Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[R ],,Western River " z Missisipi - Draf Model skala 1:100
Witam.

Jednak się skusiłem chociaż model miał być zaczęte po zebraniu porządnej dokumentacji. Będę ją uzupełniał w trakcie budowy i mam też nadzieję że koledzy szkutnicy pomogą by model jak najbardziej odzwierciedlał oryginał.
Wycinankę opisałem już dokładnie tutaj:

https://kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=19545

W budowie skorzystam z całego zestawu dostępnego u wydawcy czyli model , laserowo wycięte wręgi, laserowo wycięte części i dodatki oraz elementy drukowane w technologii druku 3D.
Całość prezentuje się tak:

[Obrazek: Western-River-model-plus-dodatki-komplet.jpg]

Zaczynam tradycyjnie od szkieletu kadłuba. Niestety też bardzo często na tym etapie budowy modeli szkutniczych  kończę bo efekt odbiega znacznie od zamierzeń. Ale początek jest niezły. Po kilku latach stosowania tylko klejów typu wikol przeprosiłem się z budasiem wolałem nie ryzykować wykrzywienie szkieletu.

[Obrazek: Monta-szkieletu.jpg]

Dzięki temu że dno jest na większej powierzchni płaskie wszystko wyszło równe.  

[Obrazek: Szkielet-gotowy.jpg]

Całość schnie i czeka na dalszy etap budowy.

[Obrazek: Sprawdzenie-zgodno-ci-z-planami.jpg]

Jak wszystko przeschnie wzmacniam i wypełniam szkielet przed przyklejeniem części podwodnej i burt. Ale to już w następnej relacji.

Pozdrawiam.

Paweł O.
[Obrazek: festiwal-cover.jpg]
Odpowiedz
Pierwszego widza już masz... Wink

Powodzenia!
"Duma mnie rozpiera jak groch jelita frontowego oficera"
Odpowiedz
powodzenia, second one the board: ]
[Obrazek: J8HtZWI.png]
Odpowiedz
Kurde, fajny temat, miło będzie podpatrywać postępy.
Odpowiedz
Nie spodziewałem się że coś co nie mas przed nazwą USS albo HMS wzbudzi zainteresowanie.  Tongue
Będę się starał dotrzeć do zawieszenia bandery
Odpowiedz
to ja na tą banderę poczekam
"Kruca bomba mało casu"
----------------------------------------
Odpowiedz
Obecny!
Odpowiedz
Witam.

Coraz więcej ludzi na widowni. Trzeba się chyba bardziej do pracy przyłożyć Smile
Odpowiedz
Jako, że lubie "cywile" też zasiądę na widowni. Popcorn mam. Licze na dobry seans po pierwszych klatkach Big Grin
Odpowiedz
Wieki temu kleiłem z MM i byłem pod urokiem tego modelu, bo pięknie się prezentuje. Myślę, że to wydanie jest dużo lepsze.
Odpowiedz
adam 54 - Małego Modelarza też kiedyś próbowałem skleić. Wtedy nie wyszło. To dwa różne modele i ciężko je porównywać.

Witam.

Chroniczny brak czasu to i postępów w budowie jak na lekarstwo. Przez ostatnie kilka dni udało się wzmocnić szkielet i przygotować go do oklejenia poszyciem.
Z przyciętych wykałaczek zrobiłem wzmocnienie dna kadłuba by zachowało właściwy kształt.

[Obrazek: Wyoblenia-szkieletu.jpg]

Jak wszystko wyschło zrobiłem wypełnienie dziobowej części kadłuba 

[Obrazek: wype-nienia-d.jpg]

Podobnie na górnej części, tutaj jednak wzmocnienia przede wszystkim przy burtach by się nie zapadły.

[Obrazek: wype-nienia-g-ra.jpg]

Na zakończenie tego etapu przykleiłem podkładkę pod pokład właściwy który w międzyczasie zabezpieczyłem kilkoma warstwami lakieru bezbarwnego i dałem mu czas by dobrze wysechł podobnie jak szkielet.

[Obrazek: wzmocnienie-pod-pok-ad.jpg]

Wszystko przygotowane do najważniejszego etapu czyli oklejania poszycia i naklejenia fornirowego pokładu. Mam nadzieję że nic nie zmaszczę. Smile

Pozdrawiam.

Paweł O.
Odpowiedz
Tak "paczę", "paczę" na te ostatnie zdjęcie i jakoś mnie tak naszło, że masz schemat opisywania części podobnież jak forumowy ZBIG Smile
Na rufie już jakieś deseczki widać i wyglądają dobrze. Ogólnie łajba jakby była szykowana do prawdziwego wodowania Big Grin

Podglądam dalej.
Odpowiedz
karol 1985 - bo opis części jest bardzo ważny. Bo jak by to wyglądało gdybym pomylił ,, dziup " z ,, niedziopem ". Model mógłby na tym wiele stracić. Ten kawałek pokładu był akurat na testach.
Odpowiedz
Witam.

Krótka przerwa między zmianami można zamknąć pierwszy etap budowy statku. Najpierw zgodnie z instrukcją przykleiłem fornirowy pokład. Tutaj też  użyłem butaprenu w obawie by nie wykrzywiło całości. Wyszło dobrze.

[Obrazek: Pok-ad-fornir-ca-y.jpg]

Na rufowej części pokładu zrobiłem doświadczalne poletko w temacie lakierowania i zapuszczania linii podziału.

[Obrazek: Pok-ad-fornir-ty.jpg]

Jak całość związała się z kadłubem jak Jaś z Małgosią zacząłem oklejanie poszycia na początek rufa.

[Obrazek: Rufa-oklejka.jpg]

Dalsze oklejanie też poszło nadspodziewanie gładko. Jestem bardziej niż zadowolony z efektu. Wszystkie drobne elementy pięknie się ułożyły. 

[Obrazek: Dno-oklejone.jpg]

[Obrazek: Oklejka-dna-od-rufy.jpg]

Teraz całość do porządnego lakierowania tak minimum trzy warstwy potem retusz białych krawędzi. ale to już następnym razem.

Pozdrawiam.

Paweł O.
Odpowiedz
Ładnie,  Smile
Fugi wyglądają przezacnie Big Grin
A czemu retusz dopiero po lakierze?
Odpowiedz