Liczba postów: 1,797
Liczba wątków: 36
Witam co za ciekawa dyskusja się zrobiła :-)
Z mojego dośwoadczenia odnośnie lakierowania mogę powiedzieć ,że używam lakieru w sprayu , owszem z maseczką na twarzy 3M i wentylowanym pomieszczeniu używam lkieru Motip bardzo dobre właściwości krycia nawet kilkoma warstwami ,powierzchnie są gładkie bez porowatości .
Za zwyczaj dwie warstwy lakieru mnie satysfakcjonują LAKIERUJĘ PRZED SKLEJANIEM . hmmm korektory , rury wydechowe i inne drobne rurki lakieruję po sklejeniu przez te elementy lakier powoduje to ,że pod czas formowania są za sztywne utrudniają prace, polecam te elementy drobne lakierować na koniec prac po uformowaniu. Lakierowanie gotowej bryły modelu jest bardzo uciążliwe można coś łatwo uszkodzić pod czas operowania modelem bądz zabrudzić robiąc zaciek, a nawet biały nalot jeśli jest za wysoka wilgoć.
Pozdrawiam kolegów modelarzy.
Liczba postów: 33
Liczba wątków: 4
Witam
Na początek dzięki za doinformowanie mnie w kwestii impregnowania tudzież lakierowania Wezmę sobie do serca wasze rady co do tej kwestii i na pewno przetestuję na następnym modelu
Wracając do relacji: jest już poszycie skrzydeł i całe usterzenie tylne... Jak wyszło? Oceńcie sami...
Jak widać na ostatnim zdjęciu, trochę przesunęły mi się linie podziału blach > Mam jednak nadzieję, że nie zaważy to zbyt mocno na dalszej pracy Boję się trochę o wloty powietrza, no ale trudno... Zobaczymy co z tego wyjdzie
Pozdrawiam
Virus
31-05-2012, 01:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2012, 01:26 przez seb545.)
Jeśli przesunęły Ci się linie podziału blach możesz mieć kłopot w postaci krzywego ogona patrząć od tyłu ... Oby nie.
Pod czas doklejania kolejnych segmentów trzeba zawsze mieć to na uwadze.
Po za tym jak na pierwszy Twój Spit i to ze Stegny całkiem nie źle .
Pamiętam moje zmagania ,mam już to za sobą w postaci trzech sklejonych Trop, Vb , IXc, i pokuszę się o kolejny raz. :-)
Pozdrawiam i czekam na więcej. :-)
Witam ponownie
Model właśnie został ukończony, więc czas na galerię końcową...
Z efektów jestem średnio zadowolony, ale to już wina moich zdolności które wymagają jeszcze wiele "szlifowania"
Nie mniej jednak sam proces budowy był dla mnie wielką frajdą, a to chyba liczy się najbardziej...
Zapraszam do oglądania:
Jak widać nie jest to jeszcze "światowy" poziom ;D ale na wszystko przyjdzie jeszcze pora...
Tymczasem zapraszam wszystkich do mojej następnej relacji już niebawem...
Pozdrawiam
Virus
Liczba postów: 1,590
Liczba wątków: 41
Bio: ???
Gratulacje, świetny model.
:milbravo:
Pozdrawiam
Liczba postów: 366
Liczba wątków: 15
09-06-2012, 07:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2012, 07:40 przez Piter16.)
Ja również gratuluję :-) , podpatrywałem relację po cichu i powiem, że efekt końcowy jest całkiem obiecujący. ;-)
A przede wszystkim cieszy mnie to, że widać teraz, że są to modele dla ludzi a nie cyborgów i nie ma co trząść gaciami ze strachu przed tymi wycinankami! Tylko brać się do roboty, ciąć i kleić! :mrgreen:
Liczba postów: 173
Liczba wątków: 16
Witam,
Ja także gratuluje, może nie jest idealnie ale jednak jest to bardzo trudny model Jeżeli dałeś sobie radę z modelem od Hala to już chyba dasz rade ze wszystkim
Liczba postów: 1,101
Liczba wątków: 25
10-06-2012, 09:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2012, 09:18 przez MARIUSZ_G.)
Nikt nie zauważył ,że obie lotki zwisają beznamiętnie ... :roll:
Wychylenie steru kierunku też chyba zbyt extremalne...
Brak zdjęcia od przodu utrudnia ocenę grubości kół podwozia - na ostatnim zdjęciu wyglądają na za grube...
Musisz dużo wiecej przyłożyć się do retuszu - zachęcam do retuszowania PRZED sklejeniem elementów, no i musisz starać się lepiej dobrać kolory...
Ale ogólnie może być
Podziwiam każdego,kto uczy się sklejać modele na wycinankach ze Stegny... :vvv:
Pozdrawiam wszystkich!
Zgadza się MARIUSZU_G _Te wycinanki
uczą pokory,model prezentuje się dobrze.
Co następnego ciachasz ??? Oby następne modele były co raz lepsze.
Dzięki panowie za komentarze i za te pochlebne i za te krytyczne Każdy z nich naprawdę mocno motywuje do lepienia dalej i doskonalenia warsztatu... A pomyśleć, że miało nie być żadnej relacji :o... To bez kitu pomaga ;D
(10-06-2012, 09:12)MARIUSZ_G link napisał(a): Nikt nie zauważył ,że obie lotki zwisają beznamiętnie ... :roll:
Wychylenie steru kierunku też chyba zbyt extremalne...
Brak zdjęcia od przodu utrudnia ocenę grubości kół podwozia - na ostatnim zdjęciu wyglądają na za grube...
Musisz dużo wiecej przyłożyć się do retuszu - zachęcam do retuszowania PRZED sklejeniem elementów, no i musisz starać się lepiej dobrać kolory...
Ale ogólnie może być
Podziwiam każdego,kto uczy się sklejać modele na wycinankach ze Stegny... :vvv: Masz rację w 100%. Co do lotek to dopiero po sklejeniu pomyślałem, że raczej nie jest to naturalne położenie :-\ No ale już trudno...
Co do grubości kół to są one zrobione zgodnie z rysunkami montażowymi (przynajmniej tak mi się wydaje) No i retusz moja chyba największa pięta achillesowa... Do kolejnego modelu zakupione są już odpowiednie farbki
(11-06-2012, 05:10)seb545 link napisał(a): Co następnego ciachasz ??? Oby następne modele były co raz lepsze. Myślę, że nie jest to tajemnica, wczoraj został zakupiony P-51B Mustang KA 2\2012 :mrgreen:
Relację kolegi air_22 podglądam już od jakiegoś czasu, myślę, że okaże się pomocna
Pozdrawiam
Virus
|