Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poutni kostel na Homoli (Koniec)
oł yeah, świetna makieta kojarzy mi sie z kościołem w Sainte-Mere Eglise :razz:
Teraz tylko dorobić pluton piechoty, snajpera na wieży, Shermana stojącego na gruzach płotu, cegły i odłamki walające się po ziemi, piechur z panzerschreck'iem cczający się za ruinami jednej z wież który celuje w Shermana lecz zostje zdjęty celnym strzałem snajpera.... ehh mógłbym tak długo PDT_Armataz_01_36 :mrgreen: no ale jak to ma być współczesny kościółek to gdzie stadko moherów? :roll: :mrgreen:
Odpowiedz
Witam w ostatniej już części relacji poświęconej budownictwu sakralnemu.
Tak więc wszem i wobec miło mi jest ogłosić iż prace nad kościołem zostały ukończone :mrgreen:
Ostatnimi elementami jakie wykonałem były schody na wieże, bramy i krzyże.
Co do krzyży to ten na wieży został zrobiony ze szpilek i koralika pomalowanego na czerwono, a pozostałe z drucików służących do zamknięcia kanapek w woreczku :razz: Wszystkie zostały wykonane według własnego projektu, jak wspominałem wcześniej autor nie pokwapił się o ich zaprojektowanie i nie wynika to bynajmniej z wszechobecnego ateizmu w Czechach, ani na unijną ustawę uniemożliwiającą eksponowanie symboli religijnych w miejscach publicznych itp. (strach pomyśleć co by się stało jakby jakiś np. Arab chciał wykonać ten model gdzie były by w nim krzyże, pewnie poczuł by się urażony, a to już podchodzi pod Parlament w Strasburgu :mrgreen: ) Wynika to z uproszczenia modelu, tak jak np. kopuły mniejszych wież, w oryginale są ośmiokątne, a tutaj cztero :ble: . Wycinanka przeznaczona jest raczej dla początkujących, tak wiec autor ograniczył się pewnie do zarysowania sylwetki kościoła jak i najważniejszych, charakterystycznych elementów tej budowli. Tak czy inaczej u mnie krzyże są, może nie zbyt łatane, ale są :mrgreen:
Metalowe pręty w bramie zrobiłem z czarnej nici, był to jedyny materiał w domu który się do tego nadawał.
Podsumowując trzy weekendową prace nad modelem muszę przyznać że mimo iż wycinanka jest dosyć uproszczona i opracowana ręcznie nie posiada błędów, jedynie co paski tworzące wnękę okna są za krótkie, ale uporanie się z tym nie nastręcza problemów. Model skleja się bardzo przyjemnie :mrgreen:
Cytat:Ozzy może teraz robić wejście smoka
Ozzego nie bedzie, nie przyjął oferty bo razem ze swoją przygłupawą familią kreci kolejny odcinek Rodziny Osbournów :ble: MTV więcej płaci :evil:
Cytat:gdzie stadko moherów?
także nie będzie.
Dlaczego??
bo nie! :mrgreen:
No to teraz tylko konsekracja i zapraszam na mszę :razz:

[Obrazek: th_100_9643.jpg][Obrazek: th_100_9644.jpg][Obrazek: th_100_9645.jpg][Obrazek: th_100_9646.jpg][Obrazek: th_100_9647.jpg]
[Obrazek: th_100_9650.jpg][Obrazek: th_100_9651.jpg][Obrazek: th_100_9652.jpg][Obrazek: th_100_9653.jpg][Obrazek: th_100_9654.jpg]
[Obrazek: th_100_9656.jpg][Obrazek: th_100_9657.jpg][Obrazek: th_100_9661.jpg][Obrazek: th_100_9662.jpg][Obrazek: th_100_9663.jpg]
[Obrazek: th_100_9664.jpg][Obrazek: th_100_9665.jpg]

A to je vse

Serdecznie zapraszam do kolejnej mojej relacji, która pewnie już niebawem Confusedmile:

Pozdarwaim PDT_Armataz_01_14
Odpowiedz
Kościółek jak się patrzy, sprubój jeszcze polakierować, będą żywsze kolory.

Bardzo przyjemny modelik, w całości miły dla oka. Proste, bo proste ale wrażenie robi :wink:

Gratuluję ukończenia modelu :mrgreen:

Pozdro
szebi
[Obrazek: luft-userbar.png]
Odpowiedz
Bardzo ładna budowla, gratuluję :grin: !
A tak na marginesie: Fajne macie avatary z radkiem :mrgreen: .
Pozdro!
Odpowiedz
Dziękuje za miłe komentarze Confusedmile:

Cytat:Fajne macie avatary z radkiem

to on ściągnął po mnie, ja byłem pierwszy :razz: :razz: :razz:
Odpowiedz
Dobrze że się identycznie nie ubraliście, bo bym was nie odróżnił :razz: :lol: .
Pozdro!
Odpowiedz
Wicie dałeś czadu. Szkoda tylko że bez wojennej walorki o której rozmawialiśmy :wink:
Chuck Norris potrafi okopać się w wodzie...
Odpowiedz
nie no szybko sie uwinąłeś z tą kapliczką :razz: wygląda bardzo interesująco zwłaszcza ze mam w planach ją przerobić na jakąś oryginalną makietę rodem z II wojny światowej :mrgreen: :mrgreen:

Cytat:to on ściągnął po mnie, ja byłem pierwszy

ale też nie do końca, bo ja se pierwszy zrobiłem fotkę na tym motorze :mrgreen: (tzn tyś mi ją zrobił :roll: :razz: )

hehe, pozdro Cool
Odpowiedz
Cytat:ale też nie do końca,

Heh, wcześniej miałeś avatara z niemieckim granatem. Jak ci powiedziałem żebyś się nim trzasnął w łepetynę to zmieniłeś cwaniaku :razz:
Chuck Norris potrafi okopać się w wodzie...
Odpowiedz
Fajny kościółek i relację miło się oglądało. Relaksacyjne, że tak powiem :mrgreen:
W budowie:  Halny; PGM17
Odpowiedz
Cytat:zapraszam na mszę :razz:
Muszę w takim razie pogadać ze Sprudinem coby kota poświęcił :razz: :roll: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
Cieszy skończony kolejny model.
W przyszłości planuję coś podobnego wykonać Cool ( nie chodzi oczywiście o kościół, a o budynek ). Wielka szkoda że nie ma w kartonie Pałacu Kultury i Nauki Confusedad: .
Cytat:Co do krzyży to ten na wieży został zrobiony ze szpilek i koralika pomalowanego na czerwono, a pozostałe z drucików służących do zamknięcia kanapek w woreczku :razz: Wszystkie zostały wykonane według własnego projektu, jak wspominałem wcześniej autor nie pokwapił się o ich zaprojektowanie i nie wynika to bynajmniej z wszechobecnego ateizmu w Czechach, ani na unijną ustawę uniemożliwiającą eksponowanie symboli religijnych w miejscach publicznych itp. (strach pomyśleć co by się stało jakby jakiś np. Arab chciał wykonać ten model gdzie były by w nim krzyże, pewnie poczuł by się urażony, a to już podchodzi pod Parlament w Strasburgu :mrgreen: )
O dziwo podobno polska konstytucja gwarantuje podobne założenia...
( a ja nie jestem Arabem ) :roll:

Dobra, dość p... a co z Markiem :roll: :?: ( bynajmniej nie z Markiem Jurkiem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )

ps. Radki i Dombrki dogadajcie się w końcu co do avatarów, bo już myślałem że się Dombrek do Rudy przemeldował :razz: :mrgreen: .
Odpowiedz
Dzięki :mrgreen:

Cytat:Relaksacyjne, że tak powiem
I relaksacyjne się go sklejało, nie skłamię jeśli napiszę że wycinanka wybacza wiele błędów modelarza :mrgreen:
Cytat:O dziwo podobno polska konstytucja gwarantuje podobne założenia...
Z tego co wiem to gwarantuje wolność wyznania, a nie ma nic o zakazie upublicznienia symboli religijnych :mrgreen:
Cytat:dość p... a co z Markiem :roll: :?:
Pierożek stoi na półce i czeka na swoją kolej, niedawno wrócił z dwumiesięcznego pobytu na stancji w Lublinie, niestety podczas jednej imprezy, na której mnie nie było, doznał uszkodzeń :evil: . Zniszczony został wydech i jedna kazamata. Wszystko da się odbudować :mrgreen:
Cytat:Radki i Dombrki dogadajcie się w końcu co do avatarów
dogadaliśmy się co do awatarów :razz:

Pozdrawiam PDT_Armataz_01_14
Odpowiedz
Wiem że nie ma się czym chwalić, zapewne każdy z Was takich medali ma na pęczki. Jednak dla mnie jest to o tyle wielki sukces gdyż po raz pierwszy zdecydowałem się wystawić swój model w konkursie, właściwie za namową kolegi Kroola, ale opłaciło się :grin:
Mała rzecz a cieszy :mrgreen:

[Obrazek: b13996e080cd36e7m.jpg]
Odpowiedz
Jak to nie ma się czym chwalić ??!!
Należy się chwalić :razz: bo modelik wyszedł naprawdę fajny

Wielkie Gratulacje z okazji I miejsca :milbravo: :milbravo: :milbravo:
Odpowiedz
Też tak uważam. Nie ważny temat lecz wykonanie. Dla mnie super. No i medal przy okazji. Gratuluje.
Nigdy nie jest za późno na powrót do modelarstwa :-)
Odpowiedz
Super model i nagroda też :mrgreen:
Odpowiedz
Ciekawym, czy w przypadkiem nie budowano w Czechach kościołów hurtowo - przysiągłbym, że ten w Priborze jest identyczny. No chyba że mi się wydaje :wink:
Odpowiedz
Dzięki chłopaki za komentarze i miłe słowa :mrgreen:

Cytat:przysiągłbym, że ten w Priborze jest identyczny
W sumie to mogą być tego samego autora, tak jak W Chełmie i Krasnymstawie, są dwa identyczne kościoły autorstwa Pawła Antoniego Fontany
Odpowiedz
ktore 2 ? koscioł swietego franciszka moze ?
Everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon

Pink Floyd 1973
Odpowiedz
Gratki Marcinie, fajny budyneczek. Mam nadzieję, że jako kościelny będziesz wpuszczał tam tylko normalnych, a nie z Torunia i w berecikach z antenkami (i nie mówię o Tinky-Winky czy jak tam temu pedałowi :mrgreen: ). Głódzia też pogoń, bo to *#^%@(!@

Jedna tylko rzecz mnie zastanawia... co na tematykę modelu powiedzą/powiedzieli panowie z Napalm Death i czy to nie jest tak, że to oni wsadzili Cię do ciupy?? :razz:
Odpowiedz
Cytat:koscioł swietego franciszka moze ?

chyba ten, chociaż głowy za to uciąć nie dam

Cytat:panowie z Napalm Death i czy to nie jest tak, że to oni wsadzili Cię do ciupy
to byli panowie z Dżordżorot :twisted:
Odpowiedz
Fajny kościół, no i gratulacje z pierwszego miejsca :milbravo:.
Odpowiedz
Dzordżorot?

Buuuu... hahahahaha

Ja tam bym się im nie dał zapakować -> ten zły pan jest pedałem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: (znaczy fu i :ble:, i niech nie twierdzi że jest zły )

A za Ciebie trzymam kciuki, żeby Cię Marcinie (hm... masz imię jak ten słynny papież Big Grin) nie ścigali szatanisty z Krejdlo-filtr ani Kendy Diwiżjon Marduk :twisted:

Wyłaź z władzy blacharni -> czekam na kolejne modele... MED/TALISTO
Odpowiedz
Hej. Odkopuję dawno zapomniany wątek z czeluści forum, bo mnie sentymenty naszły  Big Grin
Jakiś czas temu miałem przyjemność odwiedzić ten kościołek w Czechach i chciałbym skleić go jeszcze raz.
Niestety mój stary model przekroczył bramy Valhalli, a sama wycinanka nie jest on już dostępna w sprzedaży, a przynajmniej ja jej nigdzie nie mogę znaleźć.
Wobec tego mam pytanko, czy może komuś zawieruszyła się w kolekcji. Z chęcią przygarnę, odkupię, wymienię  Shy
[Obrazek: 121_13_03_25_9_48_41.jpeg]

[Obrazek: 121_13_03_25_9_50_58.jpeg][Obrazek: 121_13_03_25_9_52_01.jpeg]
Odpowiedz
Cześć Domberku!
Znalazłem model w czeskim sklepie: https://www.modely-vystrihovanky.cz/mode...-na-Homoli
Jakbyś się przypadkiem decydował na zakup to się odezwij wcześniej do mnie.
"Duma mnie rozpiera jak groch jelita frontowego oficera"
Odpowiedz