Liczba postów: 19
Liczba wątków: 3
Zaczynam model tego pięknego myśliwca. Opracowany przez Pawła Mistewicza, w malowaniu jednostki 201 kokutai. Samolotu użyto do atak kamikaze 25 X 1944 roku. W przyszłości dokupię model Hala, ciekawe, jak się skleja.
Wszystkie wręgi podklejone i wycięte:
Zrobiłem już sporo więcej, zdjęcia dodam niedługo.
Pozdrawiam!
Dawno takiego ujęcia wyciętych części nie widziałem Zapowiada się ciekawa relacja - trzymam kciuki!
Liczba postów: 1,202
Liczba wątków: 35
Popatrzym też trzymał bede , do góry i do dołu :mrgreen:
Takie tam - P-47D-11 THUNDERBOLT, Bf 109E-7/ Trop, Mustang III, SB2U Vindicator, Fw 190A-8/R8, Macchi M.C. 200 Saetta, P-47M-RE, Me 262A-1 Schwalbe, Aichi D3A1 (VAL), SB2C-4 HELLDIVER, SBD-3 DAUNTLESS, MS 406 C1 Morane Saulnier
Liczba postów: 103
Liczba wątków: 5
I teraz nawet większa motywacja w temacie ukończenia modelu. Mam na myśli wkład pracy w dziubanie :-) Dawaj dalej marti_nez!
Kleję słabo, lecz się staram :-)
Wstawienie wątku na forum miało być motywacją :-D. Bo jak ludzie patrzą, to trzeba skończyć.
Obiecane fotki z dalszych etapów prac.
Kabina:
Stert kierunku różni się kolorem od statecznika:
Silnik:
Rzut okiem na całość:
Nie zrobiłem tego w jeden dzień, to urobek z całego tygodnia. Więcej fotek wkrótce.
Liczba postów: 197
Liczba wątków: 2
Model bardzo ładnie się prezentuje :milbravo:
TO, ŻE MILCZĘ NIE ZNACZY, ŻE NIE MAM NIC DO POWIEDZENIA.
Liczba postów: 131
Liczba wątków: 7
Ten fikuśny element przed kabiną pilota, owszem, kształtuje się to tak sobie (przynajmniej, jak się jest takim amatorem jak ja, na przykład), ale to na zdjęciu nie było chyba kształtowane w ogóle, w dodatku niespecjalnie przyklejone do kadłuba? Ta środkowa część wybrzuszyła Ci się do góry, spróbuj ją delikatnie kształtować w stronę kadłuba, od razu przyklejając, będzie git.
Liczba postów: 285
Liczba wątków: 69
Wydaje mi się, że podpowiada Ci kolega o wdzięcznej nazwie "pośpiech". Poświęć więcej czasu na formowanie elementów bo sklejać to umiesz i lubisz jak widać, ale chyba za szybko to idzie.
Liczba postów: 243
Liczba wątków: 18
Aktualnie również dłubię ten model i rzeczywiście trochę za bardzo się spieszysz.
Osłona km powinna przylegać do kadłuba. Ten wlot powietrza, który się tam utworzył raczej się nie przyda
Trochę trzeba się namęczyć, by to ukształtować, ale się da. Ja przyklejałem po kawałku, aż wyszło pi razy oko jak powinno. (retusz kredkami bambino to dziwna sprawa...)
Tak, co do tego elementu to wkleiłem go, zanim dobrze przemyślałem sprawę. Jeszcze go dokleję, chociaż super to i tak nie będzie.
Liczba postów: 221
Liczba wątków: 12
Jak koledzy pisali juz wczesniej - spiesz sie powoli
Budowalem obie edycje tego modelu (z Malego Modelarza i Kartonowej Kolekcji) i jest on jednym z modeli gdzie wszystko do siebie pasuje jezeli tylko spedzi sie odpowiednia ilosc czasu na wycinaniu i formowaniu czesci.
Ale jak to mowia "trening czyni mistrza" i nastepny model na pewno bedzie o niebo lepszy. Najwazniejsze zeby miec frajde z tego co sie robi :-D
Michael Krol
Zgadzam się- składa się jak klocki Lego. Wcześniej kleiłem P.11 i jestem bardziej zadowolony z efektu. Ale biorąc pod uwagę, że jeden z ostatnich modeli kleiłem dwa lata (z czego półtora roku kurzył się na półce) i wcale nie był lepszy od tego, to cieszę się z postępu i tego, że w ogóle kończę modele.
Martwię się tym, że nie ma miejsca na półce, ale to co innego :wink:.
I taka sprawa techniczna- nie działa mi podgląd postu przed wysłaniem. Też tak macie?
Liczba postów: 729
Liczba wątków: 48
Klej, klej, klej i jeszcze raz klej. A z każdego sklejonego modelu wyciągaj wnioski gdzie błędy popełniłeś i unikaj ich w kolejnych modelach.
Pierwszy model zawsze cieszy .
Im trudniejsza jest walka, tym większe będzie zwycięstwo!
"w życiu jest dobrze, gdy jest dobrze i nie dobrze, bo gdy jest tylko dobrze to niedobrze"
Krytykować może każdy głupiec. I wielu z nich tak robi.
Liczba postów: 1,179
Liczba wątków: 52
Komory podwozia pasują, musiałeś coś sknocić przy oklejaniu poszycia skrzydeł. Gdzieś w czeluściach forum znajdziesz m.in. relację z moim "Zeke" z KK - z tego co pamiętam nie było z komorami żadnego kłopotu. Na marginesie - skąd wziąłeś ścinki do zamaskowania szczelin? Wyglądają jak kawałeczki poszycia.
Może popracuj jeszcze jeśli to możliwe nad chwytem powietrza/chłodnicą (?) pod kadłubem - jakoś nie tak wygląda.
P.S.
Poszperaj w Photobucket za linkami do miniaturek - uczynią one Twoje posty wiele czytelniejszymi.
Co do podglądu to mnie w Firefox'ie działać nie chce; w Chrome tego problemu nie mam; IE nie używam, nie sprawdzałem.
Miałem ciężkie dzieciństwo - alfabet poznawałem z elementarza, nie z klawiatury. ;-)
Cytat:Na marginesie - skąd wziąłeś ścinki do zamaskowania szczelin? Wyglądają jak kawałeczki poszycia.
Tak, to są ścinki z imitacji pokryw podwozia, trzeba je było wyciąć, żeby zrobić komory.
Cytat:Poszperaj w Photobucket za linkami do miniaturek - uczynią one Twoje posty wiele czytelniejszymi.
Teraz nie są? Zawsze na forach dawałem takie zdjęcia, nie trzeba klikać i czekać, żeby się otworzyły.
Cytat:Co do podglądu to mnie w Firefox'ie działać nie chce; w Chrome tego problemu nie mam; IE nie używam, nie sprawdzałem.
Wrzuciłem tu kiedyś galerię P.11 i podgląd działał- w firefoxie.
Cytat:Pierwszy model zawsze cieszy
Nie pierwszy. Ale to chyba źle o mnie świadczy, jeśli tak wygląda.
Prac ciąg dalszy.
Klapy:
Bomba 250 kg:
Śmigło:
Oszklenie kabiny, nie całe oczywiście :
Liczba postów: 131
Liczba wątków: 7
Ten kołpak, hmmm, nie bardzo, ja też nie znoszę klejenia listków i za cholerę mi to nie wychodzi, ale mimo wszystko powinieneś coś z tym zrobić, sugeruję metody podawane przez kolegów na forum, SG, szlifowanie i malowanie. Nie jest to specjalnie trudne, a efekt ( http://images43.fotosik.pl/1869/fcdaa39f152acfeam.jpg) o niebo lepszy od takiego, nawet jeśli odległy od tego, co robią z kołpakami i nie tylko fachowcy.
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 0
Nie ma się do czego przyczepić
Śmigło będzie ruchome?
Ps. Jak dodajesz zdjęcia, że są duże i nie trzeba ich powiększać? Czyżby bezpośredni link z imageshacka?
Mam na imię KAMIL
Liczba postów: 1,179
Liczba wątków: 52
Nad kołpakiem to ja bym na Twoim miejscu jeszcze popracował... To będzie bardzo widoczny, rzucający się element modelu a teraz, mówiąc delikatnie, nie prezentuje się zbyt reprezentacyjnie.
Miałem ciężkie dzieciństwo - alfabet poznawałem z elementarza, nie z klawiatury. ;-)
Z doświadczenie wiem, ze kołpak jest najbardziej narażony na uszkodzenia, w ostatnim modelu poprawiałem go już kilka razy. Następnym razem na pewno bardziej się przyłożę ;-) .
Co do photobucketa i dużych zdjęć- klikasz "update link options" po prawej stronie okna i zaznaczasz "IMG Code". Zapisujesz, od teraz pod zdjęciem będzie kod do skopiowania, wygląda tak: .
Witajcie! Przepraszam, że tak długo nie pisałem, ale miałem inne (wcale nie lepsze) zajęcia. Model jest już skończony, a korzystając z ładnej pogody zrobiłem parę zdjęć. Uważam, że wyszedł trochę gorzej niż poprzedni model, ale i tak będzie ładnie prezentował się na półce. Dziękuje za miłe przyjęcie na forum i zainteresowanie moją relacją, mam nadzieję, ze po wakacjach pokażę jakiś nowy projekt.
Dwie uwagi: 1) goleń podwozia wykrzywiła się, ale jest już OK,
2) śmigło jest ruchome, dlatego na zdjęciach może być lekko przekrzywione. Musi mieć trochę luzu.
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 1
:milbravo arę drobnych niedociągnięć a poza tym bardzo ładnie. Model ten + laserowe wręgi czekają u mnie na półce:-). Jak znajdę czas to poćwiczę najpierw Mc 202 Folgore z Digital Navy, bo ostatnio sklejałem MM-y w latach 90-tych:-)
Liczba postów: 197
Liczba wątków: 2
Podpinam się pod opinie Robsona i gratuluje modelu
TO, ŻE MILCZĘ NIE ZNACZY, ŻE NIE MAM NIC DO POWIEDZENIA.
Liczba postów: 411
Liczba wątków: 13
04-07-2013, 04:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2013, 04:37 przez michal_andy.)
Ogólnie prezentuje się nieźle. W przedniej części kadłuba rzuca się w oczy trochę zbyt dużo szczelin pomiędzy elementami. Brakuje też nieco precyzji formowania elementów przed sklejeniem. Bomba powinna być podwieszona pod kątem innym o 45 stopni (vide: http://kartonowakolekcja.republika.pl/A6M2%20Zero/ ). Górna część wiatrochronu powinna być obła, a nie płaska (widać na tym samym zdjęciu z linku). Na przejściach skrzydła- lotki widać pofalowania- w moim modelu też idealnie to nie wyszło, podobnie jak przejście między segmentem z kabiną i tym przed nim. Chyba wręga pod tablicą przyrządów jest minimalnie za duża (moja wina, że w swoim modelu tego nie sprawdziłem przed sklejeniem). U ciebie wyszło tak samo jak u mnie, więc to raczej nie przypadek. Ładne wnętrze, ale gdybyś wkleił drążek sterowy szwem do przodu, nie byłoby widać na nim łączenia. A, i jedna z łopat śmigła (dolna) ma inny kąt nachylenia niż pozostałe. Jaki model następny ?
|