Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[R] Jak-3 = 9/2007 wyd. Orlik
Dobry wieczór!

Po zrobieniu Hitlerszmitta i prawie skończeniu A6M2 Zero/Reisen/Zeke (brakuje tylko oszklenia) z Kartonowej Kolekcji postanowiłem zrobić coś "prostszego". Wybór padł na tytułowego Jaka-3, bo to piękny samolot i tyle.
Tym razem uzbroiłem się w farbki, byle jaki klej (ech..), kiepską tekturę (elegancko się rozwarstwia) i trochę drutu. Mam również wiele zapału! PDT_Armataz_01_36

Na początek okładka. Oczywiście w DOBRYM świetle i chamsko strzelona lampą błyskową.

[Obrazek: th_1_zpsf74674a6.jpg]

Ale nie ona jest tu istotna.
Póki co złożyłem trochę szkieletu, wkleiłem dywan i tapety do kabiny.

[Obrazek: th_2_zps9e6d7626.jpg]

Z daleka niektórym może się wydawać, że jest ładnie. Nic bardziej mylnego! Oto zoom!

[Obrazek: th_3_zpsf245e76b.jpg]

Widać tu strrrraszliwe niechlujstwo - tylne pokrętło jest trochę zachlapane farbą. Model do śmieci?Smile
Na razie wykonałem tylko tą stronę. Mam zamiar wykonać wszystkie detale z kabiny osobno, a dopiero na koniec je wklejać, poczynając od środka. W ten sposób uniknę problemów, lub ewentualnego uszkodzenia kratownicy, czy niemożności dostania się gdzieś.

Chwilowo tyle. Podobnie jak w Bf 109 mam zamiar użyć wszystkich dostępnych części i doprowadzić budowę do końca.

Pozdrawiam,
Arturo
Odpowiedz
Zaraz, zaraz czy ja przegapiłem relację z "japońcem" czy ktoś tu jest "skrytoklejcą"?? -)
Jaczka podglądać będę z przyjemnością - mało ostatnio samolotów spod sztandaru "kufajmanów" się pojawia.
Miałem ciężkie dzieciństwo - alfabet poznawałem z elementarza, nie z klawiatury. ;-)
Odpowiedz
Mam ten model w 2D - bardzo fajnie się prezentuje. Powinno wyjść z tego ładne latadło. Powodzenia!
Odpowiedz
Bartek- Masz chipsy? Jeśli tak, to siadam koło Ciebie!
Artur- nie zniechęcaj się. Widac postępy w porównaniu do Bf'a  PDT_Armataz_01_34

Pozdrawiam, maniek
Odpowiedz
Temacik super - czerwony nos robi swoje ;-)

A czemu tyle tej farby na tej skrzynce? Nie lepiej retuszować przed sklejeniem?
Odpowiedz
Retuszuję przed sklejeniem. Farbki jest jednak tyle, bo mam alergię nawet na najmniejsze szparki i nie mogę ich znieść. Dlatego wypełniam farbką, ale jak widać i tak nie daje to takiego efektu jakbym oczekiwał. Zresztą kolor jest tak dobrze dobrany, że jak nie ogląda się pod lupą z silną lampą to nie widać tego.
Jednak zdecydowałem się wkleić kratownicę i wyposażenie z lewej. Ze względów bezpieczeństwa - by nie odpadały mi te z bólem przyklejane dźwigienki :)
[Obrazek: th_4_zpsa68b8d38.jpg]

Teraz zauważyłem, że zdjęcia nie są jakieś szczególnie dobre, rzuciłem okiem na aparat i był jakiś ułatwiający program ustawiony, ech. Następne powinny być lepsze :)

Zero "skrytosklejone", bo poszedłem na skróty i wykonałem bez podwozia, czy elementów jak lotki - pod sufit :)

Pozdrawiam, Arturo
Odpowiedz
Dobry wieczór!

Doszło kilka drobiazgów.

Tablica przyrządów:

[Obrazek: th_5_zps230bab80.jpg]

Trochę pomazana :) "Oszklenie" zrobiłem wikolem. Na początku było wypukłe, ale się wklęsło. No nic, ważne, że się błyszczy.

COŚ z uchwytem przeładowania działka:

[Obrazek: th_6_zpsd2d96317.jpg]

Tyle lat się interesuje tymi sprawami, a nadal nie wiem jak się niektóre rzeczy nazywają, ech..
Uchwyt pomalowałem na czarno (choć farbka odpada :P), bo zajrzałem do Jaka-3 w War Thunder i tak tam było - chociaż tablica wygląda zupełnie inaczej :) Co ciekawe w grze występuje malowanie dokładnie tego samolotu, ten sam dywizjon i ten sam numer. Są niewielkie różnice - choćby brak białych malunków na dziobie i swastyk pod kabiną (to można jako tako zrozumieć).
[Obrazek: th_shot20130625193959_zpscb7db34b.jpg] [Obrazek: th_shot20130625210843_zps2c319e2a.jpg]

Elementy wkleiłem do kabiny, gdyż nie będą w żaden sposób przeszkadzać.

[Obrazek: th_7_zpse29576e2.jpg] [Obrazek: th_8_zpsbd695de7.jpg]

(Miałem zdjęcia wykadrować, no i masz.. zapomniałem! Obiecuję poprawę! Muszę też zainwestować w białe światło, bo zdecydowanie lepiej w takim się robi zdjęcia.)

Do następnego, pozdrawiam! :)
Odpowiedz
Dzisiaj pedały. Manipulowanie takimi małymi elementami jest straszliwe.

[Obrazek: th_DSC09304_zpscdd262af.jpg]

Wyszło jak wyszło, a wyszło trochę za szerokie :)

[Obrazek: th_DSC09311_zpse62f18cd.jpg]

Chyba lewa burta jest źle wklejona, choć wygląda, że jest dokładnie na linii. Niemniej skróciłem trochę ten element i już powinno być w porządku.

[Obrazek: th_DSC09317_zpsdb860e13.jpg]

I jeszcze jedna sprawa. Z jednego (tylko jednego) rysunku wygląda na to, że dół tablicy przyrządów powinien być wygięty ku pilotowi.

[Obrazek: th_Instr3_zpsfe8bde0c.jpg]

Zauważyłem to dopiero po wklejeniu i rozważałem zmianę, jednak gryzłoby się to z kratownicą i postanowiłem tak zostawić.

Pozdrawiam, Arturo
Odpowiedz
Dobry wieczór!

Ostatnia aktualizacja dzisiaj i w zasadzie ostatnia na dłuższy czas... Póki nie wymienię tego $@&#!&$@  PDT_Armataz_01_35 kleju! Aktualnie używam super-szybkoschnącego butaprenu. Wysycha od razu jak się zetknie z wykałaczką, którą go nakładam. Strasznie utrudnia to pracę i psuje niektóre zamysły. Póki co w okolicznych sklepach nie znalazłem but-alternatywy, a wikolem i bcg nie lubię.

W każdym razie. Oto drążek, bądź drąg:

[Obrazek: th_DSC09320_zpsed13896e.jpg]

Widać na nim śladowe ilości "rdzy" z butaprenu... waloryzacja : P

Tu po wklejeniu do kabiny:

[Obrazek: th_DSC09322_zps0a132da4.jpg] [Obrazek: th_DSC09321_zps0d0e0b70.jpg]

Nie ma tragedii, ale mogło być lepiej!

I na koniec pytanie.

[Obrazek: th_1_zps606dd220.jpg]

To części od fotela, konkretniej "poddupek". Czy wykropkowane miejsca to dziurki, czy po prostu jakieś nakrętki? Bo nie wiem czy podziurkować : )

Pozdrawiam, Arturo
Odpowiedz
Mi się zdaje że raczej zostawić te kropki jednak to tylko moje zdanie  :lol: Poczekajmy na opinie innych.
TO, ŻE MILCZĘ NIE ZNACZY, ŻE NIE MAM NIC DO POWIEDZENIA.
Odpowiedz
Poszukaj po sieci, pewnie znajdziesz odpowiedź. Ja skłaniałbym się ku opcji pozostawienia ich. Raz, że na otwory ulgowe to nie wygląda, prędzej to były jakieś nity a dwa - narobisz się a i tak nie będzie tego widać. Nie szkoda pary?
Natomiast znalazłem niechcący takiego walkaround'a - może przyda Ci się w dalszej części prac.
Miałem ciężkie dzieciństwo - alfabet poznawałem z elementarza, nie z klawiatury. ;-)
Odpowiedz
Ciepło wspominam ten model. Jest dobrze opracowany i daje dużo frajdy.
Trzymam kciuki.

Arovist
Odpowiedz
Witam!

Jednak postanowiłem "pałować się" wikolem : ). Jest czyściej, tylko te czekanie... ; )
Wkleiłem prawą burtę z akcesoriami i skończyłem okratowanie. Z tej okazji kilka zdjęć z różnych perspektyw. Imponuje mi jak aparat potrafi wydłubać sprawy, których normalnie nie widać : )
[Obrazek: th_DSC09327_zps442ef713.jpg] [Obrazek: th_DSC09333_zpsa01e9667.jpg] [Obrazek: th_DSC09338_zps072ce268.jpg] [Obrazek: th_DSC09349_zpsc7473816.jpg] [Obrazek: th_DSC09351_zps43c91ed9.jpg]

Teraz fotelik. Nie dziurkuję go.

Dzięki Bartko za link!

Pozdrawiam, Arturo
Odpowiedz
Witam ponownie!

Kolejna aktualizacja dziś. Tym razem fotel.

[Obrazek: th_DSC09361_zps1b614a41.jpg]

I w kabinie.

[Obrazek: th_DSC09364_zps1d0dfad2.jpg]

Trochę upaćkałem farbą, zwłaszcza na łączeniach, by nie było ich widać : ). W mroku kabiny nie będzie widoczna różnica w lekkim odcieniu.

I pytanie.

[Obrazek: th_DSC09362_zps4216bbb7.jpg]

Ten element znajduje się z tyłu fotela, na wysokości głowy pilota. Z materiałów, które znalazłem wygląda na to, że jest to przezroczyste. Gdzie mogę znaleźć "oszklenie" takiej grubości (0,9-1 mm)? Nie chcę sklejać z kilku kawałków folii, bo raczej nie wyjdzie zbyt elegancko.

Pozdrawiam, Arturo
Odpowiedz
Na szybę pancerną użyć możesz przezroczystej pleksi, np. z linijki czy pudełka płyty CD/DVD, będziesz mieć od razu odpowiednią grubość  ;-)
Model mam za sobą, Jakbyś miał pytania mogę spróbować coś podpowiedzieć.
Pod tym linkiem moja galeria: http://www.papermodels.pl/index.php?topi...#msg132781
i relacja na sąsiednim forum ( jeśli moderatorzy się nie obrażą ) http://www.konradus.com/forum/read.php?f...r=1&page=1
Pozdrawiam!
Galeria malarstwa i rysunku: www.sabbstone.deviantart.com
[Obrazek: thumb_412_13_06_20_8_49_00.jpeg]
Odpowiedz
Dzięki za wskazówki!
I bardzo fajna galeria - zwłaszcza zdjęcia na czarnym tle  :milbravo:

Mała aktualizacja. Wykonałem kilka gadżetów i wkleiłem je do kokpitu.

[Obrazek: th_DSC09367_zpsa1e9916a.jpg]

[Obrazek: th_DSC09372_zps08087272.jpg]

Z drugiej strony kabiny nie chciały wyjść w żadnym stopniu dobre zdjęcia.

Teraz przede mną najgorszy moment z możliwych - oklejenie kabiny poszyciem. Najczęściej partolę właśnie na tym etapie Smile. To samo było w Bf-109, ale zobaczymy. Przymierzyłem już z 50 razy, a jeszcze kilkanaście razy tyle to zrobię : )

Do następnego!
Odpowiedz
Halo!

Jest już poszycie. Poza tym, że powstało cielęce żeberko na łączeniu elementów (wikol, ech..), to wygląda, że jest w porządku. Być może później wypłynie coś i wtedy zaleję się łzami ; )

[Obrazek: th_DSC09376_zps40b422d6.jpg] [Obrazek: th_DSC09375_zpsf64018bf.jpg] [Obrazek: th_DSC09377_zps3f7d1f48.jpg]

Jak wypełnić te niewielkie szparki pomiędzy segmentami? Czytałem coś o używaniu cyjanoakrylu w tym celu, ale nie znam konkretów i wyszukiwarka nie sprzyja, gdy się nie wie czego konkretnie szukać : )

Pozdrawiam,
Arturo
Odpowiedz
Dobry wieczór!

Ostatnia aktualizacja na jakiś czas, bo wymuszona przerwa.

W każdym razie powstał dzióbek.

[Obrazek: th_DSC09378_zpsaead357b.jpg] [Obrazek: th_DSC09379_zps447bcfa6.jpg] [Obrazek: th_DSC09380_zps37f20699.jpg] [Obrazek: th_DSC09381_zps253dc518.jpg]

Tu już po połączeniu z resztą.

[Obrazek: th_DSC09382_zpsbfab5bce.jpg] [Obrazek: th_DSC09384_zpsfd3c024b.jpg]

Niektóre narysowane rzeczy, jak choćby czarne tło, tam gdzie będą kolektory spalin nie pasują do siebie. Tu akurat spróbuję zakamuflować to osadem, gdy już potestuję różne metody i wybiorę najlepszy.
Jestem też nieprzekonany odnośnie wanienek pod wkm-y USB. Jakieś takie dziwne...

Aparat trochę "wyolbrzymia", jednak dzięki zdjęciom poprawiłem trochę "odstające blachy" : )
Zamiast uformować i łączyć elementy, a potem umieszczać w nich wręgi zrobiłem "po staremu" i dlatego wygląda jak wygląda. Zrobiłem tak z obawy przed elementami, na których wycina się dziurki na łączeniach. Po sklejeniu zauważyłem, że niesłusznie się obawiałem. Ale co się stało...

Pozdrawiam, Arturo
Odpowiedz
Fajny :milbravo:
Widzę, że dużo frajdy daje Ci klejenie ;-)
Odpowiedz
W jednej relacji już pytałem o rozklejanie - wtedy to był BCG, więc się udało. Tym razem mam problem ze skrzydłami. Wskutek małego wypadku doszło do uszkodzenia szkieletu lewego skrzydła i wygląda to niepokojąco. Do tego i tak źle skleiłem, (oczywiście dzięki zastosowaniu złego kleju Tongue) stąd "foch" na model i długa przerwa.
Sklejałem butaprenem. Czy mógłbym użyć acetonu i delikatnie smarować łączenia, by aktywować klej i móc lekko go oddzielać, czy ów rozpuszczalnik może zrobić Jakowi "kuku"? Wtedy pewnie pozostanie mi tylko chirurgiczne i mozolne rozcinanie łączeń.
Odpowiedz
Eee, już myślałem, że znów nadajesz... Czekam na jakieś fotki z postępu prac Wink

Maniek
Odpowiedz
Co do pytania autora wątku,  klej butaprenowy reaguje z rozpuszczalnikiem i się rozłączają klejone segmenty...
Metoda stosowana przeze mnie kiedyś w razie wtopy.
Dziś zalewam segmenty SG , nie ma ratunku wtedy jeśli popełnisz błąd.
W budowie: ..... ..... ....
[b]Zbudowane

Roweromaniak : https://www.youtube.com/watch?v=jKyWii8RxqA[/b]
Odpowiedz
Jak Jak stał, tak Jak stoi. Przydałby mi się tani dawca części, lub skan skrzydeł. Jeśli ktoś mógłby użyczyć skanu, byłbym wdzięczny Smile
Odpowiedz
Witam!

Osoby wrażliwe proszę o przejście dalej.

Jak wygląda Jak? Oto Jak!
[Obrazek: th_DSC09818_zps0ed85d5a.jpg]

Są skrzydła i wloty powietrza, których piękno skusiło mnie na ten model.
Element okazał się niezwykle trudny do wykonania i ostatecznie wymęczony wygląda strasznie. Noszę się z zamiarem wypełnienia, zamalowania szpar i koniecznie wyretuszować.

[Obrazek: th_DSC09819_zpsc79c0a9e.jpg]

A tu tragedia:
[Obrazek: th_DSC09820_zps4633f773.jpg] [Obrazek: th_DSC09821_zps4be45bc6.jpg]

Schowałem mu podwozie i pójdzie pod sufit. Nie wykonałem też otwartych klap i się to na mnie zemściło - nie wiem czy widać na zdjęciu, ale kształt jest dziwny...
[Obrazek: th_DSC09822_zps9304f1b8.jpg]

Pozdrawiam, do następnego!
Odpowiedz
Witaj, ja na takie oprofilowania to poleciłbym tylko BCG i delikatne formowanie przed i w trakcie klejenia za pomocą zaokrąglonych gładkich narzędzi różnej średnicy. Szkoda trochę że tak wyszło bo model w całości prezentuje się całkiem fajnie.
Odpowiedz