Liczba postów: 466
Liczba wątków: 31
115 rocznica bitwy pod Cuszimą
Startuję z Admirałem Uszakowem pancernikiem obony wybrzeża wydawnictwa ProModel :-) Choć przy Winku który buduje bliźniaka będę wyglądał jak niesforny uczniak :-)
Liczba postów: 1,687
Liczba wątków: 23
05-06-2020, 08:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2020, 09:53 przez Japończyk.)
Seba, fajnie że z nami jesteś. Witamy na pokładzie. Miłej zabawy.
Ps.
Mam ta wycinankę, słaby jest pokład. Pogadaj z Mateuszem. Przerabiał pokład do Dreadnoughta.
Trzy pierścienie dla królów elfów...
Cześć Robert :-) tak wiem pokład to porażka:-( ale na szczęście Piotrek Walo ma w swojej ofercie drewniany:-)
Liczba postów: 36
Liczba wątków: 1
Oooo...
Tutaj widzę staroć podobną do mojej.

Ciekawe jak będzie się kleić i prezentować na tle nowszych opracowań jakie są klejone.
Witam
Mam nadzieję że nie gorzej niż okręt prezentował się w bitwie :-)
Zebrawszy już trochę materiałów i dodatków będzie można jak tylko pogoda pozwoli prysnąć arkusze lakierem w sprayu :-)
Polecam z całego serca drewniane pokłady z HOBBY MODEL :-) prezentują się rewelacyjnie w porównaniu z dodatkami Bumażnoje.
Dodatkowo w przepastnych archiwach internetu znalazłem kilkadziesiąt stron planów do Uszakowa i jego bliźniaków :-)
Liczba postów: 2,442
Liczba wątków: 17
O matusiu! Ale się uzbroiłeś
Tak się zbroiłem że aż przedobrzyłem :-)
Model wyd.ProModel przedstawia wygląd okrętu na lata 1896-99 . Malowanie nie wchodzi w grę. Poza tym w wycinance dopatrzyłem się kilku błędów w kształcie niektórych elementów.
A że żal fajnych drewnianych pokładów i luf postanowiłem poszukać innego wydania Admirała Uszakowa. Ostatnią nadzieją był model z wyd.Bumażnoje ( Oriel ) . Niestety model już prawie nie osiągalny :-(
Z pomocą przyszedł wydawca tego modelu któremu udało się znaleźć jeden egzemplarz w dobrym stanie :-)
Teraz tylko trzeba poczekać na dostawę ....hmmmm ok.2-3tyg :-)
Czekałem i się doczekałem :-)
Dotarł do mnie model Uszakowa wyd.BM :-) Model już pokryty Caponem , na razie szkielet wycięty i poskładany do kupy :-)
Obecnie z ochotą tnę wszystkie elementy poszycia , retuszuję, podklejam bulaje i ..... chowam do woreczka :-)
Jak tylko zbiorę się w sobie zacznę oklejać kadłub :-)
Ogólnie model wyd. BM deklasuje wydanie ProModel ( to jest moje subiektywne odczucie ) Malowanie na rok 1905 okres bitwy pod Cuszimą .
Ciąg dalszy już niedługo .
Liczba postów: 322
Liczba wątków: 13
Cześć.
Czy przymierzałeś ten drewniany pokład,dedykowany jest do modelu z Pro Model ?
Nigdy nie mów nigdy
Bitwa pod Cuszimą:"Admirał Nachimow","Imperator Nikołaj I","Asashio"(typ "Shirakumo"),torpedowce 42 i 66
Tak, ale konstrukcje obu modeli trochę się różnią. Niby temat do przeskoczenia ale największy problem jest z innym rozmieszczeniem drobnicy i ich kształtem.
No i śródokręcie jest inaczej rozplanowane i tutaj pokład ni jak nie pasuje.
Liczba postów: 749
Może i szkoda drewnianych pokładów.
Jednak standard wychodzi doskonale.
Tak trzymaj!
Pozdrawiam Wszystkich
Winek (WiesławK)
Co do pokładów mam chęć spróbować pobawić się trochę temperami:-) pastele w kredce słabo się sprawdzają :-(
Trochę czasu minęło , a postęp raczej nikły.
Dzięki koledze Mateuszowi Uszakow otrzymał nowe bardziej realistyczne pokłady :-)
Mając na uwadze przyszłe oklejanie kadłuba tylko na paski , postanowiłem miejsca newralgiczne ( czytaj " wymagające profilowania " ) wzmocnić pianką florystyczną oraz szpachlą akrylową . Po przeszlifowaniu powierzchnie te przetarłem SG.
Od dawna szukałem fototrawionych bulai. Te które są w ofercie np.GPM nie sa tym czego szukałem ( nie ma możliwości odcięcia okapnika ) Ostatnio oglądając relację Aleksandra na YouTube ( budowa Askolda ) zauważyłem że kolega używa właśnie takich bulai. Krótka wymiana zdań na Facebooku i okazało się że u naszych wschodnich sąsiadów są one dostępne w różnych rozmiarach. Olek odsprzedał mi na próbę kilka ze swoich zbiorów.
Mając już bulaje mogłem na próbę wykonać świetliki :-)
Musze jeszcze popracować nad techniką :-) Bulaje wklejona na BCG , a środek zalany lakierem do paznokci. Cholerstwo szybko zasycha .
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
29-12-2020, 12:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2020, 01:00 przez japs.)
A co to za sklep za granicą? Czysto, pięknie i precyzyjnie :
Pozdrawiam na ostro
Modelarz papierowo-okrętowy
The best scale 1:200
Poszło na Priv :-) ale z tego co wiem to Bumażnoje też ma to w ofercie.
Liczba postów: 40
Liczba wątków: 5
Liczba postów: 749
Uszakow powstaje a Apraksin czeka na swój czas.
Może już niedługo!
Pokłady faktycznie ładne. Dodatki fantastyczne.
No, No. Piękna robota!
Powodzenia!
Pozdrawiam Wszystkich
Winek (WiesławK)