Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Relacja]Amerykańska kanonierka PGM17
Ten cieńszy na pewno jest 0,3 ten grubszy aż sprawdzę bo przyznam się bez bicia nie zmierzyłem. Oba były z wyjęte (wycięte) z klipsów do opakowań ale oba mi pasowały do szablonu w modelu.
Z śrubami w porę do mnie dotarło co to będzie jak skleję ten element z wycinanki złożony na pół.
Trochę się obawiałem jak to wyjdzie bo pióra wklejałem już na sklejonym w całości elemencie steru i wału napędowego.
W budowie:  Halny; PGM17
Odpowiedz
Pogaduchy
W myśl tego co napisałem do Zbiga, to skośne podpory sterów, w moim wykonaniu modelu, nie powinny się po środku stykać.
Zostawiłem tak bo musiałem je przesunąć żeby ich nie rwać i nie skracać bo odchylały mi stery od pionu.
Pilnowałem tego a i tak jakoś to przeoczyłem. To tyle słowem samokrytyki.

Relacja
Skończyłem 12 kluz, sprawdziłem na rysunku i widzę miejsce tylko dla 10, więc może dwie były nadliczbowe.
To się akurat chwali bo te pchełki tak mi skakały, że się zrujnuje ale kupię ostre pęsety Tamiya.

Wszystkie są już sklejone, teraz tylko lekkie poprawki, chyba tylko pod dużo mocniejszym szkłem i retusz.
Kleiłem je kilka godzin przez dwa wieczory i kilka zapasowych (z drukowanej kopi) zmarnowałem na opanowanie technologii.

[Obrazek: Z5mGlu.jpg]

PS. Druty osłony mają grubości 0,3 i 0,45 mm. Czyli niewiele się pomyliłem

CDN...
Odpowiedz
Obserwuje twoje postępy, jest to jedno z moich ulubionych małych pływadełek
Odpowiedz
Cześć,

Nie zachowałem rysunków montażowych - ale na modelu widzę 12 kluz zamontowanych. To samo na zdjęciach z "obcych" relacji...
Zaznaczyłem na czerwono:

[Obrazek: thumbnail?id=1Fgy2LIvcNwppfbTUnaS8rb3NA5WTT8uw]

(zdjęcie nie jest mojego autorstwa - znalazłem w swoim archiwum)
Odpowiedz
jagdtiger2, PGM17 to jest całkiem zgrabny modelik, miał być taką moją próbą odejścia od starych modeli, które dotychczas kleiłem.

kezat te dodatkowe cztery są w burtach śródokręcia i to są są te dodatkowe do wykonania. Jeszcze się do nich nie przymierzałem bo zastanawiam się czy burty sklejać na pół czy tak jak z śrubami pocienić na grubość kartonu.
Razem daje to 14 sztuk ale takich luzem jest moim zdaniem tylko 10.

PS. Znalazłem świetne zdjęcia tego modelu na Kartonówki, będzie gdzie podejrzeć owoce czyjejś pracy.
Odpowiedz
te 4 w burtach śródokręcia - to zupełnie inne...

PS. na PW wysłałem Ci link do tych zdjęć co zebrałem przed laty z różnych relacji
Odpowiedz
Dzięki, zapewne mi się przydadzą bo modeli jest fajny, a ja jak znam siebie to będę coś chciał jeszcze "poprawić".
Odpowiedz
Relacja
Rodzinka w komplecie, a ja dochodzę do wniosku że takie małe formy to chyba już nie dla mnie.

[Obrazek: 2C7pIl.jpg]

Muszę wziąć pędzel i wyczyścić te plamy z farby, na podstawach.
CDN...
Odpowiedz
Relacja
Podziurkowałem pokład pod reling, co skończyło się złamaniem łopaty śruby napędowej oraz złamaniem jednego wiertła. No ale otwory są i horrorek pod nazwą reling dopiero mnie czeka. Chyba jeszcze nigdy nie kleiłem relingów.

Wrzuciłem też cała drobnicę na pokład, strach to teraz brać do ręki tym bardziej, że matowy Humbrol łapie mi jeszcze palce.

[Obrazek: NCIOHd.jpg]

PS. Znalazłem miejsce dla wszystkich 12 kluz więc nie ma nadliczbowych.

CDN...
Odpowiedz
Koledzy jakaś sugestia z czego zrobić tę siatkę, na zdjęciach widać, że ma spore oczka.

[Obrazek: bE7Luc.jpg]
Odpowiedz
Mała wstawka bo nie wierzę jeszcze że mi się to udało zrobić.
Nie wiem co to dokładnie jest za beczka ale stelaż do niej wyciąłem przestrzenny z oryginalnej części dałem tylko rewers z rozwarstwionego zapasu koloru. Retusz kredka dlatego nie za efektowny ale można go później lekko poprzecierać i polakierować.

[Obrazek: P3uuUY.jpg].
Odpowiedz
Ale paskudnie poretuszowane to zdjęcie Big Grin
Odpowiedz
Pogaduchy
Masz na myśli to oryginalne, oczywiście  Cool

Relacja
Podjąłem się karkołomnego zadania jakim jest wykonanie relingu.
Szczególnie te stojaki na tratwy dały mi w kość. Stosowałem podpórki z warstw kartonu dla zachowania wysokości ale to jest tak lekkie, że kropelka kleju przy nanoszeniu potrafi mi to pociągnąć. W dodatku to takie profile w U do góry nogami z krótkimi zagięciami i się obracały jak tylko traciły podparcie.

[Obrazek: zjf4NP.jpg]

CDN...
Odpowiedz
Relacja
Czeka mnie wyzwanie z relingami bo siateczka od Wojtka już jest w drodze ale w między czasie postanowiłem skleić łódeczkę no bo prosta.
Niestety wychodziła mi konstrukcja płaskodenna i nie tylko mi bo tak jest wyrysowana. Zaczałem więc od docinania szczytu pasków dna a skończyło się na sklejaniu z poszczególnych ścianek.

[Obrazek: awDrER.jpg]

Myślę, że teraz jednak bardziej przypomina tę oryginalną na pokładzie choć to nadal nie do końca jest jeszcze ten kształt. No ale to i tak był szczyt moich możliwości.

CDN...
Odpowiedz
Relacja
Jako, że dostałem od Wojtka* siateczkę, którą wykorzystam do budowy relingu, to zmuszony byłem przygotować sobie farby Pactry. Padło na tę firmę bo u zarania początków tej relacji je dobrałem do mieszania kolorów do retuszu. Trochę mi zajęło ich przygotowanie, bo starałem się bardziej zbliżyć do koloru wydruku, ale z efektu jestem zadowolony.
W ten oto sposób powstaje mój pierwszy reling. Jest jeszcze niedoskonały, uczę się wykonania i technologi, zacząłem od złej kolejności i się nabiedziłem.

Oto efekt mojej pracy.
[Obrazek: FNJ4UE.jpg]

*Wojtku bardzo Ci jestem za nią zobowiązany.

CDN...
Odpowiedz
Łeee, a nie chciałbyś pokazać tej siateczki?  Cool
Odpowiedz
Noo i świetnie Ci idzie Pioter PDT_Armataz_01_34 Po tak długiej przerwie wracasz do formy w tempie godnym pozazdroszczenia Tongue
Ale żeby nie było że Cię tu lukrem polewam....
Następnym razem olej stare pudła i weź na warsztat coś świeżego i zabaw się PDT_Armataz_01_34
Pozdrówka
Odpowiedz