Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Relacja
Montuje w dalszym ciągu nadbudówkę rufową i jako, że z szablonu wychodziła mi średnica drutu 1,2mm to rozciąłem element 141 na pojedyncze ścianki.
Całość jest na koniec oklejona cienkim papierem ponieważ i tak wymaga malowania na czarno. Łącznie grubość wyszła mi 2mm i do takiej też dopasowałem, ramiona części 142.
Na razie całość jest wsunięte na słupkach z drutu bo pod spodem mają się jeszcze znaleźć "poręcze" i haczyki na "kabel".

[Obrazek: lAtVdc.jpg]

Przy okazji, jako że trzeba to było je malować i potrzebowały czasu na wyschnięcie to zacząłem jeszcze wykonywać stojak i wiadra przeciwpożarowe.
Na rysunku górne deski z otworami na wiadra są nałożone na boczki.
Proszę jednak uważać bo na boczkach białe pola na naklejenie poprzecznych deseczek jest u góry przesunięte w dół.
Moim zdaniem sam boczek jest za wysoki i trzeba go uciąć nad tym białym polem.
Wtedy wiaderka spokojnie wchodzą w dolne wycięcia (trzeba jedne i drugie docelowo poprawić pilnikiem diamentowym) i jeszcze troszkę wystają u góry. 
Jeśli tego nie zrobimy to musimy podnieść górne beleczki i górna krawędź wiaderka zrówna się z deską.
Tak więc jakiś wariant trzeba wybrać. Ja najpierw podniosłem beleczki, a na koniec i tak górę opuściłem niżej skracając boczek.

[Obrazek: At80Sf.jpg]

Erata
Kolega Arek z "czarnego" zauważył, że Piterski ślepota jedna, nie dopatrzył się symbolu nożyczek na boczku tego stojaka.
W związku z czym przecina się go na wysokości drugiej belki, która wtedy prawidłowo wypada na dolnej krawędzi i nie ma żadnego problemu i wysokość jest prawidłowa. Nie zauważyłem tego symbolu, aż zaintrygowany sprawdziłem w drugim egzemplarzu tego modelu. 
Już to poprawiłem i stojaczek jest jak należy. Czasem mam jakąś zaćmę może dlatego, że krążę myślami już przy innych elementach.

CDN...
Odpowiedz
Relacja
Zrobiłem, niestety miałem tylko metalizer pod ręką bo farba aluminiowa zaschła na amen i nie potrzebnie je od środka przetarłem wikolem w celu wzmocnienia, no ale są.
Zostaje je polakierować i czekać na montaż na nadbudówce.

[Obrazek: HoNQDI.jpg]

CDN...
Odpowiedz
Relacja
Na tylnej nadbudówce jest czerwone pole. Z planów dowiedziałem się że powinien tam być zawór prawdopodobnie hydrantu.
Spróbowałem go wykonać. Udało się, jako tako ale się udało, najgorzej pokrętło ale ręcznie rysowane bez talentu, już go poprawiać nie zamierzam.

[Obrazek: 11oXhJ.jpg]

Nie planuje więcej się tak rozpędzać w dorabianie brakujących elementów na jakiś polach ale tu było tak łyso.

PS. Coś mi ostatnie dwa makro jakieś nie ostre wyszły.

CDN...
Odpowiedz
No kolego Piterski - zawór hydrantu jak się patrzy.

Cały czas obserwuję twoje zmagania z tym leciwym modelem i dajesz czadu.
Jestem powolny i dobrze mi z tym!  Big Grin

Odpowiedz
Relacja
Nie mogłem oprzeć się pokusie i już jest na swoim miejscu.

[Obrazek: W9WVma.jpg]

CDN...
Odpowiedz
Super te detale Tobie wychodzą, podglądam dalej.
Odpowiedz
Uplastycznione elementy zdecydowanie dają radę: ]
[Obrazek: J8HtZWI.png]
Odpowiedz
Pogaduchy
Miło usłyszeć, że te moje dodatki się komu podobają.

Zabrałem się za przednią nadbudówkę, czyli wycinam elementy poszycia i pasuje je na sucho do szkieletu. Szukam punktu zaczepienia dla całości.
Od początku mam problem z zgraniem elementów "76", które w założeniu miały być przyklejone do pokładu.
Ja je dopasuje jednak do szkieletu bryły nadbudówki już po jej oklejeniu ścianami i dachem. Podobnie zrobiłem z nadbudówką rufową.
Już musiałem trochę zaingerować w szkielet delikatnie podcinając wcięcia we wrędze "77a".
Zadanie to dla mnie będzie dość karkołomne bo muszę wcześniej powycinać otwory pod bulaje, gdzieniegdzie pozbyć się pewnie kawałka szkieletu.
Szyby mają być transparentne wiec wręgi nie mogą mi wychodzić w środku okna. We wnętrze planuje wkleić barwiony papier jako tło.
Zgrać te wszystkie części poszycia z wnękami i wypukłościami, mam nadzieje że temu podołam.
Już po pierwszych przymiarkach widzę, że łatwe to nie będzie. Chyba najtrudniejszy element tej budowy.

Relacja
Doszły oczekiwane przeze mnie materiały więc zabrałem się za uzupełnianie brakujących elementów.
Łańcuszki kupiłem już "oksydowane", przynajmniej na zdjęciach były czarne bo ja dostałem je zielonym nalocie jak utleniająca się miedź.
Słabo to wyglądało więc kawałeczek przewidziany do montażu pomalowałem i już ten element modelu "winda kotwiczna" jest kompletny.
poprawię przy okazji lakierowania matem miejsca gdzie wybłyszcza mi się klej i drobne przetarcia bo musiałem co nieco poprawić.

[Obrazek: TCt8Np.jpg]

CDN...
Odpowiedz
Bardzo ładnie to wygląda tylko te pokrętła jakieś takie grubaśne zwłaszcza w porównaniu do łańcucha...
Odpowiedz
Łańcuch za chudy ale grubszego niż 1,1 -1,2 już bym nie przeciągnął. Obecny jest 1,0.
Czy one są duże? Na pewno jeśli się pomyśli o nich jak o pokrętłach od kurków z jakimi miewamy styczność. To jest jednak mechanizm windy kotwicznej i tu może jednak są duże pokrętła dwuręczne. Nie zmieniałem tego jak było w wycinance, bo o łańcuchu się autor nie zająknął.
Odpowiedz
Dla tych, co chcieliby ulepszyć model Halnego, tu można zobaczyć jak ta winda wygląda: http://ltwo2008b.prv.pl/halny%2099.gif i tu: http://ltwo2008b.prv.pl/halny%2035.gif
Zdjęcia pochodzą z tej strony: http://ltwo2008b.prv.pl/HALNY.html
Odpowiedz
To jednak łańcuch pasuje bardziej niż pokrętła. Faktycznie można było się pokusić o wykonanie ich samodzielnie by były bardziej filigranowe. No ale jak mówiłem ja buduje tylko to opracowanie i czasem z czymś powalczę na zasadzie poznawczej.

Mam koncepcję pewnej cepelii z okienkami za którą pewnie mnie zjecie ale spróbuje bo jestem ciekaw efektu jako takiego.
Odpowiedz
Pogaduchy
Budowa trochę zwolniła bo cały czas pochłaniają mi wysiłki i próby spasowania kilku elementów poszycia nadbudówki.
Raczej nie będę pokazywał po kolei kroków z przemyślanych postępów jej budowy bo nie wiem czy przyjęte założenia i sposób wykonania przełożą się na efekt końcowy.
Na razie pasuje i szlifuje oraz udało mi się spreparować materiał na szyby. Czy uda mi się je przykleić i co z tego wyjdzie zobaczymy.

Relacja
Staram się poszczególne elementy poszycia ukształtować, wzajemnie mierzyć ze sobą i doszlifowywać szkielet by to złożyć.
Miejscami tam gdzie łączenie wypada na wrędze lub za nią postanowiłem dać wstawki z tektury bym miał powierzchnie do łączenia elementów poszycia.
Na razie pasuje to ze sobą wzajemnie na sucho i próbuje ustalić czy już jest na tyle dopasowane, że po sklejeniu utworzy kompletne poszycie.
Chyba najtrudniejszy dla mnie element tej budowy.

[Obrazek: Pn6guI.jpg]

[Obrazek: 01WqyB.jpg]

CDN...
Odpowiedz
Relacja
Od początku mam pewne wątpliwości co do długości szkieletu nadbudówki.
Do stanu jaki mniej więcej pokazałem powyżej zacząłem mierzyć poszycie burt i tak jak by mi trochę ich, szczególnie dołem brakowało.
Postanowiłem ją więc uformować i w takiej postaci mierzyć z resztą poszycia i zdecydować co robić dalej.
Przy okazji pracuje nad oszkleniem, a w miejscach gdzie mają być otwory wklejam kawałki tektury piwnej by solidniej zamocować w nich druty.
Wyklejam też przestrzeń za oknami, mimo że akurat niespecjalnie będzie coś poprzez nie widać.
Przypadkowo mając kłopoty z farbą i jaj nanoszeniem pędzlem uzyskałem efekt "mlecznej" szyby.

[Obrazek: pueUQN.jpg]

CDN
Odpowiedz
A gdzie ten "efekt"?  Big Grin
Odpowiedz
Na dużych okienkach będzie lepiej widoczny ale bynajmniej nie chodzi o efekt łał...  Tongue raczej ... Huh
Odpowiedz