Liczba postów: 723
Liczba wątków: 31
Liczba postów: 94
Liczba wątków: 2
Twój model z MM był bardzo dobrze i bardzo szybko wykonany. Chętnie obejrzę to podejście. Widać precyzję i dbałość o detale. Podoba mi się sposób zabezpieczenia pokładu przed uszkodzeniami w trakcie robienia podposzycia.
- Do not try to make a model. Instead only try to realize the truth.
- What truth?
- There is no model. Then you will see that it's not the model that you make, it is only yourself.
Liczba postów: 1,590
Liczba wątków: 41
Bio: ???
Zapowiada się piękny model,
Zasiadam i oglądam
Liczba postów: 218
Liczba wątków: 8
Już teraz wiem, że będzie co oglądać. Doczekać się kolejnych aktualnych aktualizacji nie mogę, więc zasiadam. Planujesz go jakoś celowo "ulepszać"?
"zniknęli już idole, bohaterowie zeszłych wojen. Odeszli z pamięci ludzi, ich sławę zabrało morze."
Liczba postów: 1,797
Liczba wątków: 36
Ho ho ho Hood ! :-) Z ciekawością podpatruję troszkę się nauczę, bo kajaki to nie moja dziedzina...
Chyba trudniejsza sztuka od lotnictwa kleić te kolosy, bo mam ograniczoną cierpliwość. :-)
Pawle - w zasadzie chciałbym aby model był w standardzie, jeśli się coś z kadłubem nie pochrzani. natomiast z ulepszeń planuje na razie - bulaje wypełnione nośnikiem z dyskietki, okapniki z drutu 0,15, oszklenie okien, zastąpienie rysowanej siatki we wlotach powietrza siatką z herbaty, zastąpienie rysowanych drabinek drabinkami sklejonymi z drutu 0,2mm. to na razie tyle planów
Pozdrawiam.
Liczba postów: 213
Liczba wątków: 5
Będę sobie podglądał, bo nie ukrywam to jeden z modeli które chciałbym w przyszłości popełnić. Więc jeżeli pozwolisz to co jakiś czas będę coś dopytywał, szczególnie , że nie mam w ogóle doświadczania.
Od razu pierwsze pytanie. W szkielecie dodawałeś jakieś wręgi, wzdłużnice? Bo wygląda to bardzo solidnie i pracochłonnie.
do szkieletu dodałem tylko podposzycie, reszta to oryginał z wycinanki
Pozdrawiam.
Liczba postów: 2,097
Witaj,
Ilekroć mam jakiś motywacyjny kryzys czy lenia, szczególnie teraz na etapie okrętów, otwieram jedną z Twoich relacji bądź modeli i wena jakoś sama wraca.. Trzeba przyznać, żeś jednym z "najpłodniejszych" ( ) modelarzy i projektantów w ostatnim czasie Dzięki
Pozdrawiam
"Hope is the first step on road to disappointment"
"Człowiek bez religii jest jak ryba bez roweru"
Liczba postów: 5,415
Liczba wątków: 125
Co tu dużo gadać...
Podpatrywać, i uczyć się należy...
I, chociaż trudno uczyć się "z obrazka", to jednak, być może, coś tam do nas dotrze?
Eeeeehhhh... - gdyby to tak "na żywo" obserwować można było...
" Lenistwo jest rękojmią zdrowia "
Ponieważ dostęp do kadłuba czasowo ograniczony, można zrobić troche drobnicy żeby później nie zwariować
Pozdrawiam.
Pudełeczka, jak spod igły. Myśląc jednak o ilości tego badziewia, rzeczywiście szoku można dostać... Dlatego też nie robię tego typu modeli. Do drednota zrobiłem kadłub - i szluss! Wolę Twoje "pięćdziesiątki", czy "setki"...
Pamiętasz, była seria niewielkich stateczków hydrograficznych... - zdaje się, w "MODELARZU" był planik takiej jednostki? Takie cóś wielkości Kontrolera, mniej więcej... Z pięknym dźwigiem na rufie, którym ustawiano i podnoszono boje...
Przepraszam za wtręt.
I podszczuwanie.
10-08-2012, 03:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-08-2012, 03:24 przez RomanC.)
Jeśli o tym samym statku myślimy to był on w Modelarstwie Okrętowym. W tej chwili nazwy nie pamiętam. A nie mam numeru pod ręką. Piękne kolory, tylko jeden szkopuł - konstrukcja kadłuba bardzo zawiła. Ogromna grucha ciągnąca się przez prawie cały kadłub mnie tak wstępnie zniechęciła do budowy. Ale może jak jeszcze trochę się poduczę...
PS. Chyba stawiacz pław "Tukana"
Pozdrawiam.
10-08-2012, 04:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-08-2012, 06:08 przez ZbiG.)
Nieeee...! - Kadłub prosty, do kontrolera nawet nieco podobny, proporcje jakby te same, tylko dziób w części podwodnej z lekka podcięty, jak w lodołamaczach. Sterówka również podobna, część mieszkalna z przodu, silnik (300KM - Wola) w rufowej części, jedna śruba, jeden ster. Nazwy były zunifikowane - "HYDROGRAF" - i kolejny numer, tak, jak: "KONTROLER" - i kolejny numer.
Nie wiem, gdzie tego szukać - może gdzieś w internecie? Aliści przerasta to moje umiejętności.
Była jeszcze seria drewnianych trałowców redowych Mar-Woju (KP) - mówiliśmy na nie: "kapunie" z dwoma silnikami również Wola 300KM.
Przekazywane były one klubom wodnym LOK jako jednostki holujące, lub różnego rodzaju bazy np płetwonurków (LOK Gdańsk - s/y "AMFORA").
Przepraszam, rozpisałem się nie w tym, co trzeba dziale i wątku!
Już kończę.
I do oglądania relacji "HOODA" powracamy.
Liczba postów: 586
Liczba wątków: 34
Czym wycinałeś kółka w cz. 49? ja kiedyś usiłowałem wybijakiem do skóry, ale ciężko mi było to kółko wyćiągnąć z dziurki wybijaka, więc wychodziły nieco pomięte, a i kłopot był z dobraniem otworu.
Kółka wycinałem rewolwerowym wycinakiem kupionym kiedyś chyba w Lidlu. Coś takiego http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9G...lNTdqu2Yh0
Pozdrawiam.
Liczba postów: 1,590
Liczba wątków: 41
Bio: ???
Piknie panie Romanie,
starannie i czyściutko.
ale dłubanina, nie na moje trzęsące się ręce.
Liczba postów: 1,797
Liczba wątków: 36
Romanie budujesz tak szybko niczym stoczniowcy z Royal Navy. :-)
Podziwiam okrętowców ,bo mnie tak mozolna praca osłabia podczas budowy okrętów ,jeszcze nie odważyłem się pokazywać mojego dorobku...
Bo ztweiwrdziłem ,że jeszcze wiele doświadczania mi brak.
|