Liczba postów: 781
Liczba wątków: 40
01-05-2015, 07:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2018, 04:31 przez kajym.)
W galerii:
Wellington, Ki-51, MiG-3, Jak-12M, IŁ-4, Jak-12A, P-47M, Fw 190D-9, Ki-61, Pe-2, Turbolet, P51-D "Margaret", P51-D "Ridge", B-17G, Lysander, Ju-88, Fw-190 A4, Tempest, Tomahawk, Orlik, Bryza, Liberator, An-2, Halifax, Lancaster..., Piper.
galeon Revenge.
Liczba postów: 2,022
Liczba wątków: 37
PRZEPIĘKNY :milbravo: :milbravo: :milbravo:
Nawet nie rażą różnice odcieni poszycia...
Mało zdięć detali
Pozdrawiam
Liczba postów: 1,730
Liczba wątków: 59
Piękny model. :milbravo: :milbravo: :milbravo:
Ja skleiłem kiedyś B-17 z GPM-u -taki srebrny, wydany na kredzie. Niestety, uległ katastrofie - urwał się spod sufitu. To było zupełnie innej klasy opracowanie, ale pamiętam, że prezentował się efektownie i był to naprawdę kawał latawca.
P. S. Jak się go kleiło? Czy nie było jakichś niespodzianek w opracowaniu?
Pozdrawiam.
Liczba postów: 2,128
Liczba wątków: 137
Piękne wykonanie. Gratulacje.
Kościół winien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród winien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec praw Kościoła. Żadna religia nie może im przeczyć, odwołując się do prawa boskiego, przeciwnie, każda religia powinna być posłuszna prawom ustanowionym przez naród.
Tadeusz Kościuszko (1746?1817) generał, bohater Stanów Zjednoczonych
Liczba postów: 1,070
Liczba wątków: 18
Dla mnie przebomba
Różnice w kolorach niewidoczne - gdybyś nie napisał, nie zauważyłbym :-)
Gratulacje
I jak to zwykle przy modelach z MM - 10 stron komentarzy - jedna galeria :-)
Przy takim modelu to rzeczywiście najlepsze że wyszło z MM - można sklejać z trzech wycinanek :-)
Pzdr
Liczba postów: 285
Liczba wątków: 5
Nie mogę oderwać wzroku. Przecudnie Ci wyszedł hock:
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 6
Ubolewam za każdym razem, że brak relacji,bo takie cudeńka wychodzą że hej !Moim zdaniem różnice w odcieniach dodają mu uroku ,bo samoloty te były kanibalizowane.Jak u diabła zrobiłeś te osłony silników ?Pasowało to w miarę ,z tych kształtek?Metoda trochę ortodoksyja.Na podposzycie.na jedną wręgę ? Tyle pytań ,oj skąpisz Pan,Panie Kajym.Co tu gadać warsztat mistrzowski !
pozdrawiam
Liczba postów: 1,588
Liczba wątków: 41
Bio: ???
Model Piękny. Az by sie chcialo wiecej,
Gratulacje.
:milbravo: :milbravo: :milbravo:
Przylaczam sie do pytania Piotrka:
(01-05-2015, 08:23)Piotreq link napisał(a): P. S. Jak się go kleiło? Czy nie było jakichś niespodzianek w opracowaniu? a jeszcze jedno, oszklenie sam toczyłeś czy gotowiec.?
Liczba postów: 843
Liczba wątków: 37
Cudeńko! Wyrazy uznania :milbravo:
Gdzie ja bym trzymał takiego kolosa... Masz chyba specjalny pokój na hangar
Liczba postów: 1,201
Liczba wątków: 35
kajym chylę czółko, kawał porządnej modelarskiej roboty :milbravo: :milbravo: :milbravo:.
Pięknie sklejone osłony silniczków z listków jak dla mnie niewykonalnych (nie umiał bym hock .
Takie tam - P-47D-11 THUNDERBOLT, Bf 109E-7/ Trop, Mustang III, SB2U Vindicator, Fw 190A-8/R8, Macchi M.C. 200 Saetta, P-47M-RE, Me 262A-1 Schwalbe, Aichi D3A1 (VAL), SB2C-4 HELLDIVER, SBD-3 DAUNTLESS, MS 406 C1 Morane Saulnier
Liczba postów: 26
Liczba wątków: 6
Cudowny... :milbravo:
"jedyny łatwy dzień był wczoraj"
Liczba postów: 1,359
Liczba wątków: 65
Przyszedł... pozamiatał i Fortecą rozwalił system... Podobno kolejnym nie sklejalnym modelem...
SUPER !!!!!
Liczba postów: 581
Liczba wątków: 17
Liczba postów: 1,487
Liczba wątków: 42
Piękny model skleiłeś! :milbravo:
Liczba postów: 759
Liczba wątków: 28
No dobrze, ktoś to musi powiedzieć: mamy model tygodnia i mamy zdobywcę wielu nagród
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Przyznam, że bardzo sceptycznie podchodziłem do sposobu w jaki autor zaprojektował przód osłony silnika. Nie sądziłem, że to da się dobrze skleić. Teraz widzę, że się myliłem, zwracam honor projektantowi. A dla wykonawcy modelu gratulacje za pięknie sklejony model. :milbravo:
Rafał.
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 17
Wykonałeś bardzo skuteczny "nalot" na to forum, "zbombardowałeś" wszystko i wszystkich... Przepiękne wykonanie, przyłączam się do wcześniejszych próśb o Twoje wrażenia z budowy - spasowanie, jakieś kłopoty, konieczne przeróbki itd. No i więcej zdjęć ! Aha, ile czasu zabrała ci ta forteca ?
Gratulacje, Bohdan
Liczba postów: 635
Liczba wątków: 11
Piękna, modelarska poezja :milbravo: Widać po szczegółach ile pracy i czasu poświeciłeś na ten model
I ta fota z obracającymi się śmigłami. Przepiękna galeria.
PS. fakt, szkoda że nie było [R]
Liczba postów: 910
Liczba wątków: 48
Piękny model!
Nie ma znaczenia, że to MM, Kajym wszystkiemu latawcu da rde. Ja poproszę jeszcze zdjęcia we wlocie i zielonym lub morskim plenerze. :lol:
:mrgreen:
"Kruca bomba mało casu"
----------------------------------------
Liczba postów: 4,719
Liczba wątków: 211
Jest moc :o
Dołączam się do próśb przedmówców o przekazanie bardziej szczegółowych uwag z budowy.
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 10
:milbravo: :milbravo: :milbravo:
Liczba postów: 311
Liczba wątków: 14
Genialny model, chętnie bym obejrzał na żywo... Będzie jakaś okazja? :wink:
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 1
"Firma Kajym" i wszystko w temacie!
Nic dodać nic ująć.
Kolejne Gratulacje za mistrzostwo "kartonowego" świata.
Pozdrawiam serdecznie.
Liczba postów: 22
Liczba wątków: 0
Piękny model! Moje gratulacje! :milbravo:
Liczba postów: 781
Liczba wątków: 40
Serdecznie wszystkim dziękuję. Postaram się jak najlepiej odpowiedzieć.
Wycinanka jest dobrze spasowana. Są drobne błędy, jednak nie jakieś rażące, możliwe do korekty i dotyczą raczej drobnych części. Za to montaż na jedną wręgę (i bardzo dobrze) bez pasków łączących dla tak wielgachnego modelu jest nie do przyjęcia. Robienie tychże pasków pociąga za sobą konieczność szlifowania wręg. Zamiast pasków łączących zrobiłem pod poszycie a tym samym poszycie wewnętrzne, czego projektant nie zrobił. No cóż, wszak to MM, więc bez pretensji. Ja sobie nakserowałem na bloku technicznym kolor poszycia wewnętrznego komory bombowej i z tego wycinałem widoczne pod poszycia. Korekty na szczęście - to coś skrócić a nie, że brakuje. Tak jest z poprzeczkami wnętrza części nosowej, w wieży dziobowej A cz. 7a są za duże, stery poziome nie mieszczą się w statecznikach (ja czerwone końcówki stateczników ciąłem do prosta przez co nie musiałem skracać sterów). Przy budowie potrzebny jest własny przemyślunek. Wręga W3 ma błędnie jedno białe pole. Żeberka przy powierzchniach sterowych są białe i trzeba pomalować. Trymery na skrzydle i sterze kierunku mają jakby lewą stronę zadrukowaną. Wieża B - złe kolory obręczy 2B i częściowo 1B ale jest na szczęście zapas koloru, zaś 20B powinna być troszkę dłuższa. Silniki - paski poszycia nr.4 są jednakowe w wycinance. Pasują one do silników wewnętrznych. Zaś do silników zewnętrznych paski p,lz4 nie uwzględniają innego ułożenia rur wydechowych w tych dwu silnikach i trzeba poprawiać je. Otwierane klapki na silnikach mają mały błąd w kolorystyce na granicach kolorów. Przy cylindrach element C narysowano 35szt. a powinno być 36. Dźwigary i żebra w skrzydłach i statecznikach zrobiłem po swojemu. Wycinankowa metoda mi nie odpowiadała. Podobnie koła, zrobiłem tradycyjnie z krążków tektury a golenie podwozia z drutem w środku. Nie rozumiem projektanta, czemu zrobił dwa rodzaje cylindrów silników, natomiast brak części na rury wydechowe, turbosprężarki, golenie głównego podwozia. Są same szablony. Owe rury zrobiłem z plasteliny i zaglutowałem.
Teraz tak: model sklejałem od końca października do połowy kwietnia. Nagrodami się nie martwię, nie jeżdżę na konkursy (może kiedyś?). Oszklenie sam sobie tłoczyłem. Wrażenia z budowy mam pozytywne, choć miałem obawy zwłaszcza na początku. Osłony silników udało się skleić z kontrowersyjnych listków. Na drodze prób - chodzi o wielkość, zrobiłem pierścienie z drutu 0,8mm. Są one wewnątrz osłon w miejscu załamania końcówek listków do środka. Przy pomocy tym razem pustego kieliszka kształtu stożkowego i drucianych pierścieni osłony wyszły tak jak wyszły. Śmigiełka kręci lekki wiaterek, bo ośki zrobiłem z kawałków igieł do strzykawek i szpilek. No więc już wiadomo, że wycinanka jest sklejalna choć trudna a jej wielką zaletą jest cena.
Tak więc chyba wszystko co miałem do powiedzenia. Pozdrawiam
W galerii:
Wellington, Ki-51, MiG-3, Jak-12M, IŁ-4, Jak-12A, P-47M, Fw 190D-9, Ki-61, Pe-2, Turbolet, P51-D "Margaret", P51-D "Ridge", B-17G, Lysander, Ju-88, Fw-190 A4, Tempest, Tomahawk, Orlik, Bryza, Liberator, An-2, Halifax, Lancaster..., Piper.
galeon Revenge.
|