklejonych ich nie widać... 
  Do MD12 wzięliśmy się właśnie między innymi dla tej przyczyny, iż temat bardzo ciekawy, a modelu jakoś widać nie było. Więc któś początek uczynić powinien?...
Odpowiedz
I bardzo dobrze, że wzięliście go na warsztat, a na forum to jestem Piterski bez Pan.
Ja też skopałem coś w szkielecie kanonierki ale to poprawiam i nie rwę szat jak Rejtan, no ale każdy klei po swojemu.
Odpowiedz
Podziwiam ze chce ci sie męczyć z modelem autorstwa Pana AUTORA. ale chyba i ja sie skusze na ktorys bo niestety mam pare w kolekcji
Odpowiedz
Ehhhhh... - nie jest tak źle! Jeno nastawić sie trzeba na "ingerencje w projekt" i przygotować sie na błędną numeracje i niekompletne rysunki montażowe; niektóre niezgodne z rzeczywistoscią są. W przypadku MD-12 jest dosyć kiepski rozwarstwiający sie karton. Ale już poza tym - wszystko jest OK! 
  Słów uznania brakuje; naprawdę. Brakuje. Big Grin
Odpowiedz